Mug på maden? Tjek, om det kan spises
Vi har nok alle sammen prøvet at stå klokken fem minutter i aftensmad og opdage mug på en råvare. Kan den spises, eller skal den ud? Vi guider dig her.
Vi har nok alle sammen prøvet at stå klokken fem minutter i aftensmad og opdage mug på en råvare. Kan den spises, eller skal den ud? Vi guider dig her.
De fleste af os er nok lidt hurtige til at kassere mugne madvarer, fordi vi hellere vil være på den sikre side end at gamble med vores helbred.
Men en del mad med mug kan faktisk godt spises – helt uden at du sætter dit helbred over styr.
Det gælder fx parmesanost og gulerødder.
Læs også: Få 1 uges kostplan uden ultraforarbejdede fødevarer
Andre fødevarer skal altid i skraldespanden, hvis du opdager mug på dem – også selvom det kun er et lille område, der er ramt.
Forskellen ligger bl.a. i, om det er en hård og fast fødevare, du har fat i, eller om den er blød, flydende eller fugtig.
I sidstnævnte kategori spreder muggen sig nemlig meget lettere.
Vi skynder os lige at sige, at du naturligvis aldrig skal sætte tænderne direkte i en mugplet. Mug er skimmelsvampe, som kan producere svampegift, der bl.a. kan være kræftfremkaldende.
Men i nogle typer råvarer har muggen svært ved at sprede sig, og her kan du altså nøjes med at skære mugpletten samt et stykke (fx et par cm) rundt om den væk. Resten kan du spise med ro i maven.
Det gælder:
(Er det et større område, der er angrebet, er det bedre at kassere maden)
Opdager du mug på en enkelt eller to vindruer i en klase, behøver du heller ikke smide hele klasen ud. Kassér de mugne druer, vask de resterende grundigt, og spis dem med det samme.
Hvid “pels” på roden af champignoner er ikke skimmelsvampe, men deres eget mycelium (svampetråde). Det fjerner du bare sammen med eventuelle rester af jord.
Læs også: Vild med champignoner? Pas på, du ikke får for mange
KILDER: Fødevarestyrelsen og Forbrugerrådet Tænk