Kvinde har ondt i nakken
Vælg en praktisk taske –

en tung skuldertaske giver et skævt træk på nakke og skuldre

© iStock

Sådan holder du kroppen mobil hele livet

Helt almindelige dagligdagsvaner kan være belastende for kroppen, hvis du ikke er opmærksom. Det er nemlig nu, du skal sætte ind, hvis du vil være selvhjulpen til det sidste. Her får du ergoterapeutens bedste tips til en mobil krop livet igennem.

20. februar 2020 af Line Felholt

OM EKSPERTEN

Marie Merrild er privatpraktiserende ergoterapeut og indehaver af virksomheden Evivo, hvor hun rådgiver i blandt andet ergonomi og arbejdsmiljø.

Hvis ikke du har hørt om udtrykket “tech neck” ...

… kommer du nok snart til det. Alt for mange af os sidder nemlig foroverbøjede for at manøvrere mobilen eller iPad'en, og det går ud over de øverste nakkehvirvler. Tilstanden har derfor fået sit helt eget navn. Vi behandlere ser allerede mange skader mellem 5. og 7. nakkehvirvel, så prøv at lægge fx en pude ind under den hånd, du har din telefon eller iPad i, så du får rettet mere op i nakken. 

Nakke øvelse


Den vigtigste øvelse, hvis du ofte sidder med nakken bøjet over en skærm

Lav en lille dobbelthage ved at føre hagen mod brystet. Det strækker og styrker nakken. Øvelsen kan laves både siddende og stående, fx når du ser fjernsyn eller venter på grønt lys. En selvgjort massage kan også være skøn.

TIP! Pres evt. blidt på hagen med en finger.

Sidder du i den samme lænestol ...

… aften efter aften, er der meget at hente ved at indrette dit hjem med flere forskellige hvilesteder. Ensidighed giver nemlig skævheder, muskelspændinger, slid og smerter i det lange løb. Nøgleordet er variation. Lav fx en hvileplads i form af en måtte eller madras på gulvet, hvor du kan få strakt ryggen, mens du ser din yndlingsserie eller taler dagens begivenheder igennem med familien. 

Variation er også vigtigst ...

… når du træner og er på arbejde, hvis du vil holde din krop bevægelig hele livet. Ved at variere mellem at sidde og stå på jobbet undgår du ensidig, uhensigtsmæssigt slid, så du bliver mere modstandsdygtig over for de skavanker, der har det med at komme med alderen. Når du træner, vil en kombination af kondition, styrke, smidighedstræning og balanceøvelser få din krop til at juble.

Sådan varierer du dine arbejdsstillinger bedst muligt 

Få dig et entrémøbel ...

… du kan sætte dig på, når du tager dine egne – eller børnenes – sko af og på. Det hjælper nemlig dine knæ, ankler og hofter med at holde længere. Gangen er et eksempel på et område i vores hjem, vi bruger flere gange dagligt, men som vi sjældent har fokus på rent ergonomisk. Men mange af os får udfordringer med særligt knæ og hofter med alderen. 


1,2 millioner

– svarende til mere end hver femte dansker – har smerter i bevægeapparatet, dvs. knogler, muskler eller led

Statens Institut for Folkesundhed

Bruger du en skuldertaske ...

… så vær opmærksom på, at det er dumt at lade tasken hænge på den samme skulder hele tiden. Det giver et skævt træk på nakke og skuldre. Overvej, om den taske, du bruger allermest, kan være én, der fordeler vægten mere ligeligt end en skuldertaske. I dag kan du få mange mindre rygsække, som er både ergonomisk fornuftige og pæne.

En seng til dine individuelle behov ...

… er en god investering, for “one size fits all“ gælder ikke for madrasser. Nogle kroppe vil elske en hård seng, mens andre finder lykken i en blød madras. Men fælles for alle er det, at vores valg af seng er vigtig i forhold til forebyggelse af diverse skavanker. Vær opmærksom på, om din madras gør noget godt for din krop eller ej. 

GUIDE: Sådan vælger du den rigtige seng

En god kontorstol, når du har fri ...

… lyder måske som en selvmodsigelse. Men mange af os sidder ved computeren – også derhjemme – uden at vi har en egentlig hjemmearbejdsplads. God ergonomi handler netop om muligheden for at indstille eller indrette omgivelserne, så de passer bedst muligt til præcis din anatomi. Det kan en kontorstol. 

Hvis du ofte cykler ...

… er et bikefit en god idé. Det er kort sagt en gennemgang af, hvordan du sidder på din cykel, og foretages af en bikefitter, der tager udgangspunkt i din anatomi og fysiologi. Cykling er supersundt, men det kan dog belaste alt fra håndled til nakke, lænd og øvre ryg, hvis din cykel ikke er indstillet korrekt. 

Få tips til at undgå smerter, når du cykler 

Jeg har en holdning ...

… til din holdning. For du skal leve med den resten af dit liv. Vi synker alle mere sammen, jo flere lys der kommer i fødselsdagskagen, men vi kan godt modvirke en del af effekten ved at holde vores muskler stærke, så de kan holde skelettet oprejst. Ryg og nakke, men også baller og lænd er med til at holde rygsøjlen S-formet. Styrker du musklerne her, kan du slippe for at udvikle den famøse tantepukkel. 

Prøv disse rygøvelser for en stærk og smidig ryg


Artiklen blev bragt i I FORM nr. 4/2020


Sunde ambitioner for 2021? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvad er din vigtigste grund til at træne?

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: