8 sunde råd til at grille

Vi elsker at grille, men de kræftfremkaldende stoffer, som vi kan få med i købet, vil vi gerne slippe for. Det handler især om at undgå røg- og stegemutagener. Vi viser hvordan.

Kvinde i gang med at grille bøffer i haven.

HAR DU HELT STYR PÅ – hvordan du griller på den sundeste måde? Hvis ikke, så hjælper vi dig her i vores sunde grillguide.

© iStock

En almindelig grillmiddag kan nemt betyde, at du får godt med kræftfremkaldende stoffer indenbords. Den gode nyhed er, at de relativt nemt kan undgås.

Undgå røg og at branke

Når du griller, kan der både udvikles røgmutagener og stegemutagener, og begge dele danner kræftfremkaldende stoffer i din mad.

Røgmutagenerne opstår, hvis du griller med kul. De kommer både fra kullene i sig selv, inden de er helt klar, samt fra den røg, der dannes, hvis der drypper marinade eller fedt fra kødet ned på kullene under grilningen.

Stegemutagener dannes under stegningen, når kød og de andre ting, du griller, udsættes for for høje temperaturer for længe.

Hvordan du griller med fokus på din sundhed, får du masser af tips til, når vi her fyrer op for vores grillguide.

Sund grill-guide

1 En ren grill, tak


Grill altid på en ren grill. Gammelt snavs og fedt, der ryger ned til kullene, kan danne flammer og røg og dermed røgmutagener.

Rengøringen klares nemmest med en grillbørste, mens grillen stadig er varm, men gør det først, når du er helt færdig med at grille.

2 Lad kullene blive helt klar


Bruger du kul, så vent med at lægge noget på risten, til kullene er begyndt at gløde og har fået en grå-hvid overflade. Så udsættes din mad for minimalt med røgmutagener fra kullene.

3 Grill indirekte


Indirekte grilning er den mest skånsomme tilberedningsmetode. Det konkluderer Teknologisk Institut på baggrund af forsøg.

Metoden går ud på, at du i en kulgrill placerer kullene i den ene side af grillen. Med en gasgrill skal den ene del være megavarm, mens den anden blot skal være lun.

Brun evt. kødet af først over direkte varme, og lad det så stege færdigt i en grillbakke over indirekte varme.

illustration af, hvordan man griller indirekte

4 Drop det fede kød


Griller du fjerkræ, magert kød eller fisk, drypper der minimalt med fedt ned på kullene. Dermed udsættes din mad for færre røgmutagener.

Hvis du griller fx kød med synligt fedt, så tør kødet af en gang imellem med køkkenrulle for at opsuge noget af fedtet.

3 grill-uvaner, der kan øge din kræftrisiko

3 uvaner når man griller

5 Drop kulgrill og engangsgrill


Den nemmeste måde helt at undgå røgmutagener på er at sige farvel til kulgrillen og i stedet få en gasgrill. Den og elgrillen er også et langt mere klimavenligt valg og udleder 65 pct. mindre CO2 end kulgrillen.

Engangsgrillen er ligeledes et dårligt klimavalg, idet den bidrager til unødigt ressourceforbrug og affald.

6 Pas på ikke at branke kødet


Måske synes du, at de sorte grillstreger smager godt, men det er her, at de kræftfremkaldende stegemutagener sidder, så dem skal du undgå.

Stegemutagener dannes ikke kun, når du griller. Hård stegning på en stegepande fører også til de uønskede stoffer.

7 Brug stanniol


Brun kødet af, og grill det så færdigt på stanniol eller i en foliebakke. Dermed sikrer du, at kødet ikke drypper ned på kullene, ligesom du sænker risikoen for stegemutagener.

En foliebakke er også god at stille under kødet som drypbakke. Stanniol fungerer ikke sammen med citron, der kan opløse aluminium og overføre det til maden.

8 Marinér dit kød med antioxidanter


Du kan sænke risikoen for stegemutagener ved på forhånd at have marineret dit kød med antioxidanter som citronsaft, oregano, rosmarin og hvidløg. Det viser forsøg fra Teknologisk Institut.

marinade til kød på grill
© iStock

Hvis din marinade risikerer at dryppe ned på grillkul, så undgå marinader med olie i.

Læs også: Få opskriften på hjemmelavet barbecuemarinade

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 10/2020