Sådan slipper du af med akne – også som voksen

Selvom bumser er gladest for ung hud, kan de gå til angreb livet igennem. Få hjælp til at få dem til at gå væk – og forebygge, at de dukker op.

En kvinde står helt tæt på et spejl. Hun har opdaget et angreb af akne og bumser i ansigtet.

AKNE – Arrgh, bumser dukker altid op på de mest ubelejlige tidspunkter. Heldigvis kan du gøre en del for at forebygge.

© iStock

Akne, bumser, uren hud. Kært barn har mange navne. De er alle ord, der dækker over en betændelsestilstand i huden. Resultatet er, at du en morgen kan se en øm og rød knop, som lyser som et fyrtårn i ansigtet. Sådan føles det i hvert fald.

Den angrebne hud kan dækkes til med makeup, men det ville jo være meget rarere, hvis den slet ikke opstod. Derfor har vi bedt lægen om råd til at forebygge akne – og hvad man kan gøre, når de betændte knopper først er kommet.

1 Hvad får man akne af?


Akne opstår i talgkirtlen, hvor også hårsækken befinder sig (se tegning). Talgkirtlens job er at producere en olieret substans, som normalt holder huden smidig og beskytter mod udefrakommende skidt.

Når der dannes en bums, er det, fordi hårsækken bliver påvirket af mandlige kønshormoner. Det får talgkirtlen til at øge produktionen af fedt.

Bakterien Cutibacterium acnes slutter sig til festen, og udmundingen af hårsækken stoppes til med døde hudceller, så substansen ikke kan komme ud. Talg og bakterier hober sig op under låget af afstødte celler. Det fører til betændelse med ømhed, rødmen og gulligt pus. En bums er født.

grafik af hvordan akne / bumser opstår

HVAD FÅR MAN AKNE AF? Når talgproduktionen bliver for aktiv, og døde hudceller lukker hårsækken, hober bakterier sig op, og der opstår en bums.

2 Hvad er akne?


Det, vi i daglig tale kalder bumser, går under den medicinske betegnelse “acne vulgaris”. Det kan oversættes til “et meget almindeligt udslæt”, hvilket tydeliggør, hvor udbredt aknehud er.

Begrebet acne vulgaris betegner både de ømme, betændte bumser med gult pus, som har det latinske navn papulo-pustler, og så komedonerne, bedre kendt som hudormene. Komedoner kan være små hvide hævelser – det er lukkede komedoner.

De små sorte prikker, der ofte indfinder sig på næsen, kaldes åbne komedoner. Modsat hvad mange tror, så er det ikke snavs, der gør de åbne komedoner sorte. Når talget kommer i kontakt med luften, så iltes det. Og ligesom et æble, der bliver mørkt, opstår den sorte farve.

Akne indfinder sig primært i ansigtet, men mange oplever, at også skuldre, ryg og bryst bliver angrebet.

Kvinde med akne

AKNE – Begrebet betegner både ømme, betændte bumser med gult pus, men også hudorme.

© iStock

3 Hvorfor får man akne?


Bumser opstår, når der er ubalance i huden i form af for meget fedt, for mange bakterier og tilstoppede porer. Følgende forhold kan fremkalde denne ubalance:

 • ARV Gener er den mest dominerende årsag til akne. Har din mor og far måtte trækkes med de betændte knopper, så kommer du sandsynligvis også til det. Det skyldes, at vi arver hudens sensitivitet over for de mandlige kønshormoner, som kan forhøje talgproduktionen.
 • STRESS Forskerne er ikke enige om, hvorvidt stress kan udløse akne, men studier har vist, at det kan forværre tilstanden. Især langvarig stress påvirker hudens immunforsvar, så det ikke kan slå bakterieangreb ned. PRØV OGSÅ: Er du i tvivl om du er stresset? Tag vores stress-test her.
 • PYNT OG SNAVS Fjerner du ikke de døde hudceller, så vil de tilstoppe porerne. Og topper du med fede cremer og for meget makeup, så dannes der et endnu kraftigere låg over porerne, hvorunder fedt og bakterier kan hygge sig uforstyrret.
 • HORMONER Det mandlige kønshormon testosteron sætter hudens talgproduktion op i gear. Drenge såvel som piger får i puberteten en ivrig testosteronproduktion, og bl.a. derfor lider mange teenagere af fedtet hud og akne. Også graviditet og menstruation giver en hormonel ubalance, som kan fremkalde bumser. Det samme gør overgangsalderen. Læs også: Testosteron: Alt, hvad skal du vide
 • MAD OG DRIKKE Det er ikke videnskabeligt bevist, at man får akne af livsstil og fødevarer. Men der er noget, som tyder på, at bl.a. fastfood og andre kulhydratholdige fødevarer, der hurtigt omdannes til sukker, kan fremprovokere akne. To undersøgelser fra Harvard University har antydet, at der kan være en sammenhæng mellem at drikke mager mælk og forekomsten af akne. Men forskerne er stadig uenige om disse emner.

Læs også: Keratosis pilaris – kom af med knopper på armene

4 Hvem får oftest akne?


Du er med i en velvoksen klub, hvis din hud blomstrer med bumser. Akne rammer 8 ud af 10 unge og voksne i alderen 11-30 år. De fleste slipper dog med en mild omgang, og de mest alvorlige tilfælde ses hos unge i alderen 17-19 år.

Akne forsvinder som regel af sig selv, inden vi når 30-års alderen. Men bumserne kan lejlighedsvis banke på langt op i voksenlivet, især for kvinder omkring overgangsalderen.

5 Hvorfor får man voksenakne?


Man kalder det voksenakne, når man får bumser efter 25-års alderen. Men det er faktisk de samme betændte knopper, teenageren og den 40-årige får.

Voksenakne kommer gerne i forbindelse med menstruation og overgangsalder. På begge tidspunkter falder produktionen af det kvindelige kønshormon østrogen, og de talgfremkaldende mandlige kønshormoner får lov til at dominere. Når der produceres for meget talg, kan det give fedtet hud, bumser og hudorme.

Læs også: Rosacea – hvad stiller du op med det røde udslæt?

6 Findes der forskellige grader af akne?


Ja, man inddeler akne efter sværhedsgraderne mild, moderat og svær. Lægerne bruger inddelingen til at afgøre den rette behandling.

MILD AKNE

Her er der kun overfladisk akne, fortrinsvis i ansigtet og hovedsageligt præget af hudorme. Der er i ansigtet under 10 papulo-pustler – altså betændte bumser med pus.

MODERAT AKNE

Angrebet er domineret af ømme bumser, og der er også mange hudorme. Både ansigt, bryst og ryg kan være angrebet. Der er i ansigtet mellem 10 og 40 bumser.

SVÆR AKNE

Akneudbruddet er præget af mange betændte bylder, der ligger dybt i huden, og som derfor kan efterlade ar. Der er i ansigtet over 40 bumser.

7 Kan man forebygge akne?


Er det arv og hormoner, der har fået din hud til at springe ud, så er det begrænset, hvad du kan gøre for helt at styre uden om angrebet. Men en god forebyggende indsats mod bumserne vil kunne mindske de betændte knoppers hærgen. Her er, hvad der giver din hud de bedste betingelser:

 • SUNDE VANER
  Har du en hektisk hverdag præget af hurtige madløsninger, så ryd op der, hvor det halter. Selvom forskerne endnu ikke er enige om forbindelsen mellem livsstil og akne, så har de fleste af os erfaret på egen hud, hvad ferie og grøntsager kontra mangel på søvn og masser af chips kan udrette. Så skru op for de sunde madvaner og motionen og ned for pomfritterne og det fortravlede liv. Få inspiration til sund mad lige her.

 • IKKE PILLE
  Pres og mas ikke, hvis du har en begyndende bums. Det spreder bakterierne, forværrer tilstanden og øger risikoen for, at der kommer ar.

 • GOD HUDPLEJERUTINE
  Indarbejd en daglig hudplejerutine, der består af rens og fugt. Dine renseprodukter må ikke affedte huden. Stripper du huden helt for fedt, opfatter talgkirtlerne det som et signal om, at de skal kompensere med ekstra fedt. Tilfør masser af fugt. En fedtet hud kan sagtens være dehydreret. Peel huden ugentlig, så propperne over porerne fjernes. Undgå mekanisk peeling med scrubs, som blot spreder bakterierne. Brug i stedet en let kemisk peeling med fx AHA-syre eller salicylsyre.

 • UNDGÅ TILSTOPNING
  Undgå at bruge fede cremer og makeup, der lægger sig som et låg over huden, så porerne ikke kan slippe af med talg og bakterier. Gå efter pleje- og makeupprodukter, der er mærket som ikke-komedogene. Det er et fagudtryk, der betegner, at produktet ikke indeholder ingredienser, som tilstopper porerne.

 • GÅ PÅ APOTEKET
  Kan hudplejeprodukter alene ikke få bumserne væk, så gå på apoteket, hvor du kan skaffe produkter – både i håndkøb og på recept – som bekæmper milde til moderate angreb af akne mere målrettet.

Kvinde der renser huden

FOREBYG AKNE – Indarbejd en daglig hudplejerutine, der består af rens og fugt, for at forebygge akne.

© iStock

8 Hvordan behandler man akne?


Bumseangreb kan i de fleste tilfælde mindskes ved hjælp af en god hudplejerutine suppleret med aknebekæmpende håndkøbsprodukter fra apoteket. Men er din akne genstridig, og forringer den din livskvalitet, så gå til en praktiserende læge eller en hudlæge, hvor du kan få ordineret en receptpligtig behandling. Her er, hvad lægerne typisk behandler akne med:

LÆS OGSÅ: Uønsket hårvækst i ansigtet? Få 9 gode råd til hårfjerning

Akne behandling

AKNE CREME

Ofte anvender man creme med azelainsyre, benzoylperoxid eller A-vitamin til behandling af akne. Det virker antiinflammatorisk og opløser tilstopning i porerne. Man kan også få antibiotika i cremeform, hvilket ligeledes er effektivt til at slå bakterieangreb ned.

De lokalbehandlende cremer skal kun smøres på de områder af huden, som er angrebet af akne. Ofte vil der være en forværring i begyndelsen af behandlingsperioden. Men alt afhængigt af hvilken medicin man bruger, indtræffer der efter nogle uger eller måneder en forbedring.

 • Hvem passer behandlingen til? Cremebehandling er bedst egnet til dem, der lider af mild akne.

AKNE PILLER

Du kan få ordineret en pillekur mod akne. Man bruger ofte A-vitaminpiller. De første par måneder vil de forværre bumseudslættet. Derefter indtræder bedringen gradvist. Er du gravid, ammende, eller forsøger du at blive gravid, skal du ikke tage A-vitaminpiller.

Man bruger også antibiotika i pilleform. Men der er en øget resistens over for antibiotika i samfundet, og lægen vil derfor ofte først behandle med A-vitamin, der har en god virkning på dybereliggende inflammation.

Visse p-piller kan ligeledes bruges i kampen mod akne, da de sænker niveauet af mandlige kønshormoner, som ellers fremprovokerer fedtet hud og bumser.

 • Hvem passer behandlingen til? Pillebehandling er egnet til moderat akne, hvor behandling med creme oftest ikke er tilstrækkeligt.

KOMBINATIONS-BEHANDLING

Har hverken creme- eller pillekure slået bumseangrebet ned, så kan man gå over til kombinationsbehandling, hvor der sættes ind med både piller og ofte flere slags creme. I kombinationsbehandlingen kan man fx lægge ud med en antibiotikakur i pilleform suppleret med azelainsyrecreme, som virker antiinflammatorisk og opløser propper i porerne. Efter et par måneders behandling vedligeholder man så resultatet med A-vitamincreme.

 • Hvem passer behandlingen til? Kombinationsbehandling er egnet til svær akne, hvor creme og piller alene ikke er tilstrækkeligt. Nogle af disse behandlingsformer frarådes, hvis du er gravid, ammende eller forsøger at blive gravid.

Kilde: Tamara Lund, ph.d. og læge Instagram: @tamara_skin_stagram

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 03/2023