7 europæiske maratonløb, du skal kende

Det gamle Europa byder på en lang række fantastiske og lettere oversete maratonløb. Læs om 7 af de bedste maratonløb på kontinentet her.

Maratonløbere i Dublin

DUBLIN HAR RY FOR AT VÆRE EUROPAS HYGGELIGSTE HOVEDSTAD. Så afsæt tid til at se byen efter løbet.

© Foto: Løbsarrangører, Getty Images, mouv-up.com + Valencia Half Marathon Trinidad Alfonso EDP/Toni Marín Photography

KBC Dublin Marathon

Dublin: Løb og hygge i det irske

Maratonløbet i den irske hovedstad er endnu en glemt lille perle. Løbet byder på en meget blandet rute, som starter og slutter i den charmerende storby og undervejs tager dig ud i de irske landområder og bl.a. fører dig gennem den smukke Phoenix Park. Den er ikke flad, men bakkerne er rullende og giver en god variation. Temperaturen er typisk ideel i oktober, og feltet er stort og stærkt, så er du vant til bakker, kan du sagtens løbe hurtigt. Med start og mål i byen er logistikken dejligt enkel.

Vurdering

Logistik: 5/6
Skønhed: 4/6
PR-potentiale: 4/6

Insidertip: Rundstrækningen er dejligt varieret. Brug det til mentalt at dele ruten op i bidder.
Info: Kbcdublinmarathon.ie

Maraton i Rom

ACEA RUN ROME THE MARATHON Historiens vinde blæser allerede fra starten, der går fra det legendariske Colosseum.

© Foto: Løbsarrangører, Getty Images, mouv-up.com + Valencia Half Marathon Trinidad Alfonso EDP/Toni Marín Photography

Acea Run Rome The Marathon

Indtag Rom i løbesko

Den Evige Stad er badet i historie, og det mærker man i den grad også, når der løbes maraton i den italienske hovedstad. Med start og mål ved Colosseum og en rute, der bugter sig langs med Tiberen og tager dig forbi Peterskirken, Trevifontænen, Pantheon og en lang række af den antikke og moderne histories mest betydningsfulde seværdigheder, er Acea Run Rome The Marathon et af kontinentets mest spektakulære.

Det er et meget smukt løb, og selvom ruten har et par kedelige afstikkere ud i industrien, er den først og fremmest en byrute, der lykkes med at vise metropolen frem fra dens smukkeste side. Årstiden er ideel. Temperaturen er mild og venlig, og som nordeuropæer er det skønt at tage forskud på foråret og løbe i shorts og singlet.

Ruten er varieret, og der er meget at kigge på. Den er dog ikke for alle. Især de sidste 6-7 km byder på relativt mange toppede brosten, som kan være hårde for fødderne. Af samme grund er den heller ikke den hurtigste.

Læs også: De mest populære maratonløb

Vurdering

Logistik: 5/6
Skønhed: 5/6
PR-potentiale: 4/6

Insidertip: Sørg for at træne på brosten inden løbet. Især efter 30-35 km er de ikke sjove at løbe på.
Info:Runromethemarathon.com

Maraton i Paris

SCHEIDER ELECTRIC MARATHON DE PARIS Eiffeltårnet er blot en af mange seværdigheder, du kommer forbi, når du løber maraton i byernes by.

© Foto: Løbsarrangører, Getty Images, mouv-up.com + Valencia Half Marathon Trinidad Alfonso EDP/Toni Marín Photography

Scheider Electric Marathon de Paris

Paris: En overset kæmpe

Paris er måske nok byernes by, men det er også bilernes by. Undtagen denne søndag i begyndelsen af april, hvor byens store maraton, Schneider Electric Marathon de Paris, afvikles, og de brede boulevarder er forbeholdt folk til fods. Det skaber i sig selv en unik stemning.

Løbet er et ægte bymaraton, der passerer byens største seværdigheder og indfanger den særlige stemning over sine 42,2 km. Start ved Champs-Élysées, løb forbi Louvre, Eiffeltårnet og Notre-Dame, og slut af med at løbe i mål under Triumfbuen. Så bliver det ikke mere storladent.

Paris maraton står måske nok i skyggen af London og Berlin, men det er et gigantisk løb med 49.000 deltagere, og gaderne er pakket med let forbeholdne, men dog klappende franskmænd. Ruten er relativt flad, temperaturen er behagelig, og byen viser sig i denne årstid fra sin smukkeste side. Næsten ingen har en dårlig oplevelse i Paris.

Vurdering

Logistik: 5/6
Skønhed: 5/6
PR-potentiale: 5/6
Insidertip: Ruten ser flad ud, men 2/3 inde i løbet kommer et par viadukter langs floden. De stiger lidt.
Info: Schneiderelectricparismarathon.com

Maraton i Sevilla

ZURICH MARATÓN DE SEVILLA Ruten er flad, men også ganske smuk og går bl.a. forbi mange historiske bygninger i den sydspanske by.

© Foto: Løbsarrangører, Getty Images, mouv-up.com + Valencia Half Marathon Trinidad Alfonso EDP/Toni Marín Photography

Zurich Maratón de Sevilla

Sevilla: Hurtigt forårsmaraton

Europas fladeste maraton. Sådan branders maratonet i Sevilla, og med bare 27 højdemeter over de 42,2 km og en rute, der aldrig kommer mere end 17 meter over havet, er der bestemt noget om snakken. Zurich Maratón de Sevilla, som det noget forvirrende hedder, er et af de tidligste maratoner i Europa, så hvis du har passet vintertræningen, er det et godt bud, der stadig giver masser af tid til at restituere og bygge formen op igen i løbet af sæsonen.

Vurdering

Logistik: 4/6
Skønhed: 4/6
PR-potentiale: 5/6

Insidertip: Påregn en smule transport fra byen ud til start og hjem igen. Der går busser, men kom i god tid.
Info: Zurichmaratonsevilla.es

Maratonløbere i Hamborg

HASPA MARATHON HAMBURG Du løber i mål ret centralt og har heldigvis ikke langt til centrum og de mange hoteller.

© Foto: Løbsarrangører, Getty Images, mouv-up.com + Valencia Half Marathon Trinidad Alfonso EDP/Toni Marín Photography

Haspa Marathon Hamburg

Hamborg: Red Light og det pæne borgerskab

Maratonløbet i Hamborg eren overset perle, der står i skyggen af Tysklands suverænt største maratonløb, Majorløbet i Berlin. Men Haspa Marathon Hamburg har rigtig mange ting kørende for sig. Det er nemt at komme til, logistikken er i top, og det er ikke svært at få et startnummer.

Ruten er relativt flad med et par længere, jævne bakker. Den er hurtig og ganske smuk og tager dig både ned langs den berygtede Reeperbahn, ad den imponerende havn og ind igennem den rige havnebys mere fornemme bydele. Feltet er stort og stærkt. I 2019 løb over 500 af de godt 10.000 deltagere under 3 timer, så et ret oplagt PR-løb.

Løbet afvikles i april. Det betyder, at du sagtens kan nå at komme dig og bygge formen op til et sensommerløb. Det betyder også, at det ikke er varmt, men til gengæld har løbet været plaget af regn, hagl og småhidsigt forårsvejr de sidste par år.

Vurdering

Logistik: 6/6
Skønhed: 4/6
PR-potentiale: 6/6

Insidertip: Der kommer et par lettere lede bakker de sidste 10 km. Gem lidt kræfter til dem.
Info: Haspa-marathon-hamburg.de

Maraton i Sydfrankrig

MARATHON DES ALPES-MARITIMES Vinden er både med- og modspiller, så søg læ bag andre løbere på de mest vindudsatte steder.

© Foto: Løbsarrangører, Getty Images, mouv-up.com + Valencia Half Marathon Trinidad Alfonso EDP/Toni Marín Photography

Marathon des Alpes-Maritimes

Verdens smukkeste maratonrute

Sydeuropa i november byder på meget at sætte pris på. Turisterne er væk, og vejret er stadig sommerligt uden at være bagende. Det er dog kun et par af grundene til at besøge de sydfranske middelhavsbyer på denne tid af året. En anden er områdets store maratonløb.

Marathon des Alpes-Maritimes, der går fra Nice til Cannes, er en spektakulær oplevelse, der af mange betragtes som verdens smukkeste maratonløb. Ruten følger Den Franske Riviera og bugter sig sammen med kysten langs Adriaterhavet. Du løber med vandet på din venstre side, og det er lige så naturskønt, som det er mondænt. Ruten er selvsagt en A-B-rute. Bortset fra et par bakker ved halvøen Cap d’Antibes efter 30 km er den relativt flad og uden mange sving, men vinden spiller en rolle. Står den i nordøst, er det en hurtig rute. Kommer den modsat, bliver det en drøj omgang, og ofte er der sidevind.

Logistisk er løbet lidt mere udfordrende, fordi du ikke starter og slutter samme sted, men du kan booke transport den ene eller den anden vej ved tilmelding.

Vurdering

Logistik: 4/6
Skønhed: 6/6
PR-potentiale: 3/6
Insidertip: Book hotel i målbyen Cannes. Det er fedt ikke at skulle transportere sig tilbage efter løbet.
Info: Marathon06.com

Maraton i Valencia

MARATÓN VALENCIA TRINIDAD ALFONSO EDP Maratonløbet i Valencia byder på Europas hurtigste rute, hvor der er rig mulighed for ny PR.

© Foto: Løbsarrangører, Getty Images, mouv-up.com + Valencia Half Marathon Trinidad Alfonso EDP/Toni Marín Photography

Maratón Valencia Trinidad Alfonso EDP

Valencia: Rekordrute i december

Allersidst i kalenderåret ligger nyklassikeren i Valencia. Løbet fik i 2021 ny rute med færre sving, og med sin meget flade profil er den en af de hurtigste maratonruter i Europa. I 2019 og 2021 blev der således sat halvmaratonverdensrekord for henholdsvis mænd og kvinder på den del af ruten, der bruges til halvmaraton, og verdens fjerdehurtigste maratontid er også løbet i Valencia.

Det er måske ikke den mest spændende rute, du kan finde. Den første halvdel går ad brede boulevarder ud i Valencias moderne boligområde. Til gengæld skærmer de høje bygninger for både vind og sol. Sidste halvdel er flottere og tager dig ind i den gamle bymidte. Stemningen er god især de sidste 4 km, hvor du nærmest løber midt i en byfest.

Løbets placering i december gør, at den tunge, systematiske træning skal ligge i september og oktober. Det giver plads til sommerferie, og så betyder den også, at det er et oplagt ‘sidste chance-løb’, hvor du kan indfri det sæsonmål, der af den ene eller anden grund glippede over sommeren eller efteråret.

Vurdering

Logistik: 6/6
Skønhed: 3/6
PR-potentiale: 6/6
Insidertip: Der kommer en bakke efter ca. 30 km, men når den er klaret, går det næsten nedad resten af vejen.
Info: Valenciaciudaddelrunning.com

Maratondistancens 42,195 km kan være overvældende for selv erfarende løbere. Men måske du overvejer at løbe et halvmaraton? Vi har samlet de 7 bedste tips, der får nybegynderen sikkert igennem de 21,1 kilometer, her

Artiklen blev bragt i Aktiv Træning nr. 2/2022