Marathonløberen: Sådan restituerer jeg efter et løb
Aktiv Trænings journalist og testredaktør løber 1-2 marathonløb om måneden. Her får du hans bedste tips til at restituere, så du hurtigere kan komme tilbage i løbeskoene.
Aktiv Trænings journalist og testredaktør løber 1-2 marathonløb om måneden. Her får du hans bedste tips til at restituere, så du hurtigere kan komme tilbage i løbeskoene.
Det gør ondt at løbe et marathon – ikke mindst bagefter. Jo flere du løber, jo mere vænner kroppen sig til det, men der stadig mange ting, du kan gøre for at hjælpe kroppen med at restituere, så du hurtigere kan komme tilbage i løbeskoene. Personligt løber jeg 1-2 marathonløb om måneden, og her har jeg samlet nogle af mine tips til, hvad jeg selv gør for at restituere efter et løb.
De fleste lægger sig på jorden eller begynder at strække ud, når de er kommet i mål. Ingen af delene er dog særligt gode for din restitution. Så snart jeg har fået lidt frugt og noget at drikke, prøver jeg altid at jogge eller gå en tur. Det sætter gang i blodomløbet og gør underværker for, hvordan du har det dagen efter.
Magnesium er en vigtig faktor i den væskeregulering, som køler kroppen ned. De fleste får magnesium nok gennem en varieret kost, men folk, som fx løber eller cykler meget, kan sagtens komme i underskud, da man sveder magnesium ud. Det øger både risikoen for kramper og muskelømhed, og derfor supplerer jeg altid min daglige kost med magnesium-tabletter.
Når medaljen endelig hænger om halsen, kan det være fristende at kaste sig over alle de usunde ting, man har sagt nej til op til et løb. Men det er ikke en god idé. Det er netop nu, at kroppen har brug for at få fyldt depoterne op med de rigtige byggesten. Derfor går jeg altid efter sunde kulhydrater som groft brød og grov pasta – gerne kombineret med protein i form af kylling. Og så drikker jeg alt det, jeg kan komme i nærheden af – både vand og energidrik med salte, som kroppen har svedt ud under løbet.
Uha. Her er vi ude i et område, hvor der er mange meninger, men personligt løber jeg altid marathon med lange kompressionsstrømper. Det stramme greb om især lægmusklen gør, at musklen ikke vibrerer så meget, når man lander på foden, og det hjælper både på muskelømheden og restitutionen efter løbet. Og så beholder jeg i øvrigt altid strømperne på en halv time efter løbet, da trykket øger blodgennemstrømningen.
Hvis du ’bare’ er øm og ikke har overbelastet sener, led eller muskler, så træk i løbetøjet og jog eller gå en lille tur dagen derpå. Ligesom hvis du tager en tur efter løbet, forbedrer det blodgennemstrømningen og gør, at du restituerer hurtigere.