14 fordele ved at gå

Du finder hverken en nemmere eller billigere motionsform end gang. Og når den så samtidig udretter små mirakler i både din krop og din hjerne, kan det kun gå for langsomt med at komme afsted.

Kvinde går tur i park.

GANG er en genial motionsform. I artiklen her får du 14 gode grunde til hvorfor.

© iStock

1. Det er nemt

Det her er nok den allerstørste fordel ved at gå, for jo nemmere motion er, jo større sandsynlighed er der for, at du får det gjort. Gang føles fx ikke nær så hårdt som løb, og derfor er succesraten højere her.

Alle kan være med, når det gælder gang, og det kræver hverken en god grundform, instruktion, fancy fitnesstøj eller omklædning. Du kan gå hvor som helst og når som helst – også når du er på ferie.

2. Det er gratis

Endnu et godt argument, der tiltaler de fleste. Gang kræver et par sko, som er gode at gå i, men ellers er der hverken udgifter til udstyr, kontingent eller transport. Du snører bare skoene, åbner din dør – og går. Brug I FORMs ruteplanner til at planlægge dine gåture – eller til at opmåle dem, når du kommer hjem.

Læs også: Vandreferie – en guide til nybegyndere

3. Det er skånsomt for din krop

Når du trasker afsted, har du konstant en fod i jorden. Derfor er gang langt mindre belastende for dine led og sener, end hvis du løber en tur, og dermed sænker du risikoen for skader.

Er du overvægtig, er det ekstra godt at vælge gang frem for løb, idet de ekstra kilo ellers vil belaste dine led, sener og knæ væsentligt.

4. Det styrker dine knogler

De små stød, som du får op gennem kroppen, hver gang du sætter en fod i jorden, styrker dine knogler. En motionsform som gang er dermed bedre til at forebygge knogleskørhed i forhold til fx cykling.

Jo hurtigere du går, jo kraftigere sætter du foden i underlaget, og jo større stød går der op gennem dine bens knogler. Det samme gælder, hvis du går i kuperet terræn – især ned ad bakke.

5. Dit kredsløb bliver sundere

Regelmæssige gåture stimulerer dit hjerte og kredsløb, så både dit blodtryk og kolesteroltal falder. Jo hurtigere du går, og jo højere din puls kommer op, jo bedre. Så gå gerne rask til, og sving godt med armene.

6. Din kondition forbedres

Hvis du vil have en bedre kondition, skal der fart på stængerne. Her er et af de mest effektive redskaber intervalgang, hvor du veksler mellem gang i almindeligt tempo og hurtig gang. Tag hellere flere skridt pr. minut frem for længere skridt.

Og et lille tip: Bliver du ikke forpustet, går du ikke hurtigt nok.

3 x effektiv intervaltræning

  • Gå 1 km stille og roligt. Gå så 5 intervaller á 2 min. så hurtigt som muligt. Mellem intervallerne har du 2 min. pause med almindelig gang. Slut af med 1 km rolig gang.
  • Gå 3-5 km i et bakket skovområde. Stræb efter at komme op ad alle bakkerne, og gå så hurtigt som muligt op, og gå afslappet ned. Er der kun én bakke i området, kan du gå op og ned ad denne flere gange.
  • Varm op med 1 km rolig gang. Gå så intervaller efter en pyramide-model, hvor hvert interval og pause er lige lange: Gå 30 sek. hurtigt, gå 30 sek. langsomt, gå 1 min. hurtigt, gå 1 min. langsomt – og så videre op til 2,5 min. Gå så retur ned gennem pyramiden.

7. Du får stærkere ben og baller

Når du går, bruger du især musklerne i ben og baller, som dermed bliver stærkere. Hver gang du tager et skridt, er der pres på lægmusklen, der herved styrkes, og det samme gælder for- og baglår samt baller.

Hvis du vil aktivere ballemusklerne ekstra, så gå op ad trapper undervejs eller op ad bakke.

8. Ingen behov for restitution

Hvis du vil gå hver dag, så gør du bare det – for din krop har ikke brug for restitution efter en gåtur på samme måde som efter løb eller hård styrketræning.

Hvis du er meget overvægtig eller ikke har motioneret i flere år, er det dog en god idé at starte lidt forsigtigt ud og flette hviledage ind mellem dine gåture.

9. Du forbrænder kalorier

Når du går, forbruger du også en del energi, så går du ofte, eller går du langt, vil det være lettere for dig at holde vægten, og måske vil du endda tabe dig.

Går du 1 km, forbrænder du ca. 1 kcal. pr. kg kropsvægt. Vejer du 70 kg og går 7 km, forbrænder du dermed ca. 500 kcal. Det svarer nogenlunde til en plade Ritter Sport.

10. Din hjerne får et boost

Går du hurtigt, skabes der nye hjerneceller, og områderne i din hjerne bliver bedre til at kommunikere med hinanden. Du bliver dermed bedre til at huske, styrker din indlæring og bliver mere kreativ.

11. Du bliver mindre stresset

Det er skønt med en stille og rolig gåtur i skoven, og forskning viser endda, at sådanne ture i grønne omgivelser faktisk sænker dit stressniveau. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan motion, der foregår ved en moderat intensitet, have en reducerende effekt på indikatorer for stress.

12. Du bliver i bedre humør

Måske har du allerede selv oplevet det, men en gåtur kan gøre underværker for dit humør. Ifølge Sundhedsstyrelsen har fysisk aktivitet endda både en forebyggende og behandlende effekt på depression.

13. Du kan gå lige efter et måltid

Ved mange motionsformer skal du helst vente to timer med at træne, efter du har spist, for ikke at blive utilpas. Sådan er det ikke med gang. Her kan du gå en tur lige efter et måltid, hvilket endda fremmer din fordøjelse.

14. Du kan være social samtidig

Den sidste fordel er svær at stikke, for gang er en af de få motionsformer, hvor du kan få en god snak, mens du er aktiv. Gå med din mand, din teenager, din kollega, din veninde eller din mor – og få talt ud om alt.

Find gode vandreruter i ind- og udland