Metoden kan få dig til at løbe både længere og hurtigere, end du ellers er i stand til.

5:1-metoden: Løb 5 min, gå 1 min

Ny metode til den halve og hele maratondistance. Gør de lange distancer til en leg og gennemfør med overskud.

20. september 2010 af I FORM-redaktionen

Sidder du allerede nu og bliver forarget, så vent lige lidt med at klikke videre. Metoden er på ingen måde useriøs.

Den kan få en til at løbe både længere og hurtigere, end man ellers er i stand til.

Der findes løbere, som med denne metode har kvalificeret sig til Boston Marathon med de berygtede skrappe adgangskrav, når mere traditionel maratontræning ikke slog til. Og moderne løbetrænere bruger i stadig større udstrækning gåpauser som et vigtigt redskab.

Årsagen er, at du ved at veksle mellem løb og gang bliver i stand til at skåne kroppen for løbetræningens monotoni.

Meget mindre belastning

Som udgangspunkt er løb, især på flad landevej, en træningsform, der udsætter kroppen for en meget ensidig belastning, der øger risikoen for overbelastningsskader.

Ved at skabe små afbræk i løbet kommer du denne problemstilling til livs.

I gåpassene får du nemlig lige brudt løbebevægelsen, og det betyder, at når du efter et minuts tid genoptager løbet, ændrer du helt naturligt en smule på stilen. Det lyder måske ikke så vigtigt, men faktum er, at du under kontinuerligt løb udsætter kroppen for en meget ensartet belastning, der har det med at skabe belastning på et meget lille område.

Jo større flade du kan udsætte for løbebelastningen, jo mere kan kroppen tåle. Det vil du opdage med det samme, du konverterer til løb/gå.

Hvor muskelømheden, og eventuelt også ømhed i led og sener, før sad meget punktuelt, er der nu tale om en blidere træthed i et større område af benet. Mens du går, får musklerne også lejlighed til at slippe af med ophobede affaldsstoffer. Det holder dem friskere i længere tid.

En maraton bliver overskuelig

Også mentalt har gåpauserne stor betydning. I stedet for at skulle koncentrere sig hele vejen i mål, bliver løbet delt op i små bidder, som er meget lettere at forholde sig til. På den måde bliver selv en maraton overskuelig.

Endelig er der selve det aspekt, at du ved at gå lidt af tiden nedsætter den samlede løbemængde.

Talrige undersøgelser viser, at løbemængden er den væsentligste årsag til skader. Så går du fx 10 pct. af vejen, vil du alene ved denne lille justering mindske skaderisikoen markant.

Sunde ambitioner for 2021? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor ofte laver du mad fra bunden?

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: