Sådan undgår du at få gule tænder

Vi drømmer alle om pæne, hvide tænder. Men farvestoffer og syre fra blandt andet bær, te og læskedrikke gør det svært at undgå misfarvninger. Her giver vi dig 9 skurke, du helst skal holde dig fra, og 9 gode råd, hvis du alligevel ikke kan lade være.

Kvinde peger på hvide tænder

Vidste du, at blåbær både misfarver dine tænder og giver syreskader?

© iStock

Spis dig til hvide tænder

Få tandlægens råd til, hvordan du holder dine tænder hvide – naturligt og med hjælp fra en ekspert.

LÆS OGSÅ: Paradentose – er du syg i tandkødet?

Trusler

1. Syrlig frugt og grønt

Derfor misfarver det

Syrlig frugt som fx vindruer, umodne bananer og kiwi kan ætse emaljen og gøre den mere modtagelig for farvestoffer, mens tomater, rødkål og gulerødder farver meget. Blåbær og jordbær gør begge dele.

Sådan undgår du gule tænder

Undlad at nippe til frugten, men spis det på én gang, så dine tænder ikke er udsat for syre i længere tid ad gangen. Du kan også spise den syrlige frugt til hovedmåltiderne, fordi stofferne i den øvrige mad, du spiser, kompenserer for frugtens lave pH-værdi.

2. Tobak

Derfor misfarver det

Cigaretter og snustobak giver brune belægninger på tænderne, fordi rester af nikotinen sætter sig på overfladen, og dermed kommer tænderne til at fremstå mere gule og beskidte.

Sådan undgår du gule tænder

Plej dine tænder med en god mundhygiejne og hyppige tandrensninger. Det kan holde snavs og bakteriebelægninger fra døren, så dine tænder fremstår hvidere.

3. Vin

Derfor misfarver det

Vin indeholder garvesyre, som kan ætse emaljen på dine tænder. Desuden er især rødvin rig på mørke farvestoffer, som kan plette dine tænder på overfladen og gøre dem misfarvede.

Sådan undgår du gule tænder

Skyl munden med vand eller mælk, når du drikker vin, så syren påvirker i kortere tid. Men vent minimum en time med at børste tænder, da syren blødgør emaljen og gør den mindre slidstærk.

4. Kaffe og te

Derfor misfarver det

Begge drikke indeholder farvestoffer, som kan gøre dine tænder plettede. Desuden indeholder noget te garvesyre, som kan forårsage syreskader og gøre tænderne mere modtagelige for farve.

Sådan undgår du gule tænder

Drik hvid eller grøn te frem for frugtte, eller kom et skvæt mælk i kaffen eller teen. Undlad også at lade væsken skvulpe rundt i munden og ramme samtlige tænder.

5. Surt slik

Derfor misfarver det

Vingummi eller syrlige bolsjer, der klistrer fast i tænderne eller er i munden i lang tid ad gangen, er dårligt for emaljen.

Sådan undgår du gule tænder

Spis slikket så hurtigt, du kan. Jo længere tid slikket omgærder dine tænder ad gangen, desto større er risikoen for at få syreskader.

6. Læskedrikke

Derfor misfarver det

Juice, sodavand og iste kan på grund af deres høje syreindhold skade dine tænder, og det gør ingen forskel, om du vælger light-produkter. Værst er cola, som både indeholder karamel, der farver, og fosforsyre, som ætser.

Sådan undgår du gule tænder

Brug et sugerør. Det forhindrer nemlig væsken i at boble rundt i munden og ramme samtlige tænder. Du kan også erstatte læskedrikke med danskvand. Det indeholder udelukkende kulsyre, og det ætser ikke tænderne.

7. Frugtsmoothies

Derfor misfarver det

Syre fra frugten kan ætse tænderne meget kraftigt, især når drikken rammer alle tænderne. Derudover har mange frugter et højt indhold af farvestoffer, som nemmere kan trænge ind i tanden, hvis først emaljen er ætset væk.

Sådan undgår du gule tænder

Tilsæt lidt mælk eller yoghurt til din smoothie. Når der er kalk til stede i munden, ætser syren nemlig ikke dine tænder, fordi det er nemmere for syren at tage kalken fra maden end at opløse selve tanden.

8. Energidrikke

Derfor misfarver det

Langt de fleste energidrikke indeholder så store mængder syre, at det kan skade emaljen. Værst er det, hvis du drikker energidrikke under eller efter træning, hvor du ofte er mere tør i munden.

Sådan undgår du gule tænder

Drik udelukkende vand til træning, hvor du kan blive dehydreret og mangle spyt, eller tyg tyggegummi. Det fremmer generelt spytproduktionen og mindsker risikoen for syreskader.

9. Mad med mange farvestoffer

Derfor misfarver det

Soja, karry, madkulør og tomatketchup er eksempler på madvarer med et højt indhold af organiske farvestoffer, som kan efterlade pletter på tandoverfladen og trænge ind i dine tænder, især hvis emaljen er ætset væk.

Sådan undgår du gule tænder

Forsøg at begrænse mængden af farvestoffer i den mad, du spiser. Undlad også at lade maden skvulpe rundt i munden og ramme samtlige tænder i lang tid ad gangen.

Andre muligheder for at få hvide tænder

Tandblegning

Hvis der er trængt farvestoffer ind i tænderne, kan du få foretaget en tandblegning hos din tandlæge.

Sådan virker det:

Til en blegning bruges typisk carbamidperoxid, som bliver til blegemidlet brintoverilte, når det bliver nedbrudt. Det fjerner effektivt de farvede molekyler, der er trængt ind i tanden udefra. Blegetiden hos tandlægen er ca. 1-2 timer, men gider du ikke sidde hos tandlægen så længe, kan du også få udleveret en individuelt tilpasset blegeskinne, du kan bruge derhjemme over 2-3 uger, fordi brintoverilte-koncentrationen her er noget mindre end tandlægens.

Bivirkninger:

  • Ved blegning sker der en let ætsning af tænderne. Er din emalje intakt, vil tænderne godt kunne tåle en blegning hvert andet år, men helst så sjældent som muligt.
  • Ca. 70 procent oplever stikkende smerter i tænderne under blegning. Dog er der tale om forbigående smerter, der kun står på under og få dage efter behandlingen.
  • Brintoverilte kan irritere tandkød og slimhinder.

Kilde: Ulla Pallesen, overtandlæge ved Odontologisk Institut, Københavns Universitet