Sådan passer du godt på dine tænder hele livet

Dine tænder skal gerne holde hele livet. Må du drikke danskvand, og skal du børste tænder før eller efter, du har været i sliksålen? Læs hvordan du sørger for at holde dine tænder sunde og stærke, uanset om du er tyve eller 80 og tag testen og find ud af, om du gør det rigtige for dine tænder.

Myter om tænder

TÆNDER – Som du bliver ældre, kan der opstå nye behov, som du skal være særligt opmærksom på.

© iStock

TEST: Hvad ved du om dine tænder?


Har du nogensinde tænkt over, om dine hjørnetænder er lidt gulere end de andre? Vi er dykket ned i de mange mysterier om din mund, og giver dig her muligheden for at blive klogere på, hvad der er op og ned, når det drejer sig om dit ‘gebis’ og plejen af det. Tag testen – måske vil nogle af svarene komme bag på dig.

Hvad skal man være opmærksom på i de forskellige aldre?


For 100 år siden fik langt de fleste gebis før eller siden. Sådan er det heldigvis ikke i dag, hvor vi har meget mere fokus på at holde vores mund og tænder rene og sunde. Men derfor skader det jo ikke at få et par ekstra råd om tandsundhed med på vejen. Se her, hvad du skal være særligt opmærksom på i livets forskellige faser.

Myter om tænder
© iStock

20'erne

Har du et hyppigt indtag af alkohol, kan det over tid nedsætte din spytproduktion. Mindre spyt giver lettere huller i tænderne og infektioner i munden. Selvom der er sjovere ting at bruge pengene på, er det godt givet ud at prioritere din tandsundhed allerede i de unge år.

Myter om tænder
© iStock

30'erne

En del af os har småbørn i denne livsfase og dermed mere fokus på andres behov (for tandpleje) end vores eget. Men det er vigtigt, at du også passer på dine egne tænder, hvilket i sidste ende kan spare dig for smerter, sygdomme og udgifter senere hen.

Myter om tænder
© iStock

40'erne

Mange vælger at få bleget deres tænder, men det er skruen uden ende, da emaljen bliver mere modtagelig over for yderligere misfarvninger fra fx vin, kaffe og te. Skyl munden efter med vand eller mælk, når du drikker vin, så syren påvirker i kortere tid.

Myter om tænder
© iStock

50'erne

En dyr alder for mange – men sådan behøver det ikke at være. Med en god mundhygiejne kommer du langt i forhold til at forebygge bl.a. tandkødsbetændelse. Hyppige tandrensninger hos tandlægen eller tandplejeren er ekstra fornuftigt at prioritere i denne periode af livet

Myter om tænder
© iStock

60'erne

En del tager medicin, der har mundtørhed som bivirkning. Gælder det dig, skal du være særligt omhyggelig med din tandhygiejne og undgå at spise og drikke for mange søde sager. Tandlægen kan give dig råd, men det daglige slid med tandbørsten er både nemt og gratis.

Myter om tænder
© iStock

70+

Hvis du ikke har en eltandbørste, bør du købe en. Måske er dit syn blevet svækket, og måske er dine kræfter i hænder og arme heller ikke, hvad de har været. Det kan gøre det svært at børste tænderne korrekt. En eltandbørste sikrer, at du hverken børster for blødt eller for hårdt.

Mere om dine tænder


TRE GODE VANER, DINE TÆNDER VIL ELSKE DIG FOR

  1. Brug tandtråd. Den fjerner ikke bare plak og madrester, der kan føre til huller i tænderne, men masserer også dit tandkød og modvirker tandsten.
  2. Spis sundt og varieret, og hold igen med syrlige føde- og drikkevarer som saft, juice, smoothies og sodavand – også dem, hvor der står “light” eller ”diet” på mærkaten.
  3. Drik vand eller mælk. Gå gerne efter produkter, der har et højt indhold af kalk.
Myter om tænder

SUR VINGUMMI – Syren i de sure vingummier kan opløse emaljen i dine tænder og sukkeret kan give dig huller i tænderne.

© iStock

FEM (EKSTRA) SLEMME SLIKTYPER

NÅR DU SPISER SLIK, SÅ ...
... spiser du måske kun nogle få stykker hver dag i stedet for at guffe en hel pose fredag aften, fordi du tror, det er mindre skadeligt med lidt ad gangen. Men faktisk er det langt bedre, at du “får det overstået” og spiser hele rationen på én gang i stedet for at gå og småspise af sukkerbomberne i løbet af ugen. I hvert fald for dine tænder.

Sur vingummi

I de syrlige vingummier er der både sukker og syre. Syren opløser emaljen, og sukkeret kan give huller i tænderne.

Bolsjer

Når du sutter på dem, udsætter du dine tænder for et langvarigt sukkerbad.

Slikkepinde

Som ved bolsjerne bader du dine tænder i sukker, når du sutter på en slikkepind. Det er jo egentlig bare et bolsje på pind.

Karameller

Tænderne har typisk “glæde” af de klistrede stykker slik i lang tid. Karameller kan ovenikøbet også sætte sig fast i tænderne, hvor de kan rive plomber ud.

Tørret frugt

Fordi det er frugt, behøver det ikke at være godt for bisserne. Tørret frugt klistrer sig let fast i dine tænder, og det indeholder rigtigt meget frugtsukker, der kan give huller.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 19/2022