Sådan slipper du af med dårlig ånde
Du kender den stramme lugt fra munden dagen efter en bytur, eller når du har halsbetændelse. Men hvad gør du, hvis den dårlige ånde bliver en fast gæst i munden?
Du kender den stramme lugt fra munden dagen efter en bytur, eller når du har halsbetændelse. Men hvad gør du, hvis den dårlige ånde bliver en fast gæst i munden?
Du har garanteret oplevet at vågne op med en mund, der føles som sandpapir og dufter af gnu. Den dårlige ånde rykker ind, når du har ondt i halsen, har været til fest hele natten eller måske spist noget hvidløg.
Tilstanden er ikke særlig behagelig – hverken for dig eller dem, der står dig (helt) tæt. Derfor har vi spurgt en ekspert, hvad der skal til for at forebygge den dårlige lugt. Og hvad du kan gøre, hvis den først er flyttet ind. Som et lille hint, kan vi spørge: Huskede du at få børstet tænder i morges? Og hvornår brugte du sidst tandtråd?
Pøj pøj med at holde bakterierne nede og lugten væk.
Det, vi i daglig tale betegner som morgenånde eller drageånde, går under den medicinske betegnelse foetor ex ore, som ganske rammende betyder stank fra munden. Denne ildelugtende brise består oftest af flygtige svovlholdige luftarter, der dannes af bakterier i munden. Herinde er der nemlig et mylder af bakterier. De arbejder på at nedbryde protein fra madrester og døde celler, der udskilles af mundslimhinden. Under nedbrydningsarbejdet opstår de ildelugtende svovlholdige luftarter.
Dårlig ånde kan dog også skyldes lugt fra andre dele af din krop.
I langt de fleste tilfælde opstår drageånde i munden. 90 procent af alle dem, der lider af dårlig ånde, har en ringe mundhygiejne, ubehandlede kariesangreb eller ophobninger af tandsten. Det giver en levende mund med et mylder af bakterier.
Særligt tungen kan være en sand festival for de små bæster. Undersøgelser har vist, at mængden af bakterier er fire gange større på tungen end i resten af mundhulen. Alle disse mundbakterier skaber en ildelugtende svovlholdig luftart – det, vi kalder dårlig ånde.
Hos de resterende 10 procent kommer lugten fra andre steder end munden. Her opstår den længere inde i kroppen, fx i halsen, lungerne eller i tarmen. I de tilfælde fungerer munden kun som affyrringsrampe for uddunstningen.
At vi først møder verden, efter at vi har børstet tænder om morgenen, er nådigt – både for os selv og for andre. For kun de færreste morgenånder er egnet til socialt samvær.
Årsagen til, at vi lugter mere ud af munden om morgenen, er, at vores spytproduktion går på standby, mens vi sover. Vi drikker jo heller ikke noget, så længe vi er i drømmeland. Derfor tørrer munden ud.
Samtidig er bakterierne på natarbejde for at nedbryde døde hudceller og madrester, der har undveget tandbørstningen. Den proces danner svovlholdige luftarter, som har en skarp lugt. Når der samtidig ikke er så meget spyt til at skylle bakterierne væk, ja så hober den ildelugtende luft sig op, og den krasse morgenånde er en realitet.
Der kan være mange grunde til, at din ånde bliver en, man lægger mærke til. Her er de mest almindelige årsager til dårlig lugt fra munden.
Alle får dårlig ånde fra tid til anden. Det er ganske normalt. Og som regel er det relativt nemt at slippe af med lugten igen. Her er fire bud på, hvad der med stor sandsynlighed vil give dig det friske pust tilbage.
Første skridt til at bekæmpe dårlig ånde bør altid være god mundhygiejne. Hvis det ikke hjælper, kan en professionel rensning hos tandlægen i de fleste tilfælde klare jobbet. Men fortsætter uddunstningen, og er den ledsaget af andre helbredsproblemer, så skal du søge hjælp. Bed din praktiserende læge undersøge, hvad der skaber den dårlige lugt. Du vil eventuelt blive sendt videre til en øre-næse-hals-læge eller en specialist i mave-tarm-sygdomme.
Læs også: Hvornår skal man søge læge mod kløende hovedbund?
Kilde: Palle Holmstrup, professor i parodontologi ved Københavns Universitet
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 13/2022