Paradentose – er du syg i tandkødet?

Tænder, der falder ud, og en øget risiko for alvorlige sygdomme som cancer og Alzheimers. Det kan blive yderste konsekvens af paradentose, som mange går rundt med uden at vide det. Få styr på symptomer, og hvordan du undgår og fjerner paradentose.

Paradentose

PARADENTOSE – Det er ikke altid, at den alvorlige tandkødsbetændelse, paradentose, viser sig ved symptomer - ligesom på billedet her. Så sørg for at at komme til regelmæssig kontrol hos tandlægen, der kan tjekker tandkødets tilstand.

© gettyimages

Det er nok de færreste, der gør et lille hop af forskrækkelse, når tandkødet bløder lidt under tandbørstningen. Men er tandkødsbetændelse et tilbagevendende problem, så er der alligevel god grund til at være på vagt.

Sygdommen paradontose – som i dag går under navnet parodontitis – kan nemlig udvikle sig dramatisk. Ikke bare til svær betændelse og tænder, der kan sidde løst og falde ud. Det kan også øge risikoen for at udvikle mere alvorlige sygdomme.

Derfor har vi bedt en lektor på tandlægehøjskolen om at forklare, hvad sygdommen går ud på. Og ikke mindst: Hvordan den kan opdages og behandles.

Læs om paradentose her:

1 Hvad er paradentose?


Livsstilssygdomme som diabetes og cancer tager ofte spotlightet, men paradentose er langt mere udbredt. Man regner med, at omkring 4 ud af 10 danskere har varierende grader af paradentose.

Kort forklaret er paradentose en videreudvikling af tandkødsbetændelse. Hvis tandkødsbetændelsen ikke slås ned, kan den udvikle sig til paradentose.

Det sker, når betændelsen spreder sig fra det overfladiske væv omkring tanden til det dybereliggende væv nede ved selve tandroden. Der kommer dybe tandkødslommer, hvor bakterierne kan slå sig løs, og knoglen omkring tænderne bliver gradvist nedbrudt. Det gør, at tænderne kan blive løse og kan risikere at falde ud.

2 Hvordan opstår paradentose?


Her ses forskellen på sundt tandkød og tandkød, der er ramt af paradentose. Det sunde tandkød sidder stramt om tænderne og er lys rosa i farven. Det syge tandkød er mørkerødt og slipper omkring tanden, så der opstår tandkødslommer, hvor bakterier kan hobe sig op og trænge ned til roden.

3 Hvorfor får man paradentose?


Den mest dominerende årsag til paradentose er snavsede tandkødslommer – altså de spalter, der er mellem tænderne og tandkødet. Gør du ikke tænderne rene hver dag, så bliver de et slaraffenland for bakterier. Og så kommer tandkødsbetændelsen.

Der vil støde tandsten til festen, så tandoverfladen bliver ru og rigtig kan holde på bakterierne. Behandles betændelsen ikke, er der risiko for, at bakteriefesten i tandkødslommerne breder sig helt ned til tandrødderne og den tandbærende kæbeknogle. Og så er du blevet vært for et paradentose-angreb.

4 Er paradentose farligt?


Tidligere har man ikke regnet paradentose for en decideret farlig sygdom. Nyere forskning har nu afsløret, at det kan være skadeligt for helbredet at gå rundt med ubehandlet paradentose.

Et svensk studie fra Karolinska Institutet i 2021 viser, at mennesker med paradentose har 49 procent højere risiko for at få hjerte-kar-sygdomme end mennesker med et sundt tandkød. Man mener, det skyldes, at de skader, som paradentose laver på vævet, gør overførslen af bakterier og betændelse til blodbanerne lettere, så de spredes i kroppen.

Det er også dokumenteret, at paradentose forværrer diabetes, fordi kroppen er mindre følsom over for insulin, når der er betændelse i kroppen. Ubehandlet paradentose kan ligeledes medvirke til udviklingen af leddegigt, Alzheimers og cancer.

Sammenholder man denne viden med, hvor mange danskere der går rundt med uopdaget paradentose, så har man en bekymrende situation. Forskerne mener nemlig, at 40 procent af os har varierende grader og stadier af paradentose, men kun omkring 12-14 procent kommer til tandlægen og får behandling.

Resten ved formentlig ikke, at de har paradentose, og den kan så uforstyrret få lov til at udvikle sig til alvorligere sygdomme langt væk fra mundhulen.

5 Hvem er i risiko for at få paradentose?


Næsten alle kan få paradentose. Og rigtig mange får det. Man vurderer, at 4 ud af 10 har paradentose i en eller anden grad. En mindre del af befolkningen udvikler sygdommen, selvom de har en god mundhygiejne – blot fordi de er arveligt disponerede. Denne gruppe får typisk paradentose, allerede inden de er fyldt 30 år.

Langt de fleste udvikler først paradentose, når de er over 40 år. Da vil sygdommen i de fleste tilfælde skyldes en uheldig kombination af flere faktorer som fx bakterier, usund livsstil og et svagt immunforsvar. Derfor er disse grupper særlig udsatte for at få paradentose:

Hvilke faktorer spiller ind, når man er i risiko for at få paradentose?

Dårlig mundhygiejne

Folk med dårlig mundhygiejne er særligt udsatte for at få paradentose.

Sukkergrise

Sukkergrise, som hyppigt indtager søde sager er særligt udsatte for at få paradentose.

Rygere

Nikotin giver usund mundhule og dårlig sårheling, og derfor er rygere særligt udsatte for at få paradentose.

Diabetes eller nedsat immunforsvar

Personer med diabetes eller nedsat immunforsvar er særligt udsatte for at få paradentose.

Stress

Folk, der er ramt af længerevarende stress er særligt udsatte for at få paradentose.

Føler du dig stresset? Tag vores online test her og bliv klogere på dit stressniveau

DNA

Paradentose er ofte en familielidelse, og derfor er de særligt udsatte arveligt disponerede.

6 Hvad er symptomerne på paradentose?


Symptomerne på paradentose er ikke altid lige til at spotte. I flere tilfælde viser de sig først, når sygdommen er så fremskreden, at den har udrettet skade på knoglerne, og tænderne har løsnet sig. Betændelsen bevæger sig gradvist via dybe tandkødslommer ned i vævet, hvor den nedbryder knoglerne. Der er et par advarselslamper, du bør være opmærksom på:

Symptomer – paradentose

  • Tandkødsbetændelse
    Tandkødsbetændelse er et forstadie til paradentose, så hold øje med, om tandkødet bløder, og om det er mørkerødt og ømt ved tandbørstning. Denne tilstand kan eller har måske allerede udviklet sig til paradentose.

  • Dybe lommer
    Dine tandkødslommer er gode sladrehanke. En sund tandkødslomme er 1-3 mm dyb. Er den dybere end det, er det meget sandsynligt, at du har paradentose. Jo dybere tandkødslommen er, desto mere alvorligt er det. Det er kun tandlægen og tandplejeren, der kan måle dine lommer.

  • Dårlig ånde
    Har du tilbagevendende morgenånde? I så fald kan det være tegn på, at du er ved at udvikle paradentose.

  • Løse tænder
    Når der er tale om paradentose i et fremskredent stadie, vil betændelsen for alvor være gået i gang med at nedbryde knoglerne. Det vil få tænderne til at flytte sig eller ligefrem løsne sig, og i værste fald taber du nogle af dem.

  • Kig til rødderne
    Fremskreden paradentose kan også give sig til kende ved, at tandkødet trækker sig tilbage, så tænderne ser længere ud, og tandens rod bliver synlig.

illustration af en tandkødslomme der bliver målt

TANDKØDSLOMME – Jo dybere tandkødslomme, desto større sandsynligt er der for, at du har paradontose. Hos tandlægen kan du få målt tandkødslommernes dybde.

© gettyimages

7 Hvordan forebygger man paradentose?


Det er hverken kompliceret, dyrt eller tidskrævende at gøre en forebyggende indsats mod paradentose, der virkelig batter og holder betændelsen væk.

  • Skod smøgerne
    Rygere er mere modtagelige for paradentose. Nikotin får tandkødets blodkar til at trække sig sammen. Det stresser immunforsvaret i munden, og tandkødet bliver ekstra sårbart over for bakterier.
    Hvis du allerede har paradentose, vil rygning gøre, at den udvikler sig hurtigere og bliver sværere at behandle.

  • Tandlægebesøg
    Det er vigtigt at supplere tandbørstningen med en tandrensning hos tandlægen et par gange om året. Det gælder også, selvom du ikke har problemer med tandkødet, da der kan være betændelse, du ikke mærker. En professionel tandrensning fjerner det plak og tandsten, du ikke selv kan få bugt med. Tandlægen måler også dine tandkødslommer, så fordybede lommer opdages hurtigt.

  • Tandbørstning
    Det ubetinget mest effektive, du kan gøre for at undgå at få både tandkødsbetændelse og paradentose, er at gå i krig med børste og tandpasta. Hvis du i det daglige er omhyggelig med at fjerne plak, holdes tændernes overflader glatte, og bakterierne får de dårligste betingelser for at hobe sig op.

Børst med elektrisk tandbørste på alle flader af tænderne

FOREBYG PARADENTOSE – Ved at være grundig med tandbørstningen. Den mest effektive tandbørstning opnår du med en elektrisk tandbørste.

© gettyimages

SÅDAN BØRSTER DU TÆNDERNE SUNDE

  • Brug to minutter på tandbørstningen to gange om dagen. Brug evt. et stopur. To minutter er længere, end man tror.
  • Anvend tandpasta med fluor, og sørg for, at den bliver godt fordelt i hele munden.
  • Børst med elektrisk tandbørste på alle flader af tænderne – foran, bagpå, i mellemrum og op til tandkødet, hvor der sidder en del bakterier. Børst ikke for hårdt, da det kan give sår på tandkødet.
  • Rens også mellem tænderne hver dag. Det gøres mest effektivt med en interdentalbørste, også kaldet en “flaskerenser”. Du kan alternativt bruge tandtråd.
Kvinde bruger interdentalbørste

INTERDENTALBØRSTE – Er meget effektiv til tandrensning. Her kan du se hvordan man bruger den.

© gettyimages

8 Hvordan behandler man paradentose?


Nøglen til effektiv behandling af paradentose er hurtig handling. Jo tidligere der sættes ind, desto større er sandsynligheden for, at du undgår skrækscenariet med løse og tabte tænder. Men vær opmærksom på, at man ikke fuldstændig kan genoprette den skade, sygdommen allerede har forvoldt. Har tænderne mistet deres fæste, kan det ikke genskabes.

Når man behandler mod paradentose, skal man sætte ind med både tandlægebehandling og god mundhygiejne. Behandlingsforløbet vil typisk vare 6-12 måneder, og det kan være dyrt.

Paradentose – behandling

Rensning

Når paradentose skal behandles, skal man først lave en grundig tandrensning. Tandlægen fjerner tandsten og bakterier i tandkødslommerne, så tænder og rodoverflader bliver glatte og rene. Det vil i mange tilfælde slå betændelsen ned. Der skal dog følges op med jævnlige tandrensninger, så betændelsen ikke kommer tilbage.

Operation

Hvis tandkødslommerne er meget dybe – 6 mm eller derover – kan det være nødvendigt at følge tandrensningen op med et kirurgisk indgreb hos tandlægen. Det foretages under lokalbedøvelse.

Ved indgrebet lægges et snit i tandkødslommerne, så man kan skubbe tandkødet til siden og få adgang til hele rodoverfladen. Den renses og frigøres for betændt væv. Slutteligt sys tandkødet pænt sammen. Det er en ret kostbar behandling, men indgrebet giver til gengæld ikke større ubehag bagefter.

Medicin

I ekstremt sjældne tilfælde kan man forsøge at behandle med antibiotikum. Det kombinerer man med en ny omgang tandrensning.

Opfølgning

Uanset hvilken behandling du har fået, så vil paradentose komme tilbage, hvis du ikke følger op med en god mundhygiejne og regelmæssige kontroller, hvor tandlægen måler tandkødslommerne og tjekker tandkødets tilstand.

9 Hvornår skal man gå til tandlægen?


Hvis du har svært ved at få bugt med tandkødsbetændelse eller har andre symptomer på paradentose, skal du kontakte tandlægen. Jo hurtigere du reagerer, desto mindre skade vil sygdommen nå at udrette.

Diagnosen stilles ved, at tandlægen måler tandkødslommernes dybde og vurderer, om tandkødslommerne bløder. Hvis denne undersøgelse giver mistanke om paradentose, tager man røntgenbilleder af tænder og kæbeknogle. Det vil afsløre, hvorvidt der er knogletab omkring dine tænder.

Tandlæge undersøger patient i munden

TANDLÆGEN STILLER DIAGNOSEN – Tandlægen er ekspert i at spotte symptomer på begyndende paradontose.

© gettyimages