Så blev det endelig jul. Nogle hyggelige dage står for døren med masser af god – og sikkert knap så hverdagsagtig – mad. Det præger naturligvis også madplanen.
Lillejuleaften – mandag – fejrer vi med en skøn, julerød tomatsuppe. Den er både nem at lave på en måske lidt presset aften, og populær hos både store og små. Samtidig er opskriften uden kød, hvilket sikkert er fint inden de næste dage, der for mange af os kan være lidt udfordrende for fordøjelsen. Er perlebyg ikke populært, så kom fuldkornspastaskruer i suppen i stedet.
Julemiddagen klarer du sikkert selv, men mangler du en opskrift på en frisk rødkålssalat, får du her en skøn version med appelsin, valnødder og edamamebønner. Er du mere til klassisk rødkål, får du en opskrift på hjemmelavet rødkål her.
Første og anden juledag skal du måske have gæster. Hvis ja, er sild obligatoriske på julebordet. Det kunne fx være i form af vores lækre kryddersild med æbler, rødløg og kapersdressing.
“Slipper” du for gæster en af dagene, foreslår vi, at du nyder en stille og rolig morgen med sunde, hjemmebagte skyrboller, og måske en lækker jordbærmilkshake og en god kop kaffe.
Fredag skal du selvfølgelig have “rigtig fredagsmad”– nemlig burger. Vi foreslår vegetarburger med bøf af sorte bønner og hertil syltede rødløg, barbecuemayo, ost og tomat. Ret lækker!
Weekenden er oplagt til nogle gode, lange gåture. Når du er hjemme igen, får du varmen ekstra hurtigt via en kop varm kakao med chili – og måske en chokoladebolle til.
Velbekomme – og rigtig glædelig jul!
Ugens tip
5 sunde julegodter Bare rolig – vi er ikke ude på at tage juleguffen fra dig. Vi vil bare lige minde dig om, at der også findes sunde godter, som er lækre, når der skal hygges. Stil derfor gerne et par skåle med disse frem, så der også er alternativer til købeslikket og marcipankonfekten.
Mandariner og clementiner
Nødder og mandler
Friske dadler
Tørrede abrikoser, evt. dyppet halvt i mørk chokolade