6 tips til at få det bedste ud af din gåtur

Gang er en motionsform med mange helbredsmæssige fordele. Mangler du motivation til at komme ud af døren – eller inspiration til at gøre turen så god som muligt – så er det bare med at GÅ i gang med artiklen her.

Kvinde som går en tur på stranden

FÅ DEN BEDSTE GÅTUR Gå din tur i naturen. Det styrker dit mentale helbred.

© iStock

Det er sundt at sætte det ene ben foran det andet. Simpelt, men sandt.

Gang er en motionsform med ekstremt mange fordele og gevinster. Den er nem, kan dyrkes af næsten alle og kræver intet udstyr. Og så er den et redskab til både forebyggelse, vægttab og velvære – fysisk såvel som psykisk.

Mangler du motivation til at komme ud på endnu flere gåture eller inspiration til at gøre dem så effektive som muligt, har vi samlet en række gode tips herunder.

1. Planlæg gode gå-ruter

Det er en god idé at planlægge din gå-rute eller vandretur hjemmefra. Gå efter en god, smuk rute, der får dig i godt humør.

Til planlægningen af din gå-rute kan du bruge forskellige ruteplanner-hjemmesider eller apps.

Her er I FORMs ruteplanner et godt bud. Med den kan du udforske nye områder via kortet, opmåle, hvor lang din gå-rute er, og gemme ruten til næste gang, du vil afsted.

På I FORMs ruteplanner kan du se både grønne områder, shelters, bålpladser og andre steder, du kan stoppe undervejs. Du kan også se de små ‘gemte’ stier i fx skoven og dermed blive inspireret til nye ruter – ligesom du kan tage dine kendte smutveje med på din planlagte gå-rute.

Når du ved, hvor og hvor langt du skal gå, kan du forberede dig bedst muligt til gåturen. Skal du have væske, madpakke eller snacks med? Kommer du forbi et sted, hvor du kan købe noget? Er der et toilet undervejs? Alt sammen er gode overvejelser, især hvis du skal på en længere tur.

Planlæg din gå- eller vandrerute med I FORMs ruteplanner

Du kan dele dine gemte gå- og vandreruter med andre. Så kan du både give eller få inspiration til nye ruter. Du kan også undersøge, om der er afmærkede ruter i dit lokalområde.

Det er en god idé at gå en ny rute i stedet for den sædvanlige. Det er nemlig ren træning for hjernen at prøve noget nyt. Vores hverdag er fyldt med vaner og gentagelser, der gør hjernen doven. Men når du fx vælger at gå en ny vej, kommer du ud af din komfortzone, og netop dét stimulerer din hjerne.

Alle kan gå, men alligevel er der en lang række tricks, som kan gøre dine gåture både nemmere, mere effektive og behagelige. Du får hele 10 af dem HER

Find gode vandreruter i ind- og udland

2. Gå tur i grønne områder

Når du skal planlægge din gå-rute, er det en god idé at gå efter grønne områder. At gå i en rolig park, en skov eller langs stranden kan gøre underværker.

Utallige undersøgelser har slået fast, at alene det at opholde sig i naturlige omgivelser giver bonus: Du får ikke blot slappet af, men det ruster dig også mod stress, depression og generelt hverdagspres, alt imens hjernen fyldes med nyt brændstof.

Fx viser et studie fra Stanford University, hvorledes en gåtur i naturen kan påvirke vores mentale sindstilstand. Testpersonerne skulle enten gå en tur på landet eller gennem byen. Efterfølgende afslørede hjerneskanninger og spørgeskemaer, at gåturen i de grønne omgivelser renser sindet for bekymringer. Naturen giver nemlig det hjernecenter i pandelapperne, som tager sig af grublerier, en velfortjent pause. De forsøgspersoner, som i stedet vandrede gennem byens larm, mærkede ikke nogen afstressende effekt. De fortsatte med at gruble i samme omfang som før gåturen.

Derudover er det ikke kun de grønne omgivelser, der blomstrer, men også din kreativitet. Når hjernens fokus flyttes væk fra alle de ting, der kræver opmærksomhed, får den ny energi til at tænke og få ideer.

Læs også: Vandreferie – en guide til nybegyndere

3. Brug ørerne, når du går

Er du bange for at kede dig på din gåtur, kan du lytte til radio, podcast eller lydbøger, når du bevæger dig rundt. Du kan også sætte god musik på, som kan få dig i godt humør eller få dig til at holde et bestemt gå-tempo.

Andre finder mere ro i ikke at have noget i ørerne og foretrækker at lytte til naturens lyde og fuglesang.

4. Få selskab på din gåtur

Det er en god idé at finde nogle, du kan gå din tur med. Det kan både gøre turen hyggeligere og få tiden til at gå hurtigere – ligesom det kan være en oplagt lejlighed til at få sludret igennem, for man snakker så godt, når man går (og der ikke er skærme til at distrahere).

Derudover kan en gå-aftale hjælpe dig med at komme ud af døren, når det regner, blæser og er hundekoldt, eller du er dvask, og sofaen lokker.

Overvej, hvem du kan gå med i din omgangskreds. Kan du gå med dine børn, din partner, dine venner, naboer eller måske med en kollega efter dagens arbejde? Lav en klar aftale med din nye gå-makker, så du er sikker på, at I kommer afsted.

To kvinder der går tur i skoven

GÅ MED EN VEN Lok en ven med ud at gå. Så kan i hjælpe hinanden med at holde et godt tempo på turen.

© iStock

5. Få pulsen op på din gåtur

Ønsker du at forbedre din kondition på din gåtur, så planlæg, at du rammer trapper eller et bakket terræn undervejs. Det vil automatisk skabe intervaltræning under din gåtur.

Vil du gøre din gåtur endnu mere effektiv, kan du også sætte farten op. Ved at øge hastigheden vil din puls ryge op. Jo mere pulsen ryger op, jo bedre er det for kredsløbet og dermed sundheden og forbrændingen.

Et studie fra Storbritannien viser, at de hurtige skridt kan forlænge din levetid. I studiet har forskerne fulgt hele 474.919 mennesker over en periode på ti år. Forsøgspersonerne skulle selv definere, om de gik langsomt, gennemsnitligt eller i et raskt tempo. De personer, der gik rask til, havde den højeste forventede levealder uanset deres vægt. Forskerne mener derfor at være tættere på at konkludere, at aktivitet betyder mere end fx kilo, når det handler om et langt liv. Så det er bare med at snøre gå-skoene og sætte farten op!

Hvis du vil konkurrere med dig selv, er det en god idé at tracke din tur. Få hjælp af en app eller et aktivitetsur, og prøv at se om du kan slå dine egne tider.

LÆS OGSÅ: Få mere motion og bedre søvn med et aktivitetsur

6. Gå mere (end du plejer)

Jo mere du går, jo bedre. Men hvordan er det lige, at du holder motivationen oppe og rent faktisk får gået de 10.000 skridt – eller mere? Det kan enskridttæller hjælpe dig med!

Et forskerhold fra Stanford University School of Medicin sammenlignede over 25 forskellige studier af en skridttællers effekt på folks motionsvaner for at se, om der var et entydigt billede. Og det var der. Over 2.500 mennesker (flest kvinder over 40 år) deltog i de forskellige forsøg. I gennemsnit gik de over 2.000 skridt mere hver eneste dag, end de gjorde før, de blev udstyret med en skridttæller. Det svarer til, at de hver dag øgede deres aktivitetsniveau med 27 %. Det svarer altså til, at de gik over 1,5 km ekstra hver dag.