Kvinde har ondt i maven

Buler din mave ikke ud konstant, men mest efter måltider, er det nok ikke fedt på maven, der er problemet, men snarere, at du spiser madvarer, som irriterer dine tarme.  

© iStock

Topmave? Måske er du allergisk

Forskere mener, at nogle fødevareallergier kan give dig topmave.

14. oktober 2012 af I FORM

Forskerne er langtfra enige om, hvor stor en rolle overfølsomhed over for særlige fødevarer spiller, når man gerne vil have en flad mave.

Overlæge og dr.med. Dennis Raahave fra Tarmlaboratoriet ved Helsingør Hospital mener, at en oppustet mave oftere skyldes forstoppelse end decideret overfølsomhed, og at de fleste mennesker kan tåle og fordøje næsten al slags mad, når først forstoppelsen er forsvundet.

Han og flere andre læger vurderer dog også, at fx glutenintolerans er et problem for flere mennesker, end de officielle statistikker viser. Dog ikke for så mange, som mere alternativt orienterede behandlere mener. En del af dem råder generelt deres kunder til at undgå gluten fra fx lyst brød og laktose fra mælk.

Forskere hos Scientific Laboratory for Food Intolerance i Canada mener, at man kan være overfølsom over for langt flere fødevarer end gluten. Her anser man det for sandsynligt, at en del mennesker får oppustet mave af ellers sund mad som salat, tomater, kartofler og yoghurt.

Denne påstand er dog ikke dokumenteret, så forskerne anbefaler, at man primært er opmærksom på gluten og laktose – og får sin tærskel testet, hvis man har mistanke.

Kan du tåle gluten? Tjek symptomerne på glutenallergi her

Sådan kommer du det til livs

Får du oppustet mave, når du spiser madvarer, der indeholder gluten, fx brød, pasta og pizza? Eller ondt i maven og oppustethed af mælk?

Så kontakt din læge og bed om at blive testet, så du ikke laver drastiske ændringer i din kost uden at der er grund til det. Er du intolerant, skal din kost gås efter i sømmene.

Sådan slipper du af med oppustet mave 

Sådan reagerer maven, hvis du godt kan tåler gluten

Sund tyndtarm

På tyndtarmens overflade er der masser af lange fimrehår, som opfanger næringsstofferne i maden og sender dem videre ud i musklerne og hjernen, hvor de fungerer som brændstof.

Sådan reagerer maven, hvis du ikke tåler gluten

Glutenintolerant tyndtarm

Slimhinden i tyndtarmen bliver irriteret af æggehvidestoffet gliadin, som findes i gluten.

Den begynder at forandre sig, så de normale udvækster (tarmvilli) forsvinder, og tarmvæggen bliver glat.

Tarmen kan derfor ikke optage næringsstofferne fra maden så godt som før, og det kan bl.a. resultere i knogleskørhed, fordi du ikke får nok D-vitamin.

Æggehvidestoffet gliadin danner også nye forbindelser, der stimulerer blodlegemer på en måde, der svækker immunforsvaret.

Kilde: Dansk Cøliaki Forening

Sunde ambitioner for 2019? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler