Hvorfor har jeg meget udflåd?

Udflåd er ikke bare naturligt – det er også smart. Det holder nemlig din skede sund og rask og kan fungere som en sladrehank. Ændrer udflåddet farve og lugt, skal du reagere, for så kan der være noget galt.

En kvinde sætter et trusseindlæg i underbukserne. Hun har meget udflåd.

UDFLÅD – Fra nu af taler vi ikke dårligt om udflåd! Det hjælper nemlig med at beskytte underlivet mod infektioner og sygdomme.

© iStock

Hører du til dem, der bruger trusseindlæg dagligt, fordi dit udflåd generer, så kan det være rart at vide, at udflåddet er der af en årsag. Det er en væske, der passer på dit underliv. Udflåd kan også fortælle dig, hvornår du har ægløsning, og det kan tilmed give dig et praj, hvis noget er galt i de nedre regioner.

Det er helt normalt, at udflåd varierer, fx i løbet af en cyklus, ved ny sexpartner eller lignende, så sæt en nedre grænse for udsving i udflåddet, som du ikke behøver at reagere på. Oplever du derimod forandringer i forhold til det normale over længere tid, eller ændrer dit udflåd farve og konsistens, så er det røde flag, du skal handle på.

Her får du lægens ord for, hvad du skal lægge mærke til, når det kommer til udflåd.

1 Hvad er udflåd?


Det slim, du kan spotte i dine trusser, er et særdeles vigtigt værn, der beskytter dit underliv og holder uvelkomne bakterier og virus væk. Sekretet, der dannes i skedens slimhinder, indeholder et ordentligt læs mælkesyrebakterier.

Det består også af et mylder af andre mikroorganismer, og nogle af dem kan forårsage sygdom. Men så længe mælkesyre- bakterierne dominerer, er der fred og ro. Mælkesyrebakterierne giver nemlig udflåddet en pH-værdi på 3,8-4,2 – det svarer til pH-værdien i appelsinjuice.

De skaber altså et surt miljø i skeden. Og bakterier af den sygdomsfremkaldende slags er ikke til det sure liv. Så de holdes nede, når det mælkesyreholdige udflåd har overhånden.

Men nogle gange kan bakteriebalancen forskyde sig, så mælkesyrebakterierne mister deres dominans. Og så kommer der sygdom i skeden.

2 Hvorfor får man udflåd?


Produktionen af sekret fra skeden begynder omkring puberteten og fortsætter indtil efter overgangsalderen. Perioden viser tydeligt, hvorfor udflåddet kommer. Det er jo i den fase, at vi kan blive gravide.

Udflåd sørger for at beskytte livmoderen og æggestokkene, så de ikke angribes af bakterier og virus, der kan true vores evne til at skabe nyt liv.

3 Hvad er årsagerne til øget udflåd?


I nogle perioder er vores udflådsproduktion mere ivrig end ellers. Det er helt normalt og behøver ikke at være tegn på sygdom. Her er de mest almindelige og ufarlige årsager til, at vi får mere udflåd:

 • Brug af spiral eller p-piller
 • Seksuel aktivitet
 • Alder – generelt har yngre kvinder mere udflåd end ældre
 • Brug af tampon, menstruationskop eller kondomer
 • Ægløsning
 • Graviditet

4 Hvordan bør mit udflåd se ud?


Udflåd kan variere i mængde, lugt og konsistens fra kvinde til kvinde. Alligevel kan du skelne mellem normalt og unormalt udflåd ud fra disse karakteristika:

Normalt udflåd:

 • Konsistens: Slimet, tyndt- eller tyktflydende
 • Farve: Gennemsigtigt, let gulligt eller mælkehvidt
 • Lugt: Mild, svagt syrlig, ikke påtrængende
 • Andet: Der optræder ingen irritation ved og omkring skeden

Unormalt udflåd

 • Udseende: Tykt, grynet, klumpet eller hytteostlignende
 • Farve: Gult, grønligt eller brunligt
 • Lugt: Kraftig, sur, fiskeagtig
 • Andet: Der kan optræde kløe og irritation omkring skedens åbning, svie ved samleje og vandladning

5 Hvad betyder gult, grønt eller brunt udflåd?


Hvidt, gult, grønt eller brunt udflåd

TJEK FARVEN PÅ DIT UDFLÅD Ændrer farven sig, så du fx får grønt eller brunt udflåd? Det kan være tegn på sygdom. (OBS: Tonerne her er kun vejledende)

© iStock

Det betyder farven på dit udflåd

Ændrer dit udflåd farve? Tjek her, hvad det kan betyde.

Farve Hvad kan det betyde?
Brunt udflåd Kan være tegn på kommende eller ikke helt overstået menstruation. Men kan også været tegn på kræft, hvis det kommer udenfor din menstruation.
Grønt udflåd Grønligt/gulligt udflåd kan være tegn på trichomonas.
Gult udflåd Let gulligt udflåd er normalt. Gulligt/grønligt udflåd kan være tegn på trichomonas . Pudslignende udflåd kan være tegn på klamydia.
Hvidt udflåd Er helt normalt. Hvis dit udflåd bliver mere grynet og hytteost-agtigt er det dog tegn på svamp.
Gråt udflåd Skummede, gråligt udflåd kan være tegn på vaginose.
Klart udflåd Er helt normalt. Hvis dit udflåd bliver mere sejt og slimet, kan det være tegn på ægløsning.

6 Hvilke sygdomme giver øget udflåd?


Udflåd, der har en anderledes lugt, konsistens eller kommer i en usædvanligt stor mængde, er tegn på, at noget er galt.

VAGINOSE:
Opstår, når skedens bakterieflora kommer ud af balance. Giver et gråligt, tyndt og skummende udflåd med en skarp, fiskeagtig lugt.

TRICHOMONAS:
Parasitten giver udflåd i store mængder, der er ildelugtende grøn-gulligt og skummende. Typisk også svie ved vandladning, kløe og smerter i skeden. Overføres som regel ved samleje.

KLAMYDIA:
Giver puslignende udflåd uden særlig lugt. Sygdommen kan brede sig, give underlivsbetændelse og føre til ufrivillig barnløshed.

UNDERLIVSBETÆNDELSE:
Ledsages et øget udflåd af feber og smerte eller ømhed nederst i maven, så har du sandsynligvis reddet dig en underlivsbetændelse.

KRÆFT I LIVMODEREN:
Brunligt eller rødligt udflåd kan være tegn på blødning. Blødning, der kommer uden for menstruation, bør altid undersøges hos lægen. Det kan skyldes kræft, men gør det ikke i langt de fleste tilfælde. Kan også være tegn på graviditet.

SVAMP:
Giver et karakteristisk udflåd: hvidligt, tykt og grødet. Konsistensen minder om hytteost. Der opstår tørhed i skeden og svie, kløe og ubehag ved vandladning og sex.
Læs mere om skedesvamp – årsager og behandling

7 Kan jeg se på mit udflåd, om jeg har ægløsning?


Ja, lige op til ægløsningen producerer kroppen op til 30 procent mere udflåd end ellers. Udflåddet ændrer også konsistens og bliver mere tyndt og æggehvidelignende på dette tidspunkt.

Så du kan ud fra mængden og konsistensen af dit udflåd anslå, hvornår du har størst chance for at blive gravid.

Test dit udflåd og se, hvornår du kan blive gravid

Hvornår har man størst chance for at blive gravid?

Sådan ser du, om din ægløsning er på vej

Pres en smule udflåd mellem tommel- og pegefinger, og fjern disse langsomt fra hinanden. Du har størst chance for at blive gravid, når du kan lave en slags “slimbro” mellem fingrene.

8 Hvornår skal man gå til lægen?


Et forandret udflåd kan være tegn på infektion eller anden sygdom i de nedre regioner. Du skal derfor gå til læge, hvis:

 • dit udflåd ændrer konsistens, farve eller lugt
 • du har så meget udflåd, at det er nødvendigt at bruge bind
 • udflåddet er ledsaget af en generende lugt, kløe eller svie
 • udflåddet er blodigt uden for menstruationsperioden

9 Hvad vil lægen spørge om?


Når du kommer til lægen på grund af generende udflåd, er det rart at vide, hvad du kan forvente at blive spurgt om. Uddybende svar giver bedre chance for at finde årsagen og den rette behandling.

Hvor længe har du været generet af det?

Hvor længe har du været generet af det?

Det skal lægen vide, fordi der er en øget sandsynlighed for, at det er sygdom, der har ændret udflåddet, hvis det har været anderledes gennem længere tid.

Kommer det på bestemte tidspunkter?

Kommer det på bestemte tidspunkter?

Vær opmærksom på, om udflåddet kommer på bestemte tidspunkter i din cyklus, eller om det optræder i forbindelse med seksuel aktivitet.

Bruger du kemiske midler i skeden?

Bruger du kemiske midler i skeden?

Det spørger lægen om, fordi sæddræbende midler, udskylninger, sæber, stikpiller og tamponer kan give irritation af slimhinden og sætte gang i udflåddet.

Hvordan er farve, konsistens og lugt

Hvordan er farve, konsistens og lugt

Det er en god idé at se nærmere på dit udflåd inden lægebesøget. For dets lugt og udseende giver en indikation på, hvad der er årsagen til generne.

Se hvordan normal og unormal udflåd ser ud her

Har du andre symptomer som fx smerte, kløe, svien eller feber?

Har du andre symptomer som fx smerte, kløe, svien eller feber?

Fortæl det til lægen, hvis du har nogle af disse gener, for det kan være tegn på blandt andet underlivsbetændelse og kønssygdomme.

Har du taget antibiotika eller p-piller?

Har du taget antibiotika eller p-piller?

Begge medikamenter kan øge udflåddet. Og antibiotika giver candidasvampen gode vækstbetingelser. Så tal med lægen om, hvilken medicin du tager.

Er der blod i?

Er der blod I?

Har du haft et brunligt eller blodigt udflåd, er det vigtigt at fortælle lægen det. Blodigt udflåd skal altid undersøges, så man kan udelukke celleforandringer og kræft.

Har du en partner, der også har gener?

Har du en partner, der også har gener?

Det er ikke nok at gøre rede for din egen tilstand. Hvis dit udflåd skyldes en seksuelt overført sygdom, skal din partner også undersøges og behandles.

Kan du være gravid?

Kan du være gravid?

Mange får mere udflåd, når de er gravide. Så hvis du mener, at der er en mulighed for, at du bærer på et nyt liv, er det en graviditetstest, du skal have.

10 Hvordan vil lægen undersøge dig?


Her er de undersøgelser, du typisk vil skulle gennemgå, når du henvender dig til lægen med gener i forbindelse med udflåd:

 • Lægen vil lave en gynækologisk undersøgelse for at vurdere udflåddet og livmoderhalsen samt skedens tilstand.
 • Muligvis vil lægen tage en prøve af udflåddet og undersøge det under mikroskop for at se, om det indeholder sygdomsfremkaldende organismer.
 • Lægen kan tage en prøve fra livmoderhalsen eller urinrøret med en podepind. Prøven sendes til dyrkning for at se, om du har en kønssygdom som fx klamydia eller gonorré.
 • Hvis der er mistanke om, at det er en underlivsbetændelse, der har forårsaget udflåddet, vil du få taget blodprøver, så man kan se dit infektionstal.

Kilde: Charlotte Bech,privat praktiserende læge

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 14/2023