Har du fået vorter på fødderne?
Det er en tvivlsom fornøjelse, når svømmehalsturen giver en ubuden gæst med hjem. Var fodvorter ikke forbeholdt børn? Og hvad gør du nu? Få råd til, hvordan du undgår og behandler fodvorter.
Det er en tvivlsom fornøjelse, når svømmehalsturen giver en ubuden gæst med hjem. Var fodvorter ikke forbeholdt børn? Og hvad gør du nu? Få råd til, hvordan du undgår og behandler fodvorter.
Det er en ubehagelig overraskelse, når du opdager en lille hård knop under fodsålen. Fodvorten dukker op, når du er kommet for tæt på en HPV-virus. Du KAN lade den sidde, men så går der typisk 1-2 år, før den forsvinder af sig selv. Derfor er det bedst at fjerne den hurtigst muligt, så du ikke smitter andre – eller dig selv andre steder på kroppen.
Her kan du få en forklaring på, hvordan fodvorter smitter, og hvordan du undgår at få fodvorter. Er den først kommet, får du råd til, hvordan du selv kan behandle den derhjemme. Og hvornår du skal søge hjælp hos lægen. Måske kan vi endda plante en god vane hos dig som at huske at bruge badesandaler, næste gang du bader i fitnesscentret eller i den offentlige svømmehal?
Fodvorter er små gevækster på huden, der kommer, når man bliver smittet med en bestemt type HPV-virus. Infektionen angriber hudcellerne og fortykker et afgrænset område, så der dannes en fodvorte der, hvor virusinfektionen befinder sig. Når man rammes af den pågældende HPV-virus, kan vorterne også sætte sig andre steder på kroppen, fx på hænder, knæ og albuer.
Sidder vorterne ved de nedre regioner, så er der tale om kønsvorter, også kaldet kondylomer, og de er fremkaldt af en anden variant af HPV-virus. Der findes nemlig mange typer HPV-virus. I øjeblikket kender man til mere end 100 varianter.
Du kan få fodvorter, hvis du bliver smittet med HPV-virus – også kaldet vortevirus. Det sker desværre let, for den er meget smitsom, og du kan få den flere gange i løbet af livet. Dog kan du ikke få eksakt samme type vortevirus to gange.
I fodvorten dannes der hver dag masser af virus, som sammen med afstødte hudceller frigøres til omgivelserne. Man smittes ved berøring af fodvorten eller via de virusholdige afstødte hudceller. Vortevirussen smitter ikke gennem nys, host eller andre kropsvæsker. Har du lige opdaget en vorte på din fod – eller hånd – vil du sikkert gerne vide, hvem der har smittet dig. Men det er svært at opspore smittekilden, for fodvorter vokser meget langsomt. Der kan gå flere måneder, fra du bliver smittet, til fodvorten bliver synlig.
Vil du begrænse risikoen for fodvorte smitte, kan du så vidt muligt holde de bare tæer på måtten til fx yoga.
Mange tager fodvorter med hjem fra svømmehaller, gymnastiksale, omklædningsrum og fællesbade. Det skyldes, at fodvorterne smitter let, når huden er opblødt af vand eller sved. Så er den nemlig mere modtagelig for HPV-virussen og dermed for vorteangreb. Smitten trives også godt på skridsikre gulve, da viruspartiklerne let slides af, når fodsålerne kommer i kontakt med den ru overflade. Og naturligvis er det også befordrende for smitten, når mange mennesker færdes barfodede samme sted.
Fordi fodvorter er en meget smitsom virusinfektion, kan alle blive ramt af den. Men fodvorterne er hyppigst blandt børn i skolealderen. 10-20 pct. af alle skolebørn har fodvorter, og særligt aldersgruppen 12-16 år trækkes meget med de smitsomme knaster. At så mange børn rager fodvorter til sig, skyldes, at de har en adfærd, der giver smitten gode betingelser. De deltager ofte i idrætsaktiviteter med tilhørende fællesbad, går i svømmehaller og leger med tæt kropskontakt.
Hyppigheden af fodvorter aftager med alderen, men vi voksne kan sagtens få besøg af en fodvorte nu og da. Har du småsprækker eller rifter på føddernes trædeflader, øges risikoen for at blive smittet, for så kan virus lettere trænge ind i huden. Sørg derfor for at have en intakt hud uden revner. Har du nedsat immunforsvar, er du særligt modtagelig over for HPV-smitten og kan danne hundredvis af vorter.
Fodvorter har et karakteristisk udseende, som gør, at det er ret let at spotte dem. Først og fremmest kan du kende en fodvorte på dens flade, uregelmæssige og blomkålsagtige overflade. Og så er huden omkring fodvorten gerne hård og forhornet, mens fodvortens midte er mere blød i det.
En fodvorte måler typisk 4-5 millimeter i diameter, og den vil oftest sidde på fodsålen eller ved tåneglene. Når du rører ved fodvorten, vil den typisk føles lidt øm, uden at der er tale om direkte smerte. Hvis du skraber det øverste lag af vorten væk, ser du nogle små mørke prikker. De kaldes vorterødder. Men egentlig er det små blodkar, der er bristet på grund af det tryk, der kommer på vorten, når du går og står.
Fodvorte eller ligtorn? Hvis du stadig er i tvivl, kan du læse mere om ligtorne her: Hvordan ser en ligtorn ud?.
LÆS OGSÅ: Hvordan ved man, at man har fået et forkølelsessår?
Ligesom mange andre virussygdomme, så forsvinder fodvorter altid af sig selv. Men det kan tage op til flere år. Det sker først, når immunforsvaret opdager, at der rent faktisk er noget, som skal bekæmpes. Når vores krop angribes af virus, så slår immunforsvaret den ned ved at danne antistoffer, som gør kål på den ubudne gæst.
Nogle virus får antistofferne til at springe op af sofaen og gå i krig. Det sker fx, når der er tale om almindelig forkølelsesvirus. Andre virus er immunforsvaret længe om at registrere. Det er tilfældet med HPV-virussen. Der går gerne mellem et og to år, før antistofferne slår til og nedkæmper fodvorterne. Nogle er dog heldige og oplever, at fodvorten forsvinder uden behandling allerede efter 2-3 måneder.
Læs også: Sådan slipper du af med en nedgroet negl
Man kan vælge at lade fodvorterne være ubehandlede. De fleste fodvorter forsvinder nemlig af sig selv, gerne inden for 1-2 år. Men de er meget smitsomme og kan let sprede sig til andre dele af kroppen og til andre mennesker. Derfor er det bedst at forsøge at afkorte processen ved at sætte ind med behandling – og gøre det hurtigt. Det er nemlig lettere at få bugt med nye, små fodvorter end gamle og genstridige.
Der findes forskellige behandlingsmetoder til fodvorter, men ingen af dem er et quickfix, der gør dig vortefri natten over. Fælles for metoderne er, at de er hjælp til selvhjælp. De sigter nemlig på at irritere den hud, virus sidder på, for ad den vej at mobilisere immunforsvaret til at slå vortevirussen ned. Og det kan tage tid at få råbt immunforsvaret op. Huden er nemlig ikke dets topprioritet, og produktionen af antistoffer kan derfor være træg.
Når du går i krig mod fodvorter, så forbered dig på, at det er en langsommelig proces, der kræver vedholdenhed. Til gengæld kan du glæde dig over, at når fodvorten er væk, så kommer den ikke igen. Medmindre du bliver smittet en gang til.
LÆS OGSÅ: Knyster på fødderne – sådan lindrer du smerterne
Læs også: Neglesvamp – den bedste behandling af svamp på tåen
Har du just fået fornøjelsen af en fodvorte, så få lægen til at slå fast, at diagnosen er rigtig – at der rent faktisk er tale om en fodvorte.
Du bør også få lægens hjælp, hvis du i mere end 1-2 år har maset med at fjerne fodvorten uden succes. Måske skal du henvises til en hudlæge.
Hvis din fodvorte er meget smertefuld, så bed lægen om råd til, hvordan du kan slippe af med knasten.
Kilder: Martin Meyer, overlæge og speciallæge i dermatologi, Aleris-Hamlet Hospital
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 9/2022