19 små kneb til en sundere tallerken

Tjek vores – og forskernes – bedste tricks til, hvordan du enten spiser lidt mindre eller foretager lidt sundere valg, når du og din familie sidder ved spisebordet.

Grafik af et spisebord med sund mad, tallerkner, glas og bestik.

SPIS SUNDERE-TRICKS – kan faktisk få dig til at spise mindre og sundere.

© iStock

Kald det nudging, kald det snyd, kald det manipulation – men fakta er, at du ved at ændre nogle små ting omkring dine måltider ved spisebordet kan komme til at spise både lidt sundere og lidt mindre.

LÆS OGSÅ: 28-dages plan – Sund hver dag

Vi har her samlet 19 tips – mange af dem forskningsbaserede – der alle trækker i den retning.

Det handler især om at gøre de sunde valg nemme og tilgængelige og at spise langsommere, så du hurtigere bliver mæt og dermed spiser mindre.

Test dem selv, og se, om de ikke også virker på dig.

19 sunde kneb ved spisebordet


ØS GRØNTSAGERNE OP FØRST

– ellers risikerer du, at kød, kartofler, pasta eller ris optager al pladsen, inden du når til det grønne.

Aftal med dig selv, at minimum halvdelen af din tallerken skal være dækket med grønt.

GRYDER – NEJ TAK!

Mens grøntsagerne er velkomne på bordet, så lad gryderne blive i køkkenet. Når maden er ude af syne, bliver du ikke fristet til at snuppe en portion mere.

Og er du lidt mere sulten, står grøntsagerne lige foran dig.

Erstat salt på bordet med sunde smagsgivere

De fleste af os spiser for meget salt, hvilket kan være noget skidt for vores blodtryk og kredsløb. Dækker du bord med sunde smagsgivere, vænner I jer lynhurtigt til at bruge dem i stedet.

Grafik af krydderurter plus en saks
© iStock

SÅDAN BRUGER DU:

  • Krydderurter: Klip dem af ved bordet, og drys dem over maden. Dild, purløg og persille er perfekt til fisk, skaldyr, æg og kartofler. Basilikum er lækkert til kylling og italiensk mad, og koriander passer godt til asiatisk mad.
  • Chili: Hak chilifrugter fint, og drys dem på thaimad, gryderetter og salater.
  • Citron: Servér som både, og pres saften ud over fisk og salater.
  • Soja: Dryp det på wokretter og anden asiatisk mad.

Behøver jeg egentlig smør på brødet ...?

Dét spørgsmål kan du passende stille dig selv, næste gang du sidder og skal til at smøre en rugbrødsmad eller en sandwich.

Vi tænker “nej”, og at det primært er en vanesag. Har du brug for noget “klister”, får du nogle alternativer her.

LÆS OGSÅ: Vil du også bage uden smør? Tjek 5 sunde byttehandler her

Grafik skål med hummus
© iStock

6 sunde alternativer til smør

Sæt en stor kande koldt vand frem

– så er der en god chance for, at I alle drikker mere væske.

Grafik, en kande vand med citronskiver
© iStock

Gør vandet ekstra indbydende med:

• isterninger eller frosne bær
• skiver af økolime, -citron eller -appelsin
• frisk mynte eller citronmelisse

LÆS OGSÅ: Får du nok vand? 10 gode grunde til at drikke mere vand

Grafik af spisepinde

Spisepinde sænker farten

Står menuen på asiatisk, så dæk op med spisepinde. Det får dig helt automatisk til at spise langsommere – og dermed mindre.

Rå grøntsager hitter altid

Salater og dampede grøntsager vækker ikke altid jubel hele bordet rundt. Det gør rå snackgrøntsager derimod. Mix og anret dem i flere glas, som du placerer rundt på bordet, så alle kan nå hele tiden. Og pist, så er de væk!

Grafik, skål med peberfrugt set ovenfra
© iStock

8 x lækkert snackgrønt

Cherrytomater
Rød og gul peberfrugt i stænger
Gulerødder i stænger
Blomkål i små buketter
Bladselleri i stænger
Radiser – bevar lidt af stilken
Sugarsnaps/slikærter
Ærter med bælg

Grafik, tallerken med spejlæg og grøntsager
© iStock

Lav et farvetjek

Når du har øst op på din tallerken, så tæl lige farverne.

Er der ikke tre forskellige farver (brun og hvid tæller ikke med), så fyld op. Er det ikke muligt, så ved du, at du til næste måltid skal have mere frugt og grønt på bordet.

Mange farver på din tallerken er med til at sikre, at du spiser tilpas varieret.

LÆS OGSÅ: Få inspiration til mad med flere farver i vores madplan her

Grafik af pizza skåret i slices
© iStock

Mindre stykker snyder

Næste gang du serverer hjemmelavet pizza, så skær pizzaen ud i flere stykker, end du plejer. Det får jer højst sandsynligt til at spise mindre pizza. Samme trick kan du bruge med fx kage.

Grafik, lille skål med ketchup
© iStock

Lad ketchupflasken blive i køkkenet

– det samme gælder salatdressingen og glasset med mayo.

Intet af det er forbudt, men bestem dig for en mængde i køkkenet, hæld op i små personlige skåle, og når de er tomme, er det slut.

Forsyner du dig løbende af flaskerne under måltidet, kommer du med garanti til at spise mere.

Grafik, et glas cola med isterninger set ovenfra
© iStock

Slanke glas til “lækkertørsten”

Er der sodavand – eller øl – på bordet, så stil høje, slanke glas frem til disse. Så drikker man nemlig mindre, viser forskning.

Husk endelig også store, brede vandglas – så I kan slukke den værste tørst i dejligt koldt isvand.

Grafik, brownie og blåbær på lille tallerken
© iStock

Så er der dessert – på underkopper!

Lidt, men godt – er et fornuftigt pejlemærke for en dessert.

Brug små underkopper frem for frokosttallerkner; det sætter helt automatisk en grænse for dessertmængden.