Find din yogatype

Hatha yoga, bikram yoga, yin yoga ... Er du forvirret over, hvad der er hvad, og hvad de forskellige yogaformer er gode for? Få et overblik over nogle af de mest kendte yogaformer, så du kan finde den, der passer dig bedst.

kvinder, der dyrker yoga

YOGA Find den type yoga, der passer til dig.

Hvad karakteriserer de forskellige former for yoga, og hvad gør de enkelte stilarter godt for? Vi har samlet en liste, så du kan finde den type, der passer bedst til dig.

Vinyasa yoga

Hvad er vinyasa yoga?

Vinyasa yoga er en dynamisk yogaform, hvilket vil sige, at det er yoga, hvor du fortsætter fra den ene stilling til den anden i et tempofyldt flow af kortere eller længere varighed, som bliver sammenkoblet med din vejrtrækning. I vinyasa yoga er der lige så meget fokus på selve flowet med at gå fra den ene øvelse til den anden, som der er på øvelserne og strækkene.

Hvad er vinyasa yoga godt for?

Du får sved på panden, fordi der er forholdsvis meget tempo på og relativt få eller ingen pauser. Så vinyasa yoga er god til dig, der gerne vil have yoga, hvor du udfordrer din krop fysisk og får pulsen op. Vinyasa yoga-timer følger ikke bestemte sekvenser. Derfor kan timerne variere fra underviser til underviser og fra yogatime til yogatime, så det er også et godt valg for dig, der gerne vil have variation fra gang til gang.

Flow yoga

Hvad er flow yoga?

Flow yoga er et andet ord for vinyasa yoga og referer til det fokus, der er på, at du glider fra den ene stilling videre til den anden i et flow i samspil med din vejrtrækning. Der er ofte få eller ingen pauser undervejs i flow yoga, og du vil formentlig støde på en del solhilsener, men indholdet kan variere meget fra flow yoga-time til flow yoga-time.

Hvad er flow yoga godt for?

Flow yoga er oplagt for dig, der gerne vil have meget bevægelse og udfordre din krop fysisk, fordi der både er styrke og høj puls at hente.

Power yoga

Hvad er power yoga?

Power yoga er en form for vinyasa yoga/flow yoga, som blev videreudviklet i 90’erne for at gøre yogaen mere målrettet vestlige yogadyrkere. Power yoga er tilrettelagt til at passe godt ind i fitnesscentre, og derfor er intensiteten højere i power yoga end i mange andre yogaformer. Power yoga er desuden ofte en blanding af klassiske yogaøvelser og mere fysisk krævende øvelser, som alle udføres i et flow.

Hvad er power yoga godt for?

Er du ude efter en yogaform, som kommer så tæt på at være fitness i en yogaudgave, hvor du får sved på panden og får trænet din udholdenhed, er power yoga helt oplagt.

Astanga yoga

Hvad er astanga yoga?

Astanga yoga er en dynamisk yogaform i stil med vinyasa yoga, hvor stillingerne laves i et flow, og du derfor glider fra én stilling til den næste i takt med din vejrtrækning. I modsætning til andre dynamiske yogaformer, som fx vinyasa yoga, flow yoga og power yoga, er det dog altid den samme serie af yogastillinger, der udføres i den samme rækkefølge i astanga yoga.

Hvad er astanga yoga godt for?

Astanga yoga er oplagt til dig, der gerne vil være i bevægelse, når du dyrker yoga, og til dig, som kan lide disciplin. Når du har prøvet astanga yoga nogle gange, ved du, hvad du går ind, når du møder op til en astanga yoga-session. Dyrker du astanga yoga regelmæssigt, kan du let følge dine fremskidt og øve dig i at forfine stillingerne, fordi de går igen.

Kundalini yoga

Hvad er kundalini yoga?

Kundalini yoga består af såkaldte kriyaer, som er sekvenser, timerne kan være bygget op efter. De enkelte kriyaer kan være meget forskellige, men kundalini yoga består af en blanding af dynamiske fysiske stillinger samt chanting og vejrtrækningsøvelser.

Hvad er kundalini yoga godt for?

Et af formålene med kundalini yoga er at udfolde den såkaldte kundalini-energi i kroppen. Symbolet på energien bliver ofte beskrevet som en sovende, sammenrullet slange, der befinder sig nederste i rygsøjlen, og som bliver vækket til live og spreder sig i kroppen, når du dyrker kundalini yoga.

Hatha yoga

Hvad er hatha yoga?

Navnet hatha yoga er en grundlæggende betegnelse for den fysiske del af yoga – det vil sige yogastillingerne. Hatha yoga er altså en bred betegnelse, og derfor kan de enkelte yogatimer i hatha yoga-kategorien variere meget fra lærer til lærer og session til session. Fælles for hatha yoga-timer er dog, at de ofte har fokus på at lave én øvelse ad gangen i modsætning til yogaformer, hvor stillinger forløber i et flow som i astanga yoga og flow yoga.

Hvad er hatha yoga godt for?

Er du ude efter en rolig yogatime med pauser mellem stillingerne, er hatha yoga et godt valg. Der er tid til og fokus på, at du udfører hver enkelt hatha yoga-stilling korrekt og på dit niveau.

LÆS OGSÅ: Yogablok – sådan bruger du den?

Restorativ yoga

Hvad er restorativ yoga?

Restorativ yoga er yoga, hvor du kommer helt ned i gear. Fokus er på at skabe ro i krop og sind og balance i dit nervesystem. Stillingerne er blide og behagelige og er tilpasset, så du får mest mulig afspænding og afslapning ud af dem. Restorativ yoga er en yogaform, hvor der bruges hjælpemidler som tæpper, pøllepuder, bælter, øjenpuder og blokke. Hver enkelt stilling holdes længe – ofte fra cirka 5 minutter og op til omkring 20 minutter. En restorativ yoga-session kan variere fra at bestå af blot én enkelt stilling til flere, og ofte er stillingerne kombineret med åndedrætsøvelser og meditation.

Hvad er restorativ yoga godt for?

Har du brug for at lade op, finde ro og løsne op for spændinger og ubehag, er restorativ yoga et godt bud. Yogaformen menes at kunne hjælpe på lidelser som stress, angst og depression og er generelt god til at skabe ro og balance og hjælpe dig med at slappe af. Af den grund er restorativ yoga også en yogaform, der er god inden sengetid.

Yin yoga

Hvad er yin yoga?

Yin yoga er en rolig yogaform, hvor det handler om at strække kroppen og give slip frem for at styrke og udfordre. I yin yoga er der fokus på at mærke efter og skabe ro. De enkelte yogastillinger og yogastræk holdes i flere minutter ad gangen, så du har tid til at komme dybt ind i stillingerne.

Hvad er yin yoga godt for?

Har du brug for en omgang yoga, hvor du får afspændt krop og sind, er yin yoga noget for dig. Yin yoga kan også være god at dyrke, hvis du i forvejen dyrker hård træning eller andre mere fysisk krævende yogaformer, fordi fokus er på afspænding og stræk.

TEST af yogamåtter: Sådan vælger du den rette

Iyengar yoga

Hvad er iyengar yoga?

Iyengar yoga er en videreudvikling af hatha yoga, og navnet stammer fra manden, der udviklede den. Iyengar yoga lægger vægt på den rette teknik og detaljerne, og der er fokus på at være til stede og lære at lytte til krop og sind. Der bliver ofte brug remedier som blokke, bælter og tæpper i iyengar yoga. Tempoet er roligt, og yogastillingerne holdes ofte i længere tid ad gangen.

Hvad er iyengar yoga godt for?

Fordi iyengar yoga koncentrerer sig om, at yogastillingerne laves korrekt, er det en god begynderyoga, da du lærer stillingerne godt at kende og lærer at udføre dem helt rigtigt. Men iyengar yoga er også god til dig, der gerne vil have større kropsbevidst, mere nærvær, bedre koncentration og en god vejrtrækning.

Bikram yoga

Hvad er bikram yoga?

Bikram yoga er – i modsætning til hot yoga – en helt bestemt form for yoga, da den udføres i et 40 grader varmt lokale og altid består af 26 stillinger, som bliver udført i løbet af yogasessionen. Yogastillingerne i bikram yoga er relativt hårde og holdes i relativt lang tid. I kombination med varmen gør det bikram yoga til en sveddryppende affære, som både styrker og løsner op.

Hvad er bikram yoga godt for?

Er du ude efter en yogaform, som udfordrer dig fysisk, og er du frisk på at svede og udnytte varmen til at komme endnu længere ind i stillingerne, end du ellers vil kunne, er bikram yoga et godt bud. Hvis du ligeledes godt kan lide ensartethed, er der endnu større chance for, at du og bikram yoga er et godt match, fordi du altid ved, hvad sessionen byder på.

Hot yoga

Hvad er hot yoga?

Hot yoga er en fælles betegnelse for yoga, der bliver udført i et opvarmet lokale og er altså ikke det samme som bikram yoga, der er en bestemt yogaform. Ofte ligger temperaturen til hot yoga på omkring 37-39 grader. Det varierer fra yogastudie til yogastudie og fitnesscenter til fitnesscenter, hvilke former for hot yoga de tilbyder, men nogle af de mest udbredte former for yoga, der laves i en hot yoga-variant, er hot hatha yoga, hot flow yoga og hot yin yoga.

Hvad er hot yoga godt for?

Når der er skruet op for varmen, som der er til hot yoga, bliver der også skrue op for intensiteten, fordi det alt andet lige er hårdere at være aktiv i høj varme. Så er du ude efter en intens yogatime, hvor du samtidig kan udnytte varmen til at komme dybere ind i stillingerne og få renset ud, fordi du sveder ekstra meget, er hot yoga noget for dig.