Kom af med knopper på armene
Små, hårde knopper på overarmene er helt almindelige og ufarlige. Vil du af med dem, er hudpleje vejen at gå. Få speciallægens gode råd til behandling.
Små, hårde knopper på overarmene er helt almindelige og ufarlige. Vil du af med dem, er hudpleje vejen at gå. Få speciallægens gode råd til behandling.
Man skal tæt på for at se dem. Men så kigger de også næsten op på dig. De små, hårde knopper, som kan dukke op på især arme, men også på hofter, lår og i ansigtet.
Den gode nyhed er, at tilstanden, kaldet keratosis pilaris, er fuldstændig ufarlig. Og du kan heldigvis selv gøre noget for, at de forsvinder igen. Vi har bedt en speciallæge i dermatologi forklare, hvordan du skal gribe knopperne an.
Knopperne ligner gåsehud, men bliver de siddende, efter du har fået varmen, er det formentlig keratosis pilaris. Det er et knoppet udslæt, som typisk indfinder sig på overarmene. Nogle gange ses knopperne også på hofter, lår og i ansigtet.
Det knoppede udslæt er for mange til stor kosmetisk gene, men du kan trøste dig med, at der intet farligt er ved knopperne. Ja, faktisk kan de små, faste knolde knap nok bryste sig af at være en hudsygdom. Tilstanden er snarere en variation af normal hud.
Keratosis pilaris opstår, når huden producerer for meget keratin – bedre kendt som skæl og døde hudceller. Denne overproduktion indtræffer, når huden er for tør. De mange døde hudceller hober sig op og danner propper i hårsækkenes udgange. Og så er det, at de små forhornede knopper opstår.
Minder den proces dig om den, der fremkalder bumser og hudorme, så er det meget forståeligt. Både akne og keratosis pilaris opstår på grund af en tilstopning. Men i modsætning til akne, så er der ved keratosis pilaris ikke tale om en betændelsestilstand – blot tilstopning med forhornede knopper til følge.
Ud over knopperne gør tilstanden ikke meget væsen af sig. Knopperne klør ikke, og de er hellere ikke ømme.
Der kan være forskellige årsager til, at de små knopper indfinder sig på huden. Her er, hvad der kan gøre dig udsat for at få keratosis pilaris:
De små, hårde knopper er langtfra et sjældent og eksotisk fænomen. Man mener, at op mod halvdelen af alle børn og unge i Skandinavien har keratosis pilaris på et tidspunkt.
Tilstanden er mest udtalt i teenageårene, og typisk smutter knopperne helt af sig selv, når vi bliver ældre. Men ikke altid. Nogle voksne bliver ved med at trækkes med dem.
Man kalder godt nok keratosis pilaris for en kronisk tilstand, fordi den i sjældne tilfælde kan være en følgesvend for livet. Men for de flestes vedkommende forsvinder tilstanden, når puberteten klinger af.
Fordi tør hud er langt mere udsat for at få de små, hårde knopper, kan alt, der udtørrer huden, potentielt forværre din keratosis pilaris. Hos mange er det knoppede udslæt derfor værre om vinteren, fordi frostvejr udtørrer huden. Om sommeren oplever en del derimod, at knopperne forsvinder.
I modsætning til bumser og akne, så får du ikke flere knopper af at spise fx fastfood og sukker eller at drikke alkohol.
For mange føles det kosmetisk generende med de knoppede overarme – især når vejrudsigten kalder på kortærmede T-shirts.
Nogle søger derfor hjælp hos lægen. Men da der intet farligt er ved keratosis pilaris, og da tilstanden typisk går væk af sig selv med alderen, så vil hudlægen i langt de fleste tilfælde henvise til god daglig hudpleje som den bedste løsning.
Nøglen til bedring er da også først og fremmest at få bugt med den tørre hud. For så længe huden er tør, vil den være dækket af et tykkere lag af døde hudceller, der potentielt kan blokere hårsækkene. Her er, hvad du kan gøre for at pleje knopperne væk:
Fordi keratosis pilaris er kendetegnet ved et tilstoppende lag af døde hudceller, kan tilstanden minde om bumser. Men tilstanden medfører ikke betændelse i huden, ligesom bumser gør. Du skal derfor ikke behandle knopperne, som du ville behandle bumser, for det vil gøre tilstanden værre.
Her er, hvad du skal holde dig fra:
Kilde: Ulrik Knap, speciallæge i dermatologi på Alba Privatklinik
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 10/2023