8 sunde råd til at grille
Vi elsker at grille, men de kræftfremkaldende stoffer, som vi kan få med i købet, vil vi gerne slippe for. Det handler især om at undgå røg- og stegemutagener. Vi viser hvordan.
Vi elsker at grille, men de kræftfremkaldende stoffer, som vi kan få med i købet, vil vi gerne slippe for. Det handler især om at undgå røg- og stegemutagener. Vi viser hvordan.
En almindelig grillmiddag kan nemt betyde, at du får godt med kræftfremkaldende stoffer indenbords. Den gode nyhed er, at de relativt nemt kan undgås.
Når du griller, kan der både udvikles røgmutagener og stegemutagener, og begge dele danner kræftfremkaldende stoffer i din mad.
Røgmutagenerne opstår, hvis du griller med kul. De kommer både fra kullene i sig selv, inden de er helt klar, samt fra den røg, der dannes, hvis der drypper marinade eller fedt fra kødet ned på kullene under grilningen.
Stegemutagener dannes under stegningen, når kød og de andre ting, du griller, udsættes for for høje temperaturer for længe.
Hvordan du griller med fokus på din sundhed, får du masser af tips til, når vi her fyrer op for vores grillguide.
Grill altid på en ren grill. Gammelt snavs og fedt, der ryger ned til kullene, kan danne flammer og røg og dermed røgmutagener.
Rengøringen klares nemmest med en grillbørste, mens grillen stadig er varm, men gør det først, når du er helt færdig med at grille.
Bruger du kul, så vent med at lægge noget på risten, til kullene er begyndt at gløde og har fået en grå-hvid overflade. Så udsættes din mad for minimalt med røgmutagener fra kullene.
Indirekte grilning er den mest skånsomme tilberedningsmetode. Det konkluderer Teknologisk Institut på baggrund af forsøg.
Metoden går ud på, at du i en kulgrill placerer kullene i den ene side af grillen. Med en gasgrill skal den ene del være megavarm, mens den anden blot skal være lun.
Brun evt. kødet af først over direkte varme, og lad det så stege færdigt i en grillbakke over indirekte varme.
Griller du fjerkræ, magert kød eller fisk, drypper der minimalt med fedt ned på kullene. Dermed udsættes din mad for færre røgmutagener.
Hvis du griller fx kød med synligt fedt, så tør kødet af en gang imellem med køkkenrulle for at opsuge noget af fedtet.
Den nemmeste måde helt at undgå røgmutagener på er at sige farvel til kulgrillen og i stedet få en gasgrill. Den og elgrillen er også et langt mere klimavenligt valg og udleder 65 pct. mindre CO2 end kulgrillen.
Engangsgrillen er ligeledes et dårligt klimavalg, idet den bidrager til unødigt ressourceforbrug og affald.
Måske synes du, at de sorte grillstreger smager godt, men det er her, at de kræftfremkaldende stegemutagener sidder, så dem skal du undgå.
Stegemutagener dannes ikke kun, når du griller. Hård stegning på en stegepande fører også til de uønskede stoffer.
Brun kødet af, og grill det så færdigt på stanniol eller i en foliebakke. Dermed sikrer du, at kødet ikke drypper ned på kullene, ligesom du sænker risikoen for stegemutagener.
En foliebakke er også god at stille under kødet som drypbakke. Stanniol fungerer ikke sammen med citron, der kan opløse aluminium og overføre det til maden.
Du kan sænke risikoen for stegemutagener ved på forhånd at have marineret dit kød med antioxidanter som citronsaft, oregano, rosmarin og hvidløg. Det viser forsøg fra Teknologisk Institut.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 10/2020