Gravid og vand i kroppen? Tjek vores 6 gode råd

Op til 80 pct. af alle gravide får væskeophobninger i kroppen, især vand i benene eller fødderne. Det er ufarligt og svært at undgå, men der er flere ting, du selv kan gøre for at få noget af væsken væk.

Gravid kvinde svømmer, et godt middel mod vand i kroppen

HAR DU FÅET VAND I KROPPEN? Så hop i vandet. Svømning og vandgymnastik hjælper nemlig. Vandet masserer din krop og trykker noget af den ophobede væske tilbage i blodbanerne. Smart!

© gettyimages

Kan du lige pludselig ikke passe dine sko? Og er dine fingerringe svære at få på og af? Vand i kroppen er mega øv, men helt normalt og blot endnu en af de mange ekstra ‘glæder’ ved at være gravid.

Og selv om det måske er en ringe trøst, hvis du kun kan tøffe rundt i Crocs og badesandaler, så lover vi dig, at dine fødder, ben og fingre bliver sig selv igen efter fødslen.

Læs mere om at at have vand i kroppen som gravid

1 Hvorfor får man vand i kroppen, når man er gravid?


Det er ikke kun maven, der hæver under graviditeten. Mange får også vand i kroppen. Det kan man i langt de fleste tilfælde tage helt roligt. For det er en af de mest almindelige graviditetsgener. Op til 80 pct. af alle gravide får væskeophobninger i kroppen – oftest er det mest udtalt hen mod slutningen af graviditeten. På fagsprog kaldes væskeophobninger for “ødemer”. De kommer på grund af ændringerne i hormonbalancen.

Ændringerne gør, at mængden af væske i kroppen bliver større. Samtidig begynder livmoderen at trykke ned i bækkenet i takt med, at barnet vokser. Når det sker, bliver tilbageløbet af væske dårligere. Derfor presses der væske ud i vævet, så ben, fødder og hænder hæver op. Nogle bliver også hævede i ansigtet.

Ophobningerne kan være ubehagelige, give ømhed og en udspændt følelse. Men de er ganske uskadelige. For nogle gravide giver hævelserne det, der kaldes “carpal tunnel syndrom”. Det er en tilstand, hvor væske i håndleddet trykker på nerverne ud til hånden. Det giver snurren og sovende hænder. Også disse tilfælde er som oftest helt ufarlige.

Op til 80 pct. af alle gravide får væskeophobninger i kroppen – oftest er det mest udtalt hen mod slutningen af graviditeten.

2 Er det farligt at have vand i kroppen som gravid?


Generelt er det helt normalt og ganske ufarligt at få vand i kroppen under en graviditet. Du skal dog være opmærksom på, at det kan det være tegn på en begyndende svangerskabsforgiftning, hvis du er mere end 20 uger henne i din graviditet og pludselig får meget vand i kroppen ledsaget af hovedpine og utilpashed.

Og er der kun væske i det ene ben, kan det være tegn på en blodprop. Det er derfor vigtigt, at du straks kontakter lægen eller dit fødested, hvis du oplever den slags ændringer.

3 Kan man undgå vand i kroppen som gravid?


Da ophobning af væske i kroppen kommer på grund af hormonelle ændringer, er der ikke så meget, du kan gøre for at forebygge de hævelser, som væsken giver. Dog er det vigtigt ikke at tage for meget på, mens du er gravid. Jo mere du vejer, desto mere belastes ben og fødder, og det kan forværre væskeophobningerne.

kvinde der er gravid med vand i kroppen

HÆV BENENE – For at minimere ophobningerne af væske i dine fødder kan du hæve benene.

© gettyimages

4 Hvordan kommer man af med vand i kroppen?


Som gravid kommer du nok ikke helt uden om en vis grad af hævelser. Det er en del af den udfordrende rejse, kroppen er på. Men der er flere ting, som du kan gøre for at minimere ophobningerne af væske. Prøv disse gode råd af og se, om der er nogle af dem, der virker for dig.

6 gode råd mod vand i kroppen som gravid

Hvil dig

Læg dig ned, og slap af flere gange i løbet af dagen, og undgå at stå op for lang tid ad gangen.

Hæv benene

Når du sover og hviler dig, så hav en pude under fødderne og hæv fodenden af sengen, så benene er cirka 30 cm over dit hjerte.

Svøm en tur

Svømning er en rigtig god motionsform for gravide. For mens du svømmer, vil vandet massere din krop og dermed trykke noget af den ophobede væske tilbage i blodbanerne.

Prøv med nåle

Du kan også overveje akupunktur. Spørg evt. din jordemoder, om de tilbyder akupunktur på dit fødested.

Smut i støttestrømpen

Det kan mindske væskeophobninger at bruge støttestrømper. Gå efter dem, som er særligt udviklede til gravide.

Lav pumpeøvelser

Lav venepumpeøvelser. Det hjælper væsken væk fra hænder og fødder og tilbage mod hjertet.

5 Må man tage medicin mod vand i kroppen som gravid?


Du kender sikkert nogen, som tager vanddrivende medicin mod hævelser i kroppen. Men det er desværre ikke en behandlingsform, som er brugbar til gravide. Du skal ligeledes holde dig fra vanddrivende te. Begge dele dræner væske ud fra blodbanerne i stedet for at dræne det væskefyldte væv.