Har du neglet dig en svamp?
Hvis din negl pludselig bliver gul og rillet, så kan det være et tegn på svamp. Få overlægens bedste råd til forebyggelse og behandling af neglesvamp her.
Hvis din negl pludselig bliver gul og rillet, så kan det være et tegn på svamp. Få overlægens bedste råd til forebyggelse og behandling af neglesvamp her.
Der er en grund til, at vi går på svampejagt i skoven om efteråret. Der er nemlig både fugtigt og delvist mørkt. Og i sådan et miljø trives svampe bedst. Det er forklaringen på, at du kan opdage neglesvamp på dine tånegle – typisk hvis de er lukket godt og grundigt væk i træningssko eller varme vinterstøvler.
Og er svampen først kommet, kan det være et hyr at slippe af med den igen. Derfor får du en hjælpende hånd af en overlæge med forstand på hudsygdomme. Vi guider dig både til at forebygge og til at slippe af med neglesvampen, hvis den først har slået sig ned.
Neglesvamp, som går under den latinske betegnelse onychomycosis, er den mest almindelige svampeinfektion. Svamp vokser, hvor der er mørkt, indelukket og fugtigt. Og det er der i vores fodtøj – især i det, vi bruger om vinteren. Derfor optræder neglesvamp hovedsagelig på tåneglene. Det forekommer dog, omend sjældent, at svampen finder vej til fingerneglene.
Når svampen har fået fodfæste på en negl, går den til angreb på selve neglepladen, som den nedbryder det bedste, den kan. Infektionen starter ofte på siden af neglen som en gullig misfarvning og breder sig ind over neglen. Efterhånden som svampeangrebet udvikler sig, bliver neglen fortykket, ujævn, og den løsner sig delvist fra huden under neglen.
Selvom neglesvamp ikke er farligt, så gør du klogt i at få det slået ned. For neglesvamp forsvinder ikke af sig selv. Behandlingen skal sættes i gang så hurtigt som muligt, for ubehandlet neglesvamp kan med tiden sprede sig til flere negle og huden.
Du skal være opmærksom på, at det kræver en god portion tålmodighed at gå i krig mod neglesvamp. Ingen af behandlingsmetoderne kan gøre dig svampefri natten over. Når svampen endelig er smidt på porten, ja, så er der risiko for, at den dukker op igen. Det antages, at ca. hver femte får tilbagefald inden for tre år efter endt behandling.
LÆS OGSÅ: De bedste øvelser til nedsunken forfod
Opdager du, at en negl har fået den gullige eller hvide belægning, der bl.a. er karakteristisk for et svampeangreb i det tidlige stadie, bør du få din læge til at fastslå, om det er svamp. Langtfra alle negleforandringer skyldes nemlig en svampeinfektion. Nogle hudlidelser som fx psoriasis kan ligne neglesvamp, men svampekure vil ikke få generne til at gå væk.
Desuden findes der forskellige svampe-typer, og de skal ikke have den samme medicin. Det er således afgørende, at der bliver stillet en korrekt diagnose, så du kan blive behandlet korrekt. Hos lægen vil du få foretaget et negleskrab, som bliver PCR-testet, som kan identificere eventuel svamp.
Har du allerede selv behandlet neglen med et svampemiddel, skal der gå et par uger, før lægen kan tage prøven.
Hvis man skal have en svamp til at føle sig tilpas og brede sig mest muligt, så skal man give den et mørkt, fugtigt og indelukket miljø. Det er lige, hvad vores fødder kan byde på, når vi sveder og har fodtøj på, som huden ikke kan ånde i. Derfor ses neglesvamp ofte hos folk, som netop går i tætsluttende sko i lang tid hver dag.
Neglesvamp er ikke særlig smitsom. Fodsvamp er til gengæld meget smitsom, så den kan du let rage til dig, når du opholder dig i fugtige, varme miljøer som fx i svømmehaller. Fodsvampen kan sætte sig fast i en revne i neglen, hvor den begynder at vokse. Men for langt de fleste er det ikke smitte, der fører til et besøg af neglesvamp. Den kommer hovedsageligt, når vi giver svampen gode vækstbetingelser.
Neglesvamp er langtfra en sjælden og eksotisk lidelse. Faktisk er det den mest udbredte svampeinfektion. Man anslår, at ca. 2-8 procent af voksne mennesker i den vestlige verden oplever at få neglesvamp. Men der er nogle befolkningsgrupper, som får besøg af neglesvampen oftere end andre. Det drejer sig om disse grupper:
ÆLDRE MENNESKER
Forekomsten af neglesvamp stiger med alderen. Det skønnes, at op mod halvdelen af befolkningen over 70 år får neglesvamp. Årsagen er, at immunforsvaret bliver svagere med tiden. En del ældre har desuden tendens til at pakke fødderne ind i fodtøj det meste af dagen, så lys og luft ikke kan forstyrre svampen.
IMMUNSVÆKKEDE PERSONER
Har du en sygdom, der svækker immunforsvaret, som fx diabetes eller kræft, så vil du have sværere ved at slå infektioner ned – herunder også svampeangreb på neglene.
IDRÆTSUDØVERE
Dyrker du idræt ofte og i mange timer, og foregår det i tætsluttende træningssko, så kan fødderne ikke komme af med sveden. Det mørke og fugtige miljø, der opstår, giver neglesvampen gode vækstbetingelser.
HÅNDVÆRKERE, POLITI M.FL.
Personer, der på grund af deres arbejde er tvunget til at gå i tætsluttende gummifodtøj i mange timer om dagen, er i øget risiko for at få neglesvamp, da der ikke kommer lys og luft til fødderne.
Neglesvamp er meget lidt smitsomt. Infektionen opstår i langt de fleste tilfælde direkte i neglen, så vær ikke bekymret for at smitte dig selv fra en tånegl til en fingernegl. Men fodsvamp er til gengæld ret smitsomt, og det kan brede sig til neglene og give neglesvamp.
At gøre en forebyggende indsats mod neglesvamp er især vigtigt for dem, der er i øget risiko. Det vil sige ældre, sportsfolk, folk med diabetes og immunsvækkede personer. Men da det kræver ganske lidt at forebygge neglesvamp, er det en god idé for alle at tage de nødvendige forholdsregler. Det bedste, du kan gøre, er at skabe et miljø, der skræmmer neglesvamp væk. Neglesvampen elsker alt, hvad der er mørkt, fugtigt og indelukket. Så gå kontra med lys, luft og tørhed.
DOS:
✔ Hav en god fodhygiejne med daglig vask
✔ Brug fodpudder eller -spray med antiperspirantvirkning
✔ Brug badesandaler i svømmehal og omklædningsrum
✔ Benyt kun dine egne sko
DON'TS
✘ Luk ikke hænder og fødder inde i gummistøvler og -handsker i længere tid ad gangen
✘ Undgå sko og strømper af syntetisk materiale
✘ Undgå vedvarende brug af kunstige negle og gellack
✘ Gå ikke i de samme sko hele dagen
Kilde: Martin Willy Meyer, overlæge og speciallæge i hudsygdomme
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 19/2022