Søvnekspertens bedste råd til en god nattesøvn
En god nat er afgørende for en god dag – og et godt liv. Men hvordan slumrer du sødt, fra du rammer puden, til vækkeuret bipper? Det har vi spurgt en søvnekspert om. Hans bedste råd får du her.
En god nat er afgørende for en god dag – og et godt liv. Men hvordan slumrer du sødt, fra du rammer puden, til vækkeuret bipper? Det har vi spurgt en søvnekspert om. Hans bedste råd får du her.
… kan du godt tro om. Du kan bare ikke huske, hvad du har drømt, og det skal du kun være glad for. Det betyder, du formentlig har sovet som en sten. Vi drømmer alle et par timer hver nat, og det er en meget vigtig del af søvnen. Drømme fungerer som en slags selvterapi, hvor du bearbejder dagens indtryk og lader dem falde på plads de rigtige steder i hjernen.
… er der én ting, som er god at huske: Lad lyset være slukket. Det er helt uproblematisk at skulle på potten ud på de små timer, men hvis du tænder lyset, forvirrer du dit indre ur mere end højst nødvendigt. Har du tit en natlig toilettur, og bliver det for famlende helt uden lys, kan du købe en lille natlampe, der lyser på vågeblus, når du tænder den.
… er det ikke helt optimalt, men hey – verden er jo ikke perfekt. Opbygger du et søvnunderskud i løbet af ugen, som de fleste af os gør, er det bedre at indhente det på et tidspunkt end at fortsætte med at sove for lidt. Manglende søvn svækker dit immunforsvar, men det ser ud til, at du stort set udligner det tabte, når du indhenter den manglende søvn i løbet af weekenden.
Hvad er for lidt og for meget søvn? Find ud af, hvor meget søvn, du rent faktisk har brug for
… også selvom vi slet ikke har været ude at flyve. De tidspunkter, vi har brug for at stå op og gå i seng på i forhold til arbejde osv., stemmer simpelthen ikke overens med de tider, som vores krop har det bedst med. Så får vi det, der med et fint ord kaldes for socialt jetlag. Vil du have dit indre ur til at gå i takt med omgivelsernes krav, så er den bedste opskrift regelmæssighed. Stå op og gå i seng på nogenlunde samme tid alle ugens syv dage.
LÆS OGSÅ: Overvejer du at få en lysterapilampe?
… fordi du i en længere periode har haft svært ved at sove, er det ikke noget, du selv er herre over. Dit nervesystem begynder helt automatisk at forbinde sengen med et sted, hvor du er vågen, og derfor er det vigtigt, at du tager magten tilbage. Det kan du gøre ved at stå op, når søvnløsheden viser sig. Så signalerer du nemlig til dit nervesystem, at du ikke ligger i sengen, hvis du ikke kan sove. Gå ind i stuen og læs i en bog eller lyt til noget rolig musik i 5-15 minutter, før du går i seng igen.
… er der nok mange af os, der har tænkt, når knas i parforholdet, konflikt med chefen eller udfordringer med finanserne kører i ring lige inden sovetid. Der findes imidlertid et hav af teknikker, der kan hjælpe dig med at slukke for dit tankemylder, så du kan få ro på øverste etage. Det er meget individuelt, hvad der fungerer bedst. Vi anbefaler, du prøver at sende dine grublerier til tælling med metoden i boksen herunder.
… når du vågner om natten eller har svært ved at falde i søvn. Du risikerer bare at blive frustreret, fordi du bliver mindet om, hvor kort tid der er, til du skal op. Du får mere ud af at acceptere og indstille dig på, at dagen i morgen går, som den går, selvom du måske er lidt ekstra træt.
… skal du være opmærksom på, at det kan forstyrre din søvnrytme. Hold lurene til, når det er absolut nødvendigt. Når det er påtrængt, så snup enten en helt kort blunder på omkring 20 minutter eller en ordentlig skraber på cirka 1,5 timer.
… og det hænger sammen med forholdet mellem lys og mørke. Når det bliver tidligere mørkt og senere lyst, får kroppen lyst til at sove mere. Hvis du ikke havde noget vækkeur eller nogen forpligtelser, ville du højst sandsynligt sove cirka 1,5 timer mere den 21. december i forhold til den 21. juni. Så hvis du føler, at dit behov for søvn er stigende, er det helt normalt og ikke noget, du skal forsøge at ændre på – tværtimod kan du prøve, om du kan gøre plads til lidt ekstra søvn, nu hvor dagene bliver kortere.
LÆS OGSÅ: Hvor meget dyb søvn skal man have?
… så lad være med at bekymre dig over det. En del af os får katastrofetanker, når vi farer vild på rejsen til drømmeland, men det er helt normalt at tælle får uden at komme nogen vegne i ny og næ. Selvom det er nok så irriterende, er det ganske ufarligt. Det er først, når det står på i længere tid – flere uger eller måske endda måneder – at det er en god idé at tage fat i lægen og få snakket om årsag og løsninger
Drømmer du om at få mere dyb søvn? Her kan du læse mere om både søvnløshed og dyb søvn