FODMAP - sådan virker diæten

FODMAP er en diæt, som hjælper dig med at udelukke de største kulhydraterkilder. FODMAP er hurtigt blevet populært takket være dens ry for at holde både mave og vægt i balance. FODMAP anbefales ofte til personer, der lider af IBS.

FODMAP-diæten er oplagt til dig, der lider af irritabel tyktarm.

FODMAP er en forkortelse for Fermentable, Oligo- ,Di-, Mono-saccharides and Polysols som er en fællesbetegnelse for kulhydrater, som kroppen har svært ved at forarbejde. Kulhydraterne, som man undgår ved hjælp af FODMAP, danner gasser i tyktarmen og kan give mavebesvær som diarré og forstoppelse.

I FODMAP-diætten rangeres fødevarer, så man kan se, hvilke fødevarer man skal undgå, hvilke man trygt kan spise og hvilke man skal påpasselig med. FODMAP-diætten blev oprindeligt udviklet på Monash universitetet i Melbourne, Australien, hvor personer med IBS, Irritated Bowel Syndrome, viste sig at blive hjulpet af at følge FODMAP-diætten.

FODMAP - det siger diætten om nogle almindelige fødevarer

FODMAP-Ja

  • Ris
  • Kartofler
  • Boghvede
  • Spelt
  • Quinoa
  • Laktosefri mælk og yoghurt
  • Alle olier
  • Jordbær
  • Appelsin
  • Agurk
  • Rød og gul peber
  • Grønkål
  • Tomat
  • Alle typer skært kød, fisk og fjerkræ

FODMAP-Nej

  • Grapefrugt
  • Korn
  • Vandmelon
  • Spinat
  • Purløg
  • Hasselnødder og mandler
  • Kikærter
  • Linser
  • Hvidløg og løg

FODMAP-Nja

  • Honning
  • Artiskok
  • Juice
  • Rosiner
  • Æbler
  • Pærer
  • Kirsebær
  • Fløde
  • Mælk