3 klassiske træningsfejl: Derfor får du ikke synlige muskler
Savner du også at se resultater af din træning? Måske falder du i en af disse klassiske fælder.
Savner du også at se resultater af din træning? Måske falder du i en af disse klassiske fælder.
Synlige muskler er langtfra den vigtigste grund til at træne. Dit helbred, velbefindende og din mobilitet er fx langt bedre årsager. Alligevel er en flad mave, tonede arme, muskuløse ben og en flot ryg højt på listen over motivationsfaktorer, når vi træner.
Derfor kan det for mange også være skuffende at opdage, at selvom du lægger mange timer i fitnesscenteret og føler dig fit og stærk, så udebliver de synlige resultater, når du kigger dig i spejlet.
Vi har spurgt en ekspert i styrketræning, hvordan det kan være, at musklerne ikke synes større, når nu vi træner og træner.
Den hurtigste vej til at syne stærkere og mere markeret er nok også den mest kedelige. Det gælder nemlig om ikke at spise for meget.
Du kan løfte nok så mange tunge vægte, men hvis du indtager flere kalorier, end kroppen har brug for – ja, så syner musklerne formentligt ikke af ret meget, fordi de ligger gemt bag et lag af fedt.
Mennesker med meget lidt fedt på kroppen ser automatisk mere muskuløse ud, fordi du bedre kan se musklerne under huden.— Lukas Moesgaard, Ph.d-studerende ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet
Det hjælper selvfølgelig, hvis du også styrketræner, så musklerne vokser, men hvis målet er at se markeret ud, gælder det først og fremmest om at forbrænde fedt.
Der er intet i vejen med en god fitnesssrutine. Især ikke, hvis det er det, der gør, at du får det gjort. Men vil du se mullerne træde frem, skal du sørge for, at der sker fremskridt i din træning.
“Progression er nøgleordet, når vi snakker muskelvækst. Det gør ikke noget, at du har dine favoritøvelser, som du altid laver, men din træning skal blive hårdere og mere udfordrende over tid. Enten ved at øge antallet af kilo på vægten eller ved at tage flere gentagelser. Og gerne en kombination,” forklarer Lukas Moesgaard, Ph.d-studerende ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
Træn med på video: Stærk uden udstyr med trænernes favoritøvelser
Kroppen har en naturlig evne til at ville spare på kræfterne og undgå anstrengelse. Men når vi snakker muskelvækst, kræver det, at vi kommer ud af vores comfort zone og presser os selv til at præstere vores maksimale.
At træne til udmattelse er især effektivt, når vi snakker muskelvækst. Altså tage så meget vægt på din vægtstang eller lave så mange gentagelser, at du simpelthen ikke kan mere.— Lukas Moesgaard, Ph.d-studerende ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet
For mange kan det være en overvindelse, men vi undervurderer også ofte, hvor stærke vi egentligt er!