Vil du komme dybere ind i nogle stillinger og skåne din krop i andre? En yogablok er et genialt redskab, der både støtter og giver ekstra udfordring, når du dyrker yoga. Vi ser nærmere på den lette, murstensformede blok.
En yogablok er et træningsredskab, du kan bruge til yoga, men også andet træning som pilates eller til udstræk. Den er perfekt, hvis du har brug for hjælp til øvelser eller komplicerede stilling. Og især som nybegynder kan du have stor gavn af en yogablok.
Her kan du blive klogere på, hvad du kan bruge din yogablok til, hvordan du vælger den rette yogablok, og hvilke øvelser du kan lave med den.
Materialet er ofte hård skumgummi, bambus eller kork, så blokken er let at løfte og ikke bliver glat, hvis du sveder på den.
Hvilken yogablok skal jeg købe?
Yogablok i skum
En yogablok i skum giver en ekstra komfort og er samtidig let. Den giver god støtte og er især komfortable i stillinger, der kræver ekstra støtte under lænden. Og som bonus er mange yogablokke i smuk af materiale, hvor 50 pct. er genanvendeligt skum.
Yogablok i bambus
Med en yogablok i bambus får du et bæredygtigt materiale, der giver god støtte og holder formen længe. Og så gør det jo heller ikke noget, at blokken er pæn at se på.
Yogablok i kork
En yogablok i kork er også miljøvenlig. Den naturlige struktur i blokken gør at den føles let samtidig med, at den har en rigtig god fasthed. Den er stabil og holder også i lang tid.
Formen på en yogablok minder om en mursten, hvilket gør den lille nok til at have i hånden og stor nok til at støtte sig på. Den måler typisk omkring 22 x 11 x 7 cm.
Blokken har tre forskellige højder, alt efter hvordan du vender den. Prøv dig frem, og vælg det niveau, der passer til den enkelte stilling.
Hvor mange yogablokke skal jeg bruge?
Det kan være smart at have to yogablokke. Nogle øvelser kræver nemlig støtte flere steder på kroppen samtidig, fx under hvert knæ eller en blok i hver hånd.
Med to yogablokke kan du også stable dem oven på hinanden og komme endnu højere op i nogle øvelser.
Lig på ryggen med armene ned langs siden, håndfladerne vendt nedad og benene bøjede.
Placér yogablokken (på den smalleste led) mellem lårene, og hold den fast ved at spænde i lår- og coremuskler. Spænd i bagdelen, og løft den, så du kommer op og støtter på øverste del af ryggen. Kroppen skal danne en skrå, lige linje fra knæ til hals – en såkaldt bro. Armene bliver i jorden.
Hold positionen, så længe du kan, og kom roligt ned uden at tabe blokken.
Yogablok øvelse 2: Tilbagelænet gudindestilling
Lig på ryggen med bøjede ben og blokken placeret på højkant under dig – cirka midt på ryggen.
Lad ryg og nakke falde bagover, og læg armene langs siden med håndfladerne opad. Lad knæene falde ud til hver side, så fodsålerne vendes mod hinanden. Skub dem tæt på bagdelen.
Bliv i stillingen i et par minutter eller længere, hvis du kan. Brug hænderne til at hjælpe nakke og ben nænsomt ud af stillingen.
Yogablok øvelse 3: Trekant med blok
Stå med brede fødder og blokken i højre hånd. Højre fod peger ud til siden, og venstre peger fremad.
Løft armene op til vandret position, og spænd i maven. Hold benene stille og armene strakt, mens du bøjer overkroppen sidelæns til højre og ned mod gulvet i en glidende bevægelse.
Fortsæt, indtil blokken rammer gulvet, og støt på den, så du bedre kan åbne op i brystet og kigge mod loftet. Hold stillingen i 4-6 åndedrag, og skift til modsatte side.