Får man mindre mavefedt af at spise low carb?
At spise low carb kan føre til vægttab, men kan det også få det genstridige mavefedt til at forsvinde?
At spise low carb kan føre til vægttab, men kan det også få det genstridige mavefedt til at forsvinde?
Man vælger ikke bare lige selv, hvilke fedtdepoter kroppen tærer på, når den er i kalorieunderskud.
Når der alligevel kan være en sandhed i, at man specifikt kan komme noget af mavefedtet til livs på low carb-kost i forhold til andre diæter, så er det, fordi man ved at spise færre kulhydrater sænker sin insulinproduktion.
Insulin er et hormon, der bl.a. hjælper kroppen med at lagre fedt, og ved at reducere insulin kan kroppen lettere forbrænde lagret fedt, herunder mavefedt.
For at tabe sig (nogen som helst steder) er det dog nødvendigt at være i kalorieunderskud, og er du det, vil der komme mindre fedt på maven, uanset om maden på din tallerken er low carb eller ej.
Mange mennesker spiser færre kalorier på en low carb-diæt, fordi protein og fedt ofte mætter mere end kulhydrater.
Det kan føre til kalorieunderskud, som får dig til at tabe dig i vægt. Spiser du efter low carb-metoden, vinker du desuden farvel til slik, kager og andre søde sager, og det vil formentlig gøre det nemmere at få vægten ned. Alle kroppe er dog forskellige, og nogle mennesker ser resultater af en low carb-diæt, mens andre kan spejde længe uden resultat.
Læs også: Low carb: Så mange kulhydrater må du få
Når de fleste på low carb-kost oplever et stort vægttab i starten, er det, fordi kroppen tømmer sine kulhydratdepoter og begynder at binde mindre væske.
Vores krop lagrer kulhydrater i de såkaldte glykogendepoter, som gemmer sig i musklerne og leveren. Her binder vi samtidig en masse vand, og når vi stopper med at spise kulhydrat eller skærer kraftigt ned, vil kroppen hurtigt løbe tør for kulhydrater og udskille vandet.
Hertil kommer, at et gram kulhydrat binder ca. 3 gram væske. Spiser vi kun de ca. 25-50 gram kulhydrat dagligt, der er tilladt på low carb, vil vægten derfor for de fleste falde 1-2 kilo inden for det første døgn. Den vægt kommer dog på igen, så snart du spiser mere kulhydrat.
En anden god ting ved diæten er, at man spiser flere grøntsager for at kompensere for det manglende brød, ris og pasta, og grøntsagerne er kalorielette i forhold til dét, de erstatter.
Mange taler desuden om, at de føler sig mætte på en low carb-kost, fordi fedt og protein bliver i maven i lang tid. Nogle mennesker får også et mere stabilt blodsukker, der skruer ned for lysten til søde sager.
Læs også: Guide – få styr på blodsukkeret
Men hvis du savner brød og pasta, så findes der også andre veje til en sund krop – uden du behøver at sige farvel til alt det, du elsker.
En vigtig ting, man bør vide om low carb-diæten, er, at det er en temmelig restriktiv måde at spise på. De mange regler kan være svære at efterleve på længere sigt, ikke mindst i sociale sammenhænge og rent praktisk i hverdagen.
Restriktiv spisning kan også lede til et forvrænget syn på krop, kost og sundhed. Der er ingen sundhedsmæssig grund til at udelukke en hel gruppe af næringsstoffer, for man kan altså sagtens tabe mavefedt, hvis bare man sørger for at være i kalorieunderskud.
Men hvis du er typen, som kan se dig selv leve efter principperne og blive ved med det i lang tid, er der altså intet risikabelt ved low carb. Du skal dog sikre dig, at du vælger gode, grove kulhydrater for det lille budget, du har. Det vil sige grove grøntsager, så du får kostfibre nok.
Læs også: Fedt-guide: Få styr på umættet fedt og mættet fedt her
Husk også, at fedtstoffer ikke bare er fedtstoffer. Det kan godt være, at fløde og bacon teknisk set passer ind i diæten, men det er ikke det sundeste valg i længden.
Skru ned for fedt fra animalske kilder, og fokusér på det umættede fedt. Gå efter fede fisk, gode planteolier, nødder og grøntsager, så er du helt klart ude i en sund og nærende variant af low carb.