Småjusteringer kan optimere din gåtur

Gang er god motion, først og fremmest fordi det er nemt og kan dyrkes overalt og af alle. Med et par små justeringer kan du optimere dit udbytte og variere dine ture, så du aldrig kommer til at kede dig.

Kvinde går

TRAPPEGANG ER ET PERFEKT INDSLAG PÅ GÅTUREN Trappegang får pulsen op og er derfor et perfekt indslag på dine træningsture.

© Jakob Helbig

GANG – nemmere motion finder du ikke

Er du en af dem, der tænker, at gang er for nemt til at være “rigtig” motion, så læs med her. Du kan nemlig sagtens gå dig både sund, stærk og slank – og tilmed også i godt humør. Tricket er at få pulsen godt op undervejs. Når du skruer op for tempoet på dine gåture, stiger din puls. Det er vigtigt, da det ilter blodet og træner både hjerte, kredsløb, kondition og forbrænding.

Selvom du har fart på, kan du sagtens gå hver eneste dag uden at risikere skader. Gang er nemlig meget mere skånsomt end løb, fordi du konstant har en fod i jorden og dermed undgår hårde stød op gennem kroppen, når du lander.

Et stort plus ved gang er også, at dit blodsukker holdes mere stabilt end ved højintens træning. Det betyder, at du ikke har tendens til at overspise i samme omfang efter en gåtur, som hvis du havde løbet.

Det afgørende for motion er, at du rent faktisk får det gjort – og her har gang også noget at prale af. Undersøgelser viser nemlig, at gang er den motionsform, som flest mennesker har held med at gøre til en god vane. Selv den smukkeste gåtur kan dog blive lidt kedelig dag efter dag, så tjek vores gode tips til, hvordan du skaber variation.

Variér dine gåture

gang i det grønne
© iStock

Sådan gør du: Skriv en rolig tur ind i kalenderen én dag om ugen. Vælg gerne en rute i grønne omgivelser, da det i sig selv har en afstressende effekt. Åbn dine sanser, og læg mærke til lyde, dufte, og hvad du ser på din vej. Lad ur og mobil blive derhjemme.

Bonus: Natur og frisk luft får dit nervesystem til at slappe af, hvilket virker afstressende.

Gang på trapper
© iStock

Sådan gør du: Læg din rute forbi en lang trappe med 40-80 trin. Sørg for at holde fokus på en god holdning, når du går opad, og sving gerne godt med armene. Gå langsomt ned, og gentag turen, når du er klar igen. Gentag i alt 5-10 gange.

Bonus: Styrker dine muskler i ben og baller og øger din puls og din kondition.

Gang med intervaller
© iStock

Sådan gør du: Gå langs en vej med lygtepæle. Gå, så hurtigt du kan, mellem fx tre eller fire lygtepæle. Gå derefter roligt videre med dybe vejrtrækninger, til din puls er helt nede igen. Skru så atter tempoet helt i top mellem tre-fire lygtepæle, og sving gerne med armene. Gør dette 5-10 gange.

Bonus: Du øger din puls og forbedrer din kondition.

© iStock

Sådan gør du: Læg en rute med et par stejle bakker undervejs, gerne ude i skoven, hvor terrænet er ujævnt. Gå op ad bakken så hurtigt som muligt, og gå så roligt ned igen. Tag evt. turen op og ned et par gange.

Bonus: Du får stærkere muskler i ben og baller. Går du i ujævnt terræn, styrker du desuden din balance.

7 tips til din gåtur

Gå i dagslys

Dét lys, som dine øjne registrerer, stimulerer hjernen til at danne hormonet serotonin, der bl.a. påvirker dit humør og din søvn.

Bliv forpustet

Jo højere fart, jo bedre for dit hjerte og din kondition. Sørg for at gå i et tempo, hvor du bliver forpustet og får sved på panden.

Brug armene

Svinger du godt med dine arme, øger du pulsen yderligere og gør det lettere at gå hurtigt. Tænk især på at trække dine albuer langt tilbage.

Slap af i skuldrene

Vær bevidst om at holde dine skuldre nede, så du ikke går og spænder.

Spænd dine mavemuskler

Skyd også hoften lidt fremad, så undgår du at svaje i lænden.

Aktivér dine baller

Tricket er at tage store skridt, gerne større, end hvad der virker naturligt for dig. Jo større skridt, desto bedre.

Rul på foden

Sæt hælen i jorden, og rul frem over foden i én glidende bevægelse. Undgå at sætte hælen så hårdt i jorden, at du bremser lidt op.