FODMAP er en forkortelse for Fermentable, Oligo- ,Di-, Mono-saccharides and Polysols som er en fællesbetegnelse for kulhydrater, som kroppen har svært ved at forarbejde. Kulhydraterne, som man undgår ved hjælp af FODMAP, danner gasser i tyktarmen og kan give mavebesvær som diarré og forstoppelse.
I FODMAP-diætten rangeres fødevarer, så man kan se, hvilke fødevarer man skal undgå, hvilke man trygt kan spise og hvilke man skal påpasselig med. FODMAP-diætten blev oprindeligt udviklet på Monash universitetet i Melbourne, Australien, hvor personer med IBS, Irritated Bowel Syndrome, viste sig at blive hjulpet af at følge FODMAP-diætten.
FODMAP - det siger diætten om nogle almindelige fødevarer
FODMAP-Ja
- Ris
- Kartofler
- Boghvede
- Spelt
- Quinoa
- Laktosefri mælk og yoghurt
- Alle olier
- Jordbær
- Appelsin
- Agurk
- Rød og gul peber
- Grønkål
- Tomat
- Alle typer skært kød, fisk og fjerkræ
FODMAP-Nej
- Grapefrugt
- Korn
- Vandmelon
- Spinat
- Purløg
- Hasselnødder og mandler
- Kikærter
- Linser
- Hvidløg og løg
FODMAP-Nja
- Honning
- Artiskok
- Juice
- Rosiner
- Æbler
- Pærer
- Kirsebær
- Fløde
- Mælk