Meditation: 7 startproblemer, og hvordan du overkommer dem

Selvom det er sundt og psykologisk givende, kan det være svært at fastholde de gode meditationsvaner. Vi har samlet de mest almindelige begyndervanskeligheder – og hvordan du kommer videre fra dem.

mediterende kvinde, der tjekker telefon

MEDITATION – Koncentrationsbesvær, træthed og kedsomhed. Vanskelighederne kan være mange, når du lige er begyndt at meditere.

© gettyimages

Der er mange gode ting at sige om meditation: Et par daglige minutter i fokuseret tavshed kan højne din stresstærskel, sænke dit blodtryk og generelt give dig større indre ro.

Men derfor kan det stadig godt være svært at blive ved, selvom man er godt i gang.

Her er nogle af de mest almindelige udfordringer for begyndere, og hvordan du overkommer dem.

1 Problem: Jeg får ondt i kroppen


Løsning: Brug puder til at støtte i haserne, lænden, eller hvor det værker. Og lyt efter, hvad smerten fortæller dig.

Ofte er vi for stressede til at lægge mærke til de signaler, kroppen sender. Luk øjnene, og ret opmærksomhed mod stedet, der gør ondt. Er der en grund til, at du får smerter lige dér?

Måske er der noget, du kan gøre bagefter for at passe bedre på dig selv.

2 Problem: Jeg mærker ingen effekt


Løsning: Husk, at din indsats bærer frugt, også selvom du ikke altid kan mærke forandring. Det er sjældent spildt at skrue ned for tempoet og forsøge at komme bedre i kontakt med sig selv.

Sæt ambitionen til 2-5 min. guidet meditation to gange om ugen, og byg stille og roligt op i varighed og frekvens.

Jo mere du bygger på, jo bedre vil du kunne mærke effekten.

3 Problem: Jeg bliver distraheret af tanker


Løsning: Prøv at meditere over et mantra, som du kan lede tankerne hen på. Hold dine meditationer relativt korte, så du ikke skal kæmpe for længe med tankerne, og sørg for ro omkring dig.

Skriv ned bagefter, hvad det var, du tænkte på, som distraherede dig. Skriv også ned, hvad du kan gøre for at håndtere én eller flere af distraktionerne inden næste meditation.

4 Problem: Jeg falder i søvn


Løsning: Vælg et tidspunkt på dagen, hvor du har nok energi – altså ikke lige før sengetid. Meditér i et oplyst lokale, og sid op frem for at ligge ned.

Meditér i kortere tid, end du plejer, hvis du har oplevet at falde i søvn.

5 Problem: Jeg føler mig fjollet


Løsning: Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at meditere på. Der er intet meditationspoliti, som kommer og tjekker, om du gør det rigtigt.

Skab dit eget private rum, hvor du kan være alene, nyde dit eget selskab og øve dig, indtil du har en rutine – og til det føles mere naturligt.

6 Problem: Jeg keder mig alt for hurtigt


Løsning: Her er det godt med korte guidede meditationer på 2-5 min. Hvis du ender med at lave den slags altid og er glad for det, så er det helt okay.

Du kan også prøve meditation med bevægelse eller holdmeditation med andre mennesker, hvilket kan bringe ny energi ind i dit mentale rum.

7 Problem: Jeg glemmer at gøre det


Løsning: Skriv det ind i din kalender. Start med et par minutter, så du ikke dropper at meditere på grund af tidsmangel. Alle kan finde et par minutter hver dag.

Det kan også være en hjælp at meditere på samme tid hver dag, så du får opbygget en rutine, som du kan begynde at holde af – og måske ligefrem glæde dig til.