Prepping: 5 musthaves til dig med grill eller trangia
Dåsemad og andet forråd bliver mere appetitligt, hvis det kan tilberedes. Her er diætistens råd til langtidsholdbar mad, som du let kan trylle om til en varm ret.
Dåsemad og andet forråd bliver mere appetitligt, hvis det kan tilberedes. Her er diætistens råd til langtidsholdbar mad, som du let kan trylle om til en varm ret.
Myndighederne anbefaler, at du har mad på lager, hvis der opstår en krise. Maden skal kunne holde sig længe, selvom elforsyningen trækker stikket for både fryser og køleskab.
Diætist Stine Junge Albrechtsen har lavet denne liste af sunde fødevarer til dit basislager, der kan spises lige fra emballagen.
Drømmer du imidlertid om at spise varm mad, skal du have fat i en gasgrill eller et trangia stormkøkken. Dermed har du mange flere muligheder for at tilberede varieret mad i en krisesituation.
Her får du en liste med fem musthaves i ‘det varme køkken’ og diætistens tips til tilberedning.
Man kan næsten ikke sige ‘let mad’ uden at tænke på pasta! Det er en basisvare, der udover fibre, bringer masser af mæthed med sig.
Med pasta i huset kan du hurtigt fremstille pasta pomodoro (med tomatsovs) eller pasta al tonno (med tun), hvis ellers konserveshylden er fyldt op. Og alle kan li’ det.
Læs også: Få inspiration til pastaretter her
Selvom tomater er spærret inde i en jernfæstning, indeholder de stadig fibre og vitaminer. Vigtigst er stoffet lycopen, som er en antioxidant, der beskytter mod solens skadelige stråler.
Kan laves til suppe, gryderetter – fx med bønner eller tofu – og pastaretter, fx iblandet tun. De er kort sagt guld værd.
Når adgangen til fersk kød lukker og slukker, skal du have en god proteinerstatning i baghånden. Her er tofu din ven – og et sundere valg end fx cocktailpølser fra dåse.
Læs også: Hvor meget protein i maden har jeg brug for?
Brug den i gryderetter, eller steg direkte på panden. Giv tofu ekstra smag ved at lægge den i krydret marinade. Kan også spises rå i salater.
Få flere ideer til at bruge tofu her.
Champignoner er små vitaminbomber, der er fattige på kalorier og rige på smag. Det sidste – smag – er noget, der let bliver en mangelvare i et nødlager.
Så er det godt at kunne riste svampe på panden eller at pifte en gryde- eller pastaret op med den lækre umami-smag.
Selvom kokosmælk indeholder både vitaminer og protein i små mængder, er det ikke dens største kvalitet på nødlageret. Det er snarere den cremede konsistens og sødlige smag, der giver gode muligheder.
Med få krydderier og konserves-grøntsager ved hånden kan den let forvandles til thairetter, gryderetter eller supper.