Sådan tager du den perfekte lur

Når eftermiddagstrætheden rammer dig som en blød pude under hovedet, kan en powernap være din redning. Ved at følge vores opskrift får du det perfekte kick, som holder dig kørende resten af dagen.

Kvinde, der sover i hvide dyner

Tag evt. din lur på sofaen. Lægger du dig i sengen, er der større risiko for, at den varer for længe.

En powernap er et glimrende middel til at komme ned i gear og blive skarp i hjernen. Faktisk er det videnskabeligt dokumenteret, at en lille morfar kan forbedre dit præstationsniveau i op til tre timer, så længe du undgår at komme ned i den dybe del af søvnen, som man typisk gør efter mere end 20 min. på puden.

Det er også vigtigt, at din lur ikke ligger senere end kl. 16, da du så kan have svært ved at falde i søvn om aftenen. Vil du have fuld effekt af din powernap, skal du derfor helst lukke øjnene omkring middagstid eller først på eftermiddagen. Følg denne opskrift, hvis du vil skabe de bedste betingelser for din lur.

Sådan gør du:

Trin 1: Tank op med kaffe

Drik ca. 100 ml kaffe lige inden din lur. Koffeinen virker først efter ca. 20 min., og på den måde giver koffeinen og powernappen dig tilsammen et dobbeltkick.

Trin 2: Skab de rette forhold

Læg dig godt til rette i et stille lokale ved 16-20 grader, da det giver de bedste betingelser for en god søvn. Hiv et tæppe over dig, så du bevarer kropstemperaturen og ikke begynder at fryse. Benyt evt. en sovemaske eller mørklægningsgardiner til at lukke lyset ude.

Trin 3: Sæt en alarm

Sæt et ur til 20 minutter. Det er den optimale varighed for en powernap, fordi du undgår at komme ned i den dybe del af søvnen. Sover du 30-40 minutter, kan powernappen faktisk have den stik modsatte effekt, fordi det tager lang tid at vågne, når du først er kommet ned i den dybe søvn.

Det sker der, hvis du sover ...

10 minutter – Hurtig afslapning

Din krop når lige akkurat at falde til ro, men det er ikke nok til at give dig fuld effekt.

20 minutter – Den perfekte lur

Dit nervesystem falder til ro, og din hjerne får fornyet energi. Du vil have meget nemt ved at vågne igen bagefter, fordi du ikke når at komme ned i den dybe søvn. Af samme grund vil du heller ikke føle dig groggy efter din lur.

30 minutter – Dyb søvn

Du når lige akkurat at komme ned i den dybe søvn, og du vil typisk føle dig uoplagt bagefter, fordi det tager lang tid at vågne igen.

LÆS OGSÅ: Hvor meget dyb søvn skal man have?

90 minutter – Drømmestadie

Du befinder dig i et søvnstadie, hvor man typisk sover overfladisk. Du bliver ikke døsig bagefter, men det kan forstyrre døgnrytmen.