“Er det ikke dén der hudsygdom ...?” Meget mere ved de fleste af os ikke om psoriasis, som dog ikke kun påvirker huden, men også risikerer at ramme både krop og sind. Her gennemgår vi en række relevante spørgsmål om psoriasis.
Ca. 3 procent af den danske befolkning lider af psoriasis, men der findes heldigvis gode behandlingsmuligheder, så sygdommen bliver til at leve med. Her går vi dybden med psoriasis, dens årsager og former.
Næsten 165.000 danskere lider af psoriasis, vurderer Psoriasisforeningen. Det svarer til ca. 3 pct. af befolkningen.
Hvad er psoriasis?
Psoriasis er en såkaldt autoimmun sygdom, hvor kroppens immunforsvar overreagerer. Den mest kendte og synlige del af sygdommen er en betændelsestilstand, der viser sig som et rødligt og skællende udslæt på huden.
Psoriasis påvirker dog hele kroppen – også dit sind – og den øger din risiko for at udvikle følgesygdomme som hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, psoriasisgigt og depression.
Psoriasis er kronisk, men kan holdes nede med behandling. Sygdommen dukker typisk op første gang i alderen 15-30 år.
Psoriasis vulgariser den mest udbredte form. Den viser sig på huden som et rødt, fortykket udslæt med hvide skæl. Plamagerne kan både vise sig som områder på størrelse med en mønt eller en håndflade og som små, dråbeformede pletter.
Pustuløs psoriasis er en mere sjælden form for psoriasis. Her er der tale om ansamlinger af hvide blodlegemer, som ses som hvid-gule pusfyldte elementer.
Kan man spise sig fra psoriasis?
Det er ikke videnskabeligt bevist, at kosten kan påvirke din psoriasis positivt. Ifølge Psoriasisforeningen oplever nogle patienter dog forbedringer ved at spise antiinflammatorisk – altså en kost, der bekæmper betændelsestilstande i kroppen. Det handler bl.a. om at spise fede fisk og skære ned på animalsk fedt, fx smør, fløde og bacon. Hidtil har studier dog ikke kunnet bekræfte en effekt.
Lider du af psoriasis, er det bedste kostråd fra overlæge og professor i dermatologi Lars Iversen, at du følger de officielle kostråd.
Hvad er symptomerne på psoriasis?
Symptomer på psoriasis vulgaris: Røde knopper eller tykke plamager med hvide skæl forskellige steder på kroppen. Typisk ses psoriasis ved knæ og albuer samt i hårbunden, men den kan også opstå på mave og lænd samt under og i neglene. Kløe er en væsentlig gene.
Symptomer på pustuløs psoriasis: Rødme i huden og talrige hvid-gule pusfyldte elementer. De kan opstå over hele kroppen, men sygdommen findes også i en form, som især ses på håndflader og fodsåler. Hvis hele kroppen er dækket, vil din kropstemperatur ofte stige, og du vil føle dig syg.
Årsagen til psoriasis kender forskerne ikke, men de ved, at immunforsvaret overreagerer, og at det i samspil med hudens celler fremkalder de karakteristiske forandringer. Psoriasis kan være arvelig, så hvis sygdommen findes i din familie, har du en øget risiko.
Psoriasis udløses ofte af fysisk eller psykisk overbelastning eller en traumatisk oplevelse. Det kan fx være stress, skilsmisse, en fyring eller et dødsfald.
Infektioner, især halsbetændelse med streptokokker, kan også kickstarte lidelsen. Forskerne ser desuden også en sammenhæng mellem psoriasis og overvægt, rygning samt et højt alkoholforbrug.
CREME MOD PSORIASIS For de fleste vil cremer være nok til at holde deres psoriasis i skak, men ellers kan klimabehandlinger i fx Den Blå Lagune i Island hjælpe.
Psoriasis kan ikke kureres, men i dag er der gode behandlingsformer, så sygdommen kan holdes nede og er til at leve med. Tal med din læge om mulighederne.
Behandling af psoriasis vulgaris: Er du lettere ramt, vil det typisk være nok, at du i perioder smører dig med cremer, bl.a. med binyrebarkhormon. Er det ikke nok, kan du få lysbehandlinger hos en hudlæge eller måske klimabehandlinger i fx Island eller Israel. I svære tilfælde kan behandling med tabletter og biologisk behandling med antistoffer være en mulighed.
Behandling af pustuløs psoriasis: Denne psoriasisform behandles typisk med A-vitaminlignende stoffer i tabletform.
Det kan man selv gøre: Generelt kan du forsøge at undgå alkohol og stress. Sol og saltvand har en positiv effekt, men husk at beskytte dig mod solen på samme måde som alle andre. Nogle patienter oplever bedring, hvis de spiser en antiinflammatorisk kost med fx masser af fede fisk. Dette er dog ikke videnskabeligt bevist.
Læs også: Neglesvamp – den bedste behandling af svamp på tåen
Hvad kan forværre psoriasis?
Stress og alkohol – især i større mængder – kan forværre din psoriasis. De fleste kan dog godt nyde et enkelt glas vin uden problemer. Nogle patienter oplever, at sygdommen forværres om vinteren.
Kan man blive helbredt for psoriasis?
Desværre ikke. Psoriasis er kronisk, men i dag kan behandling holde sygdommen nede på et acceptabelt niveau hos langt de fleste patienter. Du kan have sygdomsfrie perioder, som varer fra uger til år, men risikoen for nye udbrud er til stede hele livet.
Er der følgesygdomme ved psoriasis?
Ja, desværre. Psoriasis øger din risiko for sygdomme som hjertekar-sygdomme, type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og depression, og generelt har psoriasispatienter en lavere levealder end ikke-patienter.
Det er derfor ekstra vigtigt for psoriasispatienter at have fokus på en sund livsstil for at modvirke risikoen.
Gigtsygdommen psoriasisgigt rammer desuden op mod hver tredje psoriasispatient.
Psoriasis kan på grund af det meget synlige udslæt også have sociale konsekvenser. Især hvis sygdommen ikke behandles, kan det få patienter til at afholde sig fra sociale arrangementer, ikke mindst ture til stranden og i svømmehallen.
Er psoriasis arveligt?
Ja, psoriasis er til dels en arvelig sygdom, men selvom flere i din familie har sygdommen, er det ikke ensbetydende med, at du også får den. Du kan også godt være bærer af sygdommen, uden at den nogensinde kommer i udbrud.
Det giver ikke mening at teste for psoriasis, idet op mod 100 gener kan associere til sygdommen. Du kan også godt blive ramt af psoriasis, selvom der ikke er nogen i din familie, der har sygdommen.
Hvad er psoriasisgigt?
Psoriasisgigt er en selvstændig gigtsygdom, der rammer op mod 30 pct. af alle psoriasispatienter. Der er tale om en betændelsestilstand, der sætter sig på enkelte led eller i senerne omkring et led, typisk i fingre og tæer. Sygdommen medfører hævelser, smerter og stivhed i leddene, men den kan dæmpes med medicin.
Kilde:Lars Iversen, overlæge og professor i dermatologi, Aarhus Universitetshospital, og Psoriasisforeningen, samt Netdoktor.dk og Sundhed.dk