Sådan bager du uden smør

På jagt efter alternativer til smør i dit bagværk? Læs med her ...

Smør i en skål

Du kan sagtens bage uden smør

© iStock

Sådan kan du erstatte smør

Rødbede

  • Sådan gør du: Put en rødbede i ovnen en times tid, til den er helt mør, og blend den. Herefter kan du smugle rødbede ind i chokoladekagen eller bollerne, hvor den kan erstatte det halve af fedtstoffet.
  • Det vinder du: Du sparer fedt og vinder ud over en sød smag lidt sundhed i form af kostfibre, A-vitamin og kalium, og giver din bagning en fin rødlig nissefarve.

Valnøddeolie

  • Sådan gør du: Smør kan erstattes helt af olie i brød og skærekager – men ikke i småkager, wienerbrød og butterdejsopskrifter. Mange olier er lidt for aromatiske til sødt bagværk, men valnøddeolie egner sig perfekt. Erstatter du smør med olie, skal du bruge 80 % af den anførte mængde smør. 100 gram smør bliver altså til 80 gram olie.
  • Det vinder du: Valnøddeolie er bedre for blodtrykket og dine blodkar. Samtidig sparer du dig selv for smørrets høje indhold af mættede fedtsyrer.

Avocado

  • Sådan gør du: Mos den fyldige, cremede avocado, og brug den i stedet for smør i dit hjemmebag eller lav en chokoladecreme til lagkagen lavet på avocado, kakaopulver og lidt sirup.
  • Det vinder du: Avocado indeholder mindre fedt end smør. Du får altså både færre kalorier, slipper for det mættede fedt og får i stedet masser af sunde umættede fedtsyrer og gode vitaminer.

Æble

  • Sådan gør du: Erstat halvdelen af fedtstoffet med et par deciliter æblemos, når du bager en almindelig skærekage. Æblemosen er især egnet som erstatning i kager med fx kanel, gulerødder eller mandler.
  • Det vinder du: Du sparer dig selv for en masse mættet fedt og en hel del kalorier. Smør indeholder 35 kalorier pr. teskefuld – æblemos cirka 5 kalorier pr. teske.

Græsk yoghurt

  • Sådan gør du: Græsk yoghurt indeholder ikke så meget væske og kan derfor erstatte fedtstoffet helt i fx boller og tærtebunde.
  • Det vinder du: Du får en del protein og mineraler og sparer dig selv for en del kalorier og mættet fedt.