5 klassiske fejl, når du træner på fitnessmaskiner

Cardiomaskiner kan være supereffektive, men du kan også bruge skønne spildte kræfter, hvis ikke du ved, hvad du laver.

Kvinde i romaskine

TRÆNING på maskiner kan være lige så effektivt som al anden træning. Føles det ikke sådan, presser du måske ikke dig selv nok.

© Jacob Helbig

Mange elsker friheden i at træne på maskiner. Du kan træne, når det passer dig, du kan stoppe, når du vil, og du kan tilpasse niveauet din dagsform. Men friheden har også en pris.

For når du træner alene, er der ingen til at instruere dig, ingen der presser dig, og det er let at tabe gejsten undervejs.

STOR GUIDE: Kend dine fitnessmaskiner

Derfor har vi samlet nogle af de klassiske fejl, vi begår, når vi træner på maskiner. Måske kan det være en øjenåbner, der hjælper dig til at få mest muligt ud af din tid i centeret.

1 Du vælger altid samme maskine


Den helt klassiske brøler, når vi snakker maskiner, er at finde en favorit, som du vender tilbage til uge efter uge. Kroppen vænner sig nemlig til ensformig træning, og effekten vil derfor blive mindre med tiden.

Kroppen har godt af afveksling, så du skal anstrenge dig mere og dermed få en højere forbrænding. Vælg forskellige maskiner, og træn i kortere tid ad gangen i stedet for ét langt pas på samme maskine. Eller beslut dig fx for, at mandag er trappemaskinen, torsdag er romaskinen, og lørdag er løbebåndet.

2 Du træner meget længe ad gangen


Når vi snakker cardiomaskiner, er det som udgangspunkt ikke optimalt at stå i tre kvarter eller en time på samme maskine. De fleste går nemlig døde over så lang tid, og så har vi tendens til at lade maskinen overtage en del af arbejdet for os.

Lange træningspas med lav intensitet giver i mange tilfælde lavere kalorieforbrænding end kortere træningspas med høj intensitet. Vil du bruge 45 minutter på at træne, kan det ofte bedre svare sig at skifte mellem lav og høj intensitet, ligesom man gør på en spinning time.

Vil du træne med lav intensitet? Prøv LISS Cardio

3 Du holder for lange pauser


Kører du korte ture på 5-10 minutter på forskellige maskiner, så sørg for, at pauserne ikke bliver alt for lange imellem maskinerne. Tit skal vi lige have noget at drikke, spritte maskinen af, puste ud osv. Men det behøver ikke tage ligeså lang tid, som du netop har brugt på at være i gang.

LÆS OGSÅ: 3 klassiske træningsfejl: Derfor får du ikke synlige muskler

Din puls falder hurtigt, og så får du samlet set en lavere kalorieforbrænding. Det kan også blive sværere at få gang i musklerne igen, hvis du først har ladet dem slappe helt af.

4 Du sætter ikke nok modstand på


Maskiner er kun så effektive, som du tillader dem at være. Mange maskiner kan indstilles på niveauer fra 1-20, og det kræver overvindelse at vælge et niveau, der føles superhårdt.

Kan du stå 30-40 minutter ad gangen på samme maskine uden særlig anstrengelse, er det måske et tegn på, at du har indstillet niveauet for lavt.

BEREGN: Hvor mange kalorier forbrænder min træning?

Kvinde på ellipsemaskine

UDBYTTE – På visse maskiner behøver du hverken løfte fødderne eller trække specielt hårdt i håndtagene. Her skal du passe på ikke at snyde dig selv.

© iStock

5 Du lader maskinen gøre for meget af arbejdet


På nogle fitnessmaskiner er det ret let at snyde dig selv. Fx på crosstraineren og stepmaskinen. To maskiner, der kan give stort pay-off, hvis du lægger kræfterne i dem, men som også sagtens kan holdes kørende uden den helt store anstrengelse fra din side.

Sæt rigeligt med modstand på, og sørg for at aktivere både arme og ben, hvis maskinen er udstyret med både håndtag og fodpedaler.

Kilde: Marina Aagaard, Master i fitness og træning fra Syddansk Universitet