Ansigtet er vores mest udsatte legemsdel – og dén, man ser først. Derfor er det også ekstra generende at få udslæt på kinder, hage og næse.
Rosacea er en hudsygdom, der især rammer kvinder – og typisk omkring 30-40-årsalderen. Er du en af de uheldige, kan du læse hudlægens bedste råd til behandling her.
Læs mere om hudsygdommen:
Rosacea er kort forklaret en kronisk betændelse i ansigtshuden, der viser sig som brændende kinder, prikken i huden og en markant rød ansigtskulør. Betændelsen er koncentreret om hudens små blodkar og talgkirtler.
Sygdommen udvikler sig og bliver værre over tid. Men selvom man kalder rosacea for en kronisk tilstand, så brænder den i de fleste tilfælde ud efter nogle år.
Det første tegn på betændelsestilstanden er en vedvarende rødme i ansigtet, der ikke forsvinder på samme måde, som en almindelig varm opblussen gør.
Den rødmen, rosacea fremkalder, skyldes, at betændelsestilstanden får blodkarrene i huden til at udvide sig, så de nærmer sig hudens overflade.
Senere udvikler sygdommen sig og bliver mere udtalt, hvorefter den damper af, når der er gået nogle år. Dog efterlader rosacea sig ofte en hilsen i form af udvidede blodkar. Dem slipper du ikke af med uden at få dem behandlet væk.
Man kender faktisk ikke den præcise årsag til, at nogle af os får rosacea, mens andre undgår det. Men lægevidenskaben mener, at sygdommen skyldes en kombination af arv og miljøpåvirkninger, som virker irriterende på huden, så den svarer igen med rosacea.
Disse faktorer kan øge sandsynligheden for, at du udvikler det:
Cirka hver 20. rammes af rosacea. Flere kvinder end mænd får det. Og sygdommen ses oftest hos mennesker med lys og tynd hud. Personer, der har været i langvarig behandling med binyrebarkhormon i ansigtet, er oftere ramt af rosacea end andre. Og mange med migræne har også rosacea. Man ved ikke, hvorfor der er dette sammenfald.
Rosacea bryder typisk ud i 30-40-års alderen. Og betændelsestilstanden topper, når de ramte er midt i 50’erne. Derefter vil de fleste opleve, at sygdommen aftager gradvist.
Da rosacea er en hudsygdom, som du ofte kan takke dine forældre for, vil du aldrig helt kunne forhindre, at sygdommen melder sin ankomst. Men du kan gøre en del for at mindske de gener, hudsygdommen giver.
Undgå udsving: Du bør undgå at udsætte huden for pludselige og store temperaturforandringer. Det kan nemlig få rosacea-hud til at blusse mere op. Spring derfor sauna, vinterbadning og hede brusebade over. Gem ansigtshuden godt væk under hue og halstørklæde, når det er frostvejr. Og smør eventuelt en fed creme på, inden du skal ud ad døren i vinterhalvåret.
Pas på solen: Har du rosacea, er det ikke bare godt, men et must at bruge solbeskyttelse med høj faktor hver dag i hele sommerhalvåret. Solen trigger nemlig rosacea-hud og får den til at blusse yderligere op. I vinterhalvåret er det en god idé at bruge hudplejeprodukter tilsat solfilter.
Ryd op på badeværelseshylden: Du bør bruge så få produkter som muligt og holde din hudplejerutine helt minimalistisk. Jo flere indholdsstoffer du udsætter huden for, desto større risiko er der for, at huden bliver irriteret. Lad også være med at kaste dig ud i skrubbebehandlinger og massage. Det skaber en friktion, som generer rosacea-huden.
Plej med omtanke: I den daglige hudpleje er det vigtigt at behandle huden rigtigt. Det fjerner ikke rosaceaen – der er medicinsk behandling nødvendig – men det kan mindske generne. Brug først og fremmest kun parfumefri produkter og gerne dem, der er udviklet specielt til rosacea-hud.
Rosacea tager til i styrke den første tid. Derfor er det vigtigt, at du så tidligt som muligt sætter ind med behandling. Gå til egen læge, så snart du bliver opmærksom på, at din hud blusser vedvarende op. Har du sværere tilfælde, vil du blive henvist til en hudlæge.
Der findes flere behandlingsmetoder, som giver gode resultater. Du skal dog være opmærksom på, at behandlingerne primært sigter på at mindske symptomer. Ingen af behandlingerne kan fjerne hudens tendens til at danne rosacea. Her er kun tiden din redning.
Desuden er det vigtigt, at du beskytter huden ekstra godt mod solen, når du er under behandling. Flere af behandlingerne gør nemlig huden mere følsom over for sol, som i sig selv kan vække eller forværre betændelsen.
Her er de mest anvendte behandlingsformer:
For at mindske din rosacea skal du så vidt muligt undgå det, som kan forværre sygdommen. På den måde fjerner du godt nok ikke rosaceaen, men du kan holde den i skak. Det, du skal gå uden om, er:
- Ekstreme temperaturer – både varme og kulde
- Alkohol
- Meget varm mad og meget varme drikke
- Krydret mad
- Solbadning