Stress kan give dig topmave

Kan du ikke slippe af med topmaven uanset, hvor sundt du spiser og hvor meget du træner? Forklaringen kan ligge et helt andet sted.

Selv om vi lever i det 21. århundrede, reagerer vores krop stadig, som var vi simple huleboere i stenalderen.

Derfor lukker den ned for alle systemer på nær de absolut livsnødvendige, når vi stresser over en opgave på jobbet eller over madpakkerne om morgenen. Kroppen kender nemlig ikke forskellen på, om vores stress blot skyldes almindelig hverdagsstress eller stress, der gælder liv eller død.

Derfor tolker den al slags stress, som om det gjaldt livet, og derfor bliver al energien sendt ud til hjertet og musklerne, så vi kan løbe væk fra den farlige sabeltiger, som kroppen tror, vi skal flygte fra.

Kroppen forsøger derfor at holde fast på fedtdepoterne, så den har energi nok til at løbe langt, hvis det skulle blive nødvendigt – og fedtet på maven er særligt populært, fordi det er lettere at forbrænde end fedtet på hofterne.

Det er bl.a. hormonet kortisol, som hjælper med at holde på fedtet, og som får dig til at spise mere, end du har brug for - for at sikre dig ekstra energi.

Der er stor forskel på at have travlt og være stresset. Hvad er du? Tag vores stress test og få svaret.

Sådan kommer du topmaven til livs

Lev dit liv i et roligt tempo, så du ikke stresser rundt konstant – gem stressen til de situationer, hvor det virkelig gælder.

På den måde kan du holde dit kortisolniveau nede på et sundt plan, så kroppen ikke er i evig kamptilstand.

Det gør du bl.a. ved ikke at presse dig selv unødigt meget med træningen.

Hvis du i forvejen træner 3-4 gange om ugen, vil det ikke hjælpe dig at presse endnu mere træning ind i programmet.

Tværtimod vil det stresse dig mere, og så får mavefedtet endnu sværere ved at slippe sit tag i dig. Faktisk kan der ske mirakler med topmaven, hvis du skærer ned på træningen i en periode, så kroppen får tid til at slappe af og komme ovenpå.