Har du neglet dig en svamp?

Hvis din negl pludselig bliver gul og rillet, så kan det være et tegn på svamp. Få overlægens bedste råd til forebyggelse og behandling af neglesvamp her.

Neglesvamp

NEGLESVAMP – Neglesvamp kan sprede sig til naboneglen- og huden, hvis den ikke behandles. Så sæt ind, når du opdager, at den er gal.

© iStock

Der er en grund til, at vi går på svampejagt i skoven om efteråret. Der er nemlig både fugtigt og delvist mørkt. Og i sådan et miljø trives svampe bedst. Det er forklaringen på, at du kan opdage neglesvamp på dine tånegle – typisk hvis de er lukket godt og grundigt væk i træningssko eller varme vinterstøvler.

Og er svampen først kommet, kan det være et hyr at slippe af med den igen. Derfor får du en hjælpende hånd af en overlæge med forstand på hudsygdomme. Vi guider dig både til at forebygge og til at slippe af med neglesvampen, hvis den først har slået sig ned.

1 Hvad er neglesvamp?


Neglesvamp, som går under den latinske betegnelse onychomycosis, er den mest almindelige svampeinfektion. Svamp vokser, hvor der er mørkt, indelukket og fugtigt. Og det er der i vores fodtøj – især i det, vi bruger om vinteren. Derfor optræder neglesvamp hovedsagelig på tåneglene. Det forekommer dog, omend sjældent, at svampen finder vej til fingerneglene.

Når svampen har fået fodfæste på en negl, går den til angreb på selve neglepladen, som den nedbryder det bedste, den kan. Infektionen starter ofte på siden af neglen som en gullig misfarvning og breder sig ind over neglen. Efterhånden som svampeangrebet udvikler sig, bliver neglen fortykket, ujævn, og den løsner sig delvist fra huden under neglen.

Neglesvamp

HVAD ER NEGLESVAMP? Neglesvamp kan sprede sig til naboneglen- og huden, hvis den ikke behandles. Så sæt ind, når du opdager, at den er gal.

© iStock

2 Neglesvamp behandling


Selvom neglesvamp ikke er farligt, så gør du klogt i at få det slået ned. For neglesvamp forsvinder ikke af sig selv. Behandlingen skal sættes i gang så hurtigt som muligt, for ubehandlet neglesvamp kan med tiden sprede sig til flere negle og huden.

Du skal være opmærksom på, at det kræver en god portion tålmodighed at gå i krig mod neglesvamp. Ingen af behandlingsmetoderne kan gøre dig svampefri natten over. Når svampen endelig er smidt på porten, ja, så er der risiko for, at den dukker op igen. Det antages, at ca. hver femte får tilbagefald inden for tre år efter endt behandling.

LÆS OGSÅ: De bedste øvelser til nedsunken forfod

3 veje til behandling af neglesvamp

Neglesvamp behandling

PILLER MOD NEGLESVAMP

Den mest brugte behandling mod neglesvamp er en tabletkur. Men det er langtfra en quickfix-redning, og behandlingen er ikke altid succesfuld. Svamp i tåneglene behandles i 12 uger. Er det fingerneglene, som er angrebet, er kuren kun cirka 6 uger. Det skyldes, at fingernegle vokser fire gange hurtigere end tånegle. Den nye, raske negl kommer derfor hurtigere frem.

Til selve behandlingstiden skal man lægge nogle måneder, da normalisering af neglen ofte først indtræffer, efter at man har færdiggjort kuren. Der kan gå op til et år, før det endelige resultat viser sig. Og hver fjerde af de behandlede patienter opnår ikke den ønskede effekt. De må så tage endnu en kur.

Tabletbehandlingen kan i øvrigt være belastende for leveren. Den bør derfor kun påbegyndes, efter at lægen med et negleskrab har påvist, at der er tale om neglesvamp.

Neglesvamp behandling

LOKALBEHANDLING MOD NEGLESVAMP

Er det kun en enkelt negl, der er blevet den uheldige vært for en svampefest, og er angrebet i et tidligt stadie, hvor svampen kun har lagt sig helt overfladisk på neglen, så kan en lokalbehandling med en svampedræbende lak være en løsning. Midlet, man bruger, kaldes amorolfin 5 %, og det skal males på neglen ligesom en neglelak 1-2 gange om ugen.

Fingernegle behandles i seks måneder, mens tånegle skal have 12 måneders behandling. Der er altså også her tale om en langvarig proces, der kræver vedholdenhed og god motivation. Ofte ser man, at lokalbehandlingen ikke er tilstrækkelig til at slå svampen ned. Derfor anbefaler mange læger at kombinere svampelakken med pillebehandlingen.

Neglesvamp behandling

LASERBEHANDLING MOD NEGLESVAMP

Neglesvamp kan fjernes kirurgisk ved hjælp af laserstråler, men det anbefales sjældent. Det skyldes, at laserstrålerne kun har en meget begrænset effekt på svampeangreb. Behandlingsformen bruges derfor hovedsageligt til patienter, som lægen skønner ikke vil kunne tåle pillebehandlingens belastning af nyrerne, og som har et så fremskredent svampeangreb, at det ikke vil kunne slås ned med lak.

3 Skal man gå til lægen med neglesvamp?


Opdager du, at en negl har fået den gullige eller hvide belægning, der bl.a. er karakteristisk for et svampeangreb i det tidlige stadie, bør du få din læge til at fastslå, om det er svamp. Langtfra alle negleforandringer skyldes nemlig en svampeinfektion. Nogle hudlidelser som fx psoriasis kan ligne neglesvamp, men svampekure vil ikke få generne til at gå væk.

Desuden findes der forskellige svampe-typer, og de skal ikke have den samme medicin. Det er således afgørende, at der bliver stillet en korrekt diagnose, så du kan blive behandlet korrekt. Hos lægen vil du få foretaget et negleskrab, som bliver PCR-testet, som kan identificere eventuel svamp.

Har du allerede selv behandlet neglen med et svampemiddel, skal der gå et par uger, før lægen kan tage prøven.

Læs også: Hammertå – øvelser og behandling af krogede tæer

4 Hvorfor får man neglesvamp?


Hvis man skal have en svamp til at føle sig tilpas og brede sig mest muligt, så skal man give den et mørkt, fugtigt og indelukket miljø. Det er lige, hvad vores fødder kan byde på, når vi sveder og har fodtøj på, som huden ikke kan ånde i. Derfor ses neglesvamp ofte hos folk, som netop går i tætsluttende sko i lang tid hver dag.

Neglesvamp er ikke særlig smitsom. Fodsvamp er til gengæld meget smitsom, så den kan du let rage til dig, når du opholder dig i fugtige, varme miljøer som fx i svømmehaller. Fodsvampen kan sætte sig fast i en revne i neglen, hvor den begynder at vokse. Men for langt de fleste er det ikke smitte, der fører til et besøg af neglesvamp. Den kommer hovedsageligt, når vi giver svampen gode vækstbetingelser.

Neglesvamp

HVORFOR FÅR MAN NEGLESVAMP? Sørg for at tørre fødderne ordentligt af efter bad. Også mellem tæerne.

© iStock

5 Hvem får neglesvamp?


Neglesvamp er langtfra en sjælden og eksotisk lidelse. Faktisk er det den mest udbredte svampeinfektion. Man anslår, at ca. 2-8 procent af voksne mennesker i den vestlige verden oplever at få neglesvamp. Men der er nogle befolkningsgrupper, som får besøg af neglesvampen oftere end andre. Det drejer sig om disse grupper:

 • ÆLDRE MENNESKER
  Forekomsten af neglesvamp stiger med alderen. Det skønnes, at op mod halvdelen af befolkningen over 70 år får neglesvamp. Årsagen er, at immunforsvaret bliver svagere med tiden. En del ældre har desuden tendens til at pakke fødderne ind i fodtøj det meste af dagen, så lys og luft ikke kan forstyrre svampen.

 • IMMUNSVÆKKEDE PERSONER
  Har du en sygdom, der svækker immunforsvaret, som fx diabetes eller kræft, så vil du have sværere ved at slå infektioner ned – herunder også svampeangreb på neglene.

 • IDRÆTSUDØVERE
  Dyrker du idræt ofte og i mange timer, og foregår det i tætsluttende træningssko, så kan fødderne ikke komme af med sveden. Det mørke og fugtige miljø, der opstår, giver neglesvampen gode vækstbetingelser.

 • HÅNDVÆRKERE, POLITI M.FL.
  Personer, der på grund af deres arbejde er tvunget til at gå i tætsluttende gummifodtøj i mange timer om dagen, er i øget risiko for at få neglesvamp, da der ikke kommer lys og luft til fødderne.

6 Hvordan ser neglesvamp ud?


HVORDAN SER NEGLESVAMP UD? Køn er den ikke – en negl med neglesvamp. Så gør noget ved den, når du opdager den.

© iStock

Hvordan ser neglesvamp ud?

 • Når neglesvampen indleder sit angreb, viser det sig som en hvidlig eller gullig overfladisk belægning. Typisk vil misfarvningen først komme på ydersiderne af neglen og senere brede sig ind over hele neglen.
 • Længere henne i forløbet bliver neglen ujævn og fortykket, og den løsner sig delvist fra den underliggende hud.
 • Behandles neglesvampen ikke, kan den brede sig til neglebåndet og den omgivende hud, hvilket giver rødme, hævelse, irritation og kløe.

Vær opmærksom på, at disse symptomer ikke er tilstrækkelige til, at man med sikkerhed kan fastslå, at der er tale om en svampeinfektion. Andre neglesygdomme giver næsten samme symptomer. En diagnose kan kun stilles ved, at lægen foretager et negleskrab, som undersøges på laboratoriet

7 Smitter neglesvamp?


Neglesvamp er meget lidt smitsomt. Infektionen opstår i langt de fleste tilfælde direkte i neglen, så vær ikke bekymret for at smitte dig selv fra en tånegl til en fingernegl. Men fodsvamp er til gengæld ret smitsomt, og det kan brede sig til neglene og give neglesvamp.

8 Hvordan kan man forebygge neglesvamp?


At gøre en forebyggende indsats mod neglesvamp er især vigtigt for dem, der er i øget risiko. Det vil sige ældre, sportsfolk, folk med diabetes og immunsvækkede personer. Men da det kræver ganske lidt at forebygge neglesvamp, er det en god idé for alle at tage de nødvendige forholdsregler. Det bedste, du kan gøre, er at skabe et miljø, der skræmmer neglesvamp væk. Neglesvampen elsker alt, hvad der er mørkt, fugtigt og indelukket. Så gå kontra med lys, luft og tørhed.

SÅDAN UNDGÅR DU NEGLESVAMP

DOS:
✔ Hav en god fodhygiejne med daglig vask
✔ Brug fodpudder eller -spray med antiperspirantvirkning
✔ Brug badesandaler i svømmehal og omklædningsrum
✔ Benyt kun dine egne sko

DON'TS

Luk ikke hænder og fødder inde i gummistøvler og -handsker i længere tid ad gangen

Undgå sko og strømper af syntetisk materiale

Undgå vedvarende brug af kunstige negle og gellack

Gå ikke i de samme sko hele dagen

Undgå gummihandsker

SÅDAN UNDGÅR DU NEGLESVAMP – Hvis du vil mindske sandsynligheden for at få neglesvamp, skal du ikke lukke hænder og fødder inde i gummihandsker i længere tid ad gangen.

Kilde: Martin Willy Meyer, overlæge og speciallæge i hudsygdomme
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 19/2022