Sådan slipper du af med dårlig ånde

Du kender den stramme lugt fra munden dagen efter en bytur, eller når du har halsbetændelse. Men hvad gør du, hvis den dårlige ånde bliver en fast gæst i munden?

En kvinde holder en hånd op foran munden for at se, om hun har dårlig ånde. Få råd til forebygelse og behandling.

DÅRLIGE ÅNDE – De fleste tilfælde af grel lugt fra munden skyldes, at mundhygiejnen halter. Så frem med tandbørsten!

© iStock

Du har garanteret oplevet at vågne op med en mund, der føles som sandpapir og dufter af gnu. Den dårlige ånde rykker ind, når du har ondt i halsen, har været til fest hele natten eller måske spist noget hvidløg.

Tilstanden er ikke særlig behagelig – hverken for dig eller dem, der står dig (helt) tæt. Derfor har vi spurgt en ekspert, hvad der skal til for at forebygge den dårlige lugt. Og hvad du kan gøre, hvis den først er flyttet ind. Som et lille hint, kan vi spørge: Huskede du at få børstet tænder i morges? Og hvornår brugte du sidst tandtråd?

Pøj pøj med at holde bakterierne nede og lugten væk.

1 Hvad er dårlig ånde?


Det, vi i daglig tale betegner som morgenånde eller drageånde, går under den medicinske betegnelse foetor ex ore, som ganske rammende betyder stank fra munden. Denne ildelugtende brise består oftest af flygtige svovlholdige luftarter, der dannes af bakterier i munden. Herinde er der nemlig et mylder af bakterier. De arbejder på at nedbryde protein fra madrester og døde celler, der udskilles af mundslimhinden. Under nedbrydningsarbejdet opstår de ildelugtende svovlholdige luftarter.

Dårlig ånde kan dog også skyldes lugt fra andre dele af din krop.

2 Hvor opstår dårlig ånde?


I langt de fleste tilfælde opstår drageånde i munden. 90 procent af alle dem, der lider af dårlig ånde, har en ringe mundhygiejne, ubehandlede kariesangreb eller ophobninger af tandsten. Det giver en levende mund med et mylder af bakterier.

Særligt tungen kan være en sand festival for de små bæster. Undersøgelser har vist, at mængden af bakterier er fire gange større på tungen end i resten af mundhulen. Alle disse mundbakterier skaber en ildelugtende svovlholdig luftart – det, vi kalder dårlig ånde.

Hos de resterende 10 procent kommer lugten fra andre steder end munden. Her opstår den længere inde i kroppen, fx i halsen, lungerne eller i tarmen. I de tilfælde fungerer munden kun som affyrringsrampe for uddunstningen.

Kvinde børster tænder for at forhindre de dårlige ånde

DÅRLIGE ÅNDE? Daglige tandbørstninger er det mest effektive forsvar. Husk også tungen!

3 Hvorfor har jeg typisk dårlig ånde om morgenen?


At vi først møder verden, efter at vi har børstet tænder om morgenen, er nådigt – både for os selv og for andre. For kun de færreste morgenånder er egnet til socialt samvær.

Årsagen til, at vi lugter mere ud af munden om morgenen, er, at vores spytproduktion går på standby, mens vi sover. Vi drikker jo heller ikke noget, så længe vi er i drømmeland. Derfor tørrer munden ud.

Samtidig er bakterierne på natarbejde for at nedbryde døde hudceller og madrester, der har undveget tandbørstningen. Den proces danner svovlholdige luftarter, som har en skarp lugt. Når der samtidig ikke er så meget spyt til at skylle bakterierne væk, ja så hober den ildelugtende luft sig op, og den krasse morgenånde er en realitet.

4 Hvad giver dårlig ånde?


Der kan være mange grunde til, at din ånde bliver en, man lægger mærke til. Her er de mest almindelige årsager til dårlig lugt fra munden.

Dårlige ånde

MANGELFULD MUNDHYGIEJNE

Den mest almindelige årsag til, at vi lugter ud af munden, er dårlig mundhygiejne. Lader vi madrester, plak og belægninger sidde langs tandkødet, nede i tandkødslommerne, mellem tænderne og på tungen, så går der en forrådnelsesproces i gang. Bakterierne i munden begynder at rydde op og nedbryde efterladenskaberne, og denne nedbrydningsproces danner ildelugtende svovlholdig luft.

Fortsætter den manglende hygiejne, så er der risiko for, at du udvikler tandkødsbetændelse og paradentose, hvilket giver endnu mere dårlig ånde.

Dårlige ånde

TØR MUND

Mangel på spyt kan også give dårlig ånde. Spyt har nemlig en vigtig funktion i forhold til at holde munden frisk. Når bakterierne har ryddet op i munden med ildelugtende svovlholdige luftarter til følge, så skyller spyttet hele balladen væk igen. Men er der ikke noget spyt, så hober dunsten sig op.

Nedsat produktion i spytkirtlerne kan skyldes mange ting. Blandt andet kan nervøsitet give tør mund. Det samme kan skrappe slankekure. For når du er sulten, producerer du mindre spyt. Drikker du ikke nok væske, kommer du ligeledes til at mangle spyt.

En del lægemidler nedsætter også spytproduktionen.

Dårlige ånde

MAD OG DRIKKE

Hvad du spiser og drikker, kan efterlade sig spor i din ånde, selvom der ikke er rester i munden. Hvidløg er eminent til det trick. Løget frigiver nemlig et stof, der hedder allyl methyl sulfid i tarmen. Det bliver optaget i blodet, transporteres til lungerne og videre til munden, hvor luftarten bliver frigivet. Her kommer lugten altså ikke fra mundhulen. Det gør den desto vanskeligere at komme af med.

Madvarer som kød, ost og mælk kan også give dårlig ånde, fordi de skaber et surt miljø i fordøjelsessystemet. Det samme gør alkohol, der tilmed udtørrer mundhulen.

Dårlige ånde

SYGDOMME

Lugt fra munden kan skyldes sygdom. Blandt andet giver irritationer og betændelser i mandlerne, bihulerne, næse og svælg en ånde, der er til den sprøde side. Det samme gør KOL, astma og andre svækkelser af lungerne.

Sygdomme i fordøjelsessystemet kan sende ildelugt via blodet til munden. Og diabetespatienter kan få en ånde, der lugter af acetone, hvis blodsukkeret er for højt.

I den alvorligere afdeling er strålebehandling for kræft, der kan give mundtørhed og dermed dårlig ånde

5 Hvordan fjerner jeg dårlig ånde?


Alle får dårlig ånde fra tid til anden. Det er ganske normalt. Og som regel er det relativt nemt at slippe af med lugten igen. Her er fire bud på, hvad der med stor sandsynlighed vil give dig det friske pust tilbage.

Tungeskraber

TUNGESKRABER – Gode rengøringsrutiner i munden er vigtigt, for at undgå dårlige ånde. Her kan tungeskraberen kan bruges til at rengøre bagerste del af munden.

© iStock

GODE RENGØRINGSRUTINER

Hos langt de fleste ligger nøglen til frisk ånde gemt i mundhulen, hvor rengøringen måske ikke altid er grundig nok. Ret op på det.

Børst tænderne grundigt og mindst to – gerne tre gange om dagen. Giv også tungen en skrubbetur, og kom helt ind til den bageste del, hvor bakterierne stortrives. Brug en tandbørste eller en tungeskraber, som kan købes hos materialisten og på apoteket.

Gør det til en daglig rutine at bruge tandtråd. Og aflæg regelmæssigt tandlægen et besøg for at få renset og undersøgt tænderne.

LÆS OGSÅ: Paradentose – er du syg i tandkødet?

STØT SPYTTET

Spyt er en effektiv bekæmper af dårlig ånde. Det skyller nemlig bakterier og dårlig lugt væk. Du kan stimulere spytproduktionen ved at drikke de anbefalede to liter vand om dagen og spise regelmæssigt og hyppigt. For når du spiser, danner du spyt. Sørg for altid at få din morgenmad, så den tørre morgenmund har noget at arbejde med. Og tag dig gerne nogle små mellemmåltider i løbet af dagen.

Du kan også bruge sukkerfrit tyggegummi og pastiller til at stimulere dannelsen af spyt.

SKYL MUNDEN

Er der nærkontakt forude – af den romantiske slags – og har du en tvivlsom ånde, kan du gribe til SOS-løsningen og gurgle munden i mundskyllevand. Det neutraliserer hurtigt lugten. Men du bør ikke bruge mundskyllemidler på daglig basis. Forskning har nemlig vist, at de ikke blot fjerner lugten. Væskerne kan også skabe en ubalance, hvis man bruger dem regelmæssigt, fordi de har en antibakteriel virkning. De dræber simpelthen en masse små samarbejdspartnere, som ellers sørger for at holde uvedkommende bakterier væk. Det betyder, at munden kan få svært ved at bekæmpe infektioner.

Derfor skal du kun gurgle med mundskyl, når det er højst nødvendigt.

SPIS LUGTEN VÆK

Skyldes din dårlige ånde, at der er knas med fordøjelsen, så skær ned på fed mad, kød og mælkeprodukter. Den slags fødevarer irriterer fordøjelsessystemet, så dårlig lugt sendes via lungerne op til munden.

Til gengæld kan du godt hapse flere citroner, appelsiner, æbler og pærer. Syrlig frugt svækker nemlig bakteriernes nedbrydning af protein, og dermed dannes der ikke så meget ildelugtende svovlluft. De syrlige frugter har dog den bagside, at de er hårde mod tænderne. Så gå ikke helt bananas med appelsinerne. Hold dig til et almindeligt forbrug, suppleret med god tandhygiejne.

Zink neutraliserer også svovlgasserne. Du kan købe zinkholdige sugetabletter på apoteket og hos materialisten.

Mod dårlige ånde

Find frisk ånde i køkkenet

Der er flere ting fra køkkenet, som menes at have en gavnlig effekt på ånden. Det er ikke videnskabeligt dokumenteret, men det skader aldrig at prøve det af. Du kan forsøge dig med:

  • Persille
  • Frisk koriander
  • Estragon
  • Dild
  • Ingefærrod
  • Kommen
  • Grøn og sort te

6 Skal jeg gå til lægen med min dårlige ånde?


Første skridt til at bekæmpe dårlig ånde bør altid være god mundhygiejne. Hvis det ikke hjælper, kan en professionel rensning hos tandlægen i de fleste tilfælde klare jobbet. Men fortsætter uddunstningen, og er den ledsaget af andre helbredsproblemer, så skal du søge hjælp. Bed din praktiserende læge undersøge, hvad der skaber den dårlige lugt. Du vil eventuelt blive sendt videre til en øre-næse-hals-læge eller en specialist i mave-tarm-sygdomme.

Læs også: Hvornår skal man søge læge mod kløende hovedbund?

Dårlige ånde

MUNDHYGIEJNE – Tandtråd fjerner netop de madrester, der ellers begynder at rådne og sprede dårlig lugt.

© iStock

Kilde: Palle Holmstrup, professor i parodontologi ved Københavns Universitet
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 13/2022