De mest populære maratonløb

Få oversigten over de mest populære maratonløb

Motivationen til at løbe en maraton får et ekstra kick, når løbet kobles sammen med en rejseoplevelse. Løbet føles kortere og sjovere, når du kan bruge de 42.195 km på at indsnuse atmosfæren og kigge på mennesker og seværdigheder.

H. C. ANDERSEN MARATON

Afspærrede ruter, få bakker og god stemning kendetegner Danmarks næststørste maratonløb.

www.hcamarathon.dk

ATHENS CLASSIC MARATON

Løb den klassiske distance i byen, hvor det hele begyndte for næsten 2500 år siden. Løbet emmer af historie, og for mange maratonløbere er dette løb et af dem, man bare må have i scrapbogen.

LONDON MARATON

Hele atmosfæren: Masser af løbere på alle niveauer og masser af entusiastiske tilskuere i gaderne. Selv om masser af maratonveteraner kommer igen og igen, er det også et godt løb at debutere i, fordi stemningen er så intens. Du skal nok ikke satse på at sætte personlig rekord, medmindre du tilhører verdenseliten og har fri bane foran dig på ruten. Næsten umuligt at få startnummer, medmindre du kender Dronning Elisabeth, laver en frygtelig masse velgørenhedsarbejde, vinder i lotteriet eller køber en turpakke hos et rejsebureau specialiseret i maratonrejser.

Sublim sightseeing-rute med bl.a. Big Ben, Tower of London, Piccadilly Circus, Houses of Parliament og Buckingham Palace. Man starter ved Greenwich Park i det sydøstlige London og slutter ved siden af St. James’ Park ved the Mall. Der er mange sving på ruten, men ingen større stigninger.

www.london-marathon.co.uk

COPENHAGEN MARATON

Den professionelt organiserede løbetur gennem den danske hovedstad byder på lige dele sightseeing og løbsatmosfære. Løbet har plads til alle de deltagere, der vil være med.

www.copenhagenmarathon.dk

STOCKHOLM MARATON

Nordens største maraton byder på fremragende organisation og en smuk rute, som slutter af på olympisk vis med en runde på et publikumsfyldt stadion.

www.stockholmmarathon.se

NEW YORK CITY MARATON

Verdens største maraton – med verdens største heppekor: Der er to millioner glade supportere på gaden! Der løber altid kendte med– ud over maratonstjerner som Paula Radcliffe. Bl.a. har adskillige skuespillere og cykellegenden Lance Armstrong løbet New York City Maraton.

Ruten fører gennem alle de fem borughs, der udgør New York: Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx og Manhattan. Broerne udgår mindre stigninger, desuden er der lidt bakker til sidst i Central Park. Ruten er ikke særlig hurtig, så man skal ikke satse på at sætte personlig rekord, men deltage pga. oplevelsen.

New York City Maraton

BOSTON MARATON

Verdens ældste årlige maraton og et af verdens fem store maraton-skalpe (de andre er New York, Chicago, Berlin og London). Der er ret skrappe kvalifikationskrav: Kvinder i alderen 35-39 skal have løbet en maraton på under 3:45,for de 40-44-årige er kravet 3;50, for de 45-49-årige 4:00. Af samme grund er der ikke mange show- og hyggeløbere med: De er fokuserede og har god fart på.

Ruten går ned ad bakke det meste af vejen! Niveauet falder 3.2 meter for hver kilometer – hvilket løber op til 125 meter: Så højt ligger starten ude på landet i Hopkinson over havets overflade, mens målområdet i Boston centrum er på havniveau. Man løber gennem skov, landområder og småbyer for at slutte centralt. Nogle løbere klager over, at ruten er lidt kedelig.

Boston Marathon

BERLIN MARATON

Verdens næststørste og Europas største maraton. Unik tilskueropbakning, formentlig den bedste i Europa. Ofte bliver der sat verdensrekorder her. Danskerne er den stærkest repræsenterede nation næst efter tyskerne. Godt organiseret. Gode muligheder for at snyde ved at skyde genveje med U-bahnen – men det kunne du selvfølgelig aldrig finde på!

Hurtig rute med kun to mindre stigninger og ret lige og brede gader at løbe i. Den egner sig derfor godt til både personlige rekorder og til verdensrekorder. Starter man langt tilbage i feltet, kan det dog være svært at komme op i sit marchtempo på første halvdel af strækningen. Man passerer mange af Berlins historiske seværdigheder i både vest og øst, og andre steder på ruten løber man forbi resultaterne af det byggeboom, der har holdt nogle af verdens dygtigste arkitekter travlt beskæftiget siden Murens fald. Så du vil få glimt af både Rigsdagen, Potzdammer Platz, Kurfürstendam m.m. og starter og slutter ved Brandenburger Tor.

Berlin Maraton

CHICAGO MARATON

Der er ret skrappe kvalifikationskrav. For at starte i langsomste startgruppe, skal man have løbet en halvmarathon på mindre end 1:50 eller en hel på under 4:00.59. Uanset køn og alder.

Hurtig, flad rute, der går gennem 29 kvarterer og passerer en væld af lokale og historiske seværdigheder. Mange verdensrekorder og personlige rekorder bliver sat her. Vejret er uberegneligt – det kan være bidende koldt eller bagende hot: I 2008 måtte løbet aflyses midt i det hele, fordi løberne fik hedeslag og arrangørerne løb tør for væske.

Chicago Maraton

PARIS MARATON

Det er jo Paris – om foråret! Ruten går forbi nogle af metropolens store seværdigheder. Men vi er også i gastromiens højborg, så efter 35. km får du serveret ost og rødvin, hvis du vil, og er du endnu mere hærdet, kan du samme dags morgen deltage i et 5,2 km langt morgenmadsløb.

Start ned ad bakke på brosten fra Triumfbuen via Champs Elysses og forbi bl.a. Eiffeltårnet, Notre Dame og Bastillepladsen. En stor del af løbet foregår langs bredden af Seinen. En relativt flad rute. Tilskueropbakningen er ret behersket.

Paris Maraton

AMSTERDAM MARATON

Amsterdam er en charmerende og speciel by, med masser af fin arkitektur og kanalsystemet, og begge dele får man rig lejlighed til at studere undervejs. Deltagerantallet har endnu ikke nået højderne fra de andre store hovedstads-maratons, så orker du ikke løbe i kø, er Amsterdam et meget godt bud. Rejser I to sammen med hvert sit ambitionsniveau, kan den ene nøjes med halvmaraton’en samme dag (12.500 deltagere).

Ligesom resten af Holland er ruten flad. De eneste stigninger er broerne over kanalerne. Du løber gennem bykernen på kryds og tværs af kanalsystemet og passerer undervejs bl.a. det olympiske stadion, det verdensberømte Rijksmuseum og Vondelparken. En del af ruten følger bredden af floden Amstel langs forstæder fyldt med palæer og vindmøller.

Amsterdam Maraton

HAMBURG MARATON

Som alle tyske maratonløb er løbet eminent organiseret. Tilskueropbakningen er fantastisk, især fra omkring 35 km, hvor man bliver klappet fremad næsten som cykelrytterne på vej op ad Alpe d’Huez i Tour de France. Der er langt færre løbere end i Berlin – men næsten lige så mange tilskuere!

Smuk rute, der starter på Reberbahn og fører ned langs Elben til havnen og rundt om de to søer, Inner og Ausser Alster. Ved omkring den 40. kilometer går det opad!

Hamburg Maraton