Acetylsalicylsyre – guide til smertestillende medicin

Der er nok at vælge imellem, når det kommer til smertestillende. Nogle af de mest populære er Aspirin, Kodimagnyl, Magnyl og Treo med det aktive stof acetylsalicylsyre. Er du i tvivl, om acetylsalicylsyre er det rigtige valg, så læs med her.

Hånd, der holder acetylsalicylsyre-piller

ACETYLSALICYLSYRE Vil du tage smertestillende acetylsalicylsyre? Så læs vores guide først.

© iStock

Smertelindrende, betændelsesdæmpende eller febernedsættende? Har du svært ved at navigere mellem de forskellige former for smertestillende, så brug denne guide til pillerne i dit medicinskab, næste gang kroppen protesterer og gør ondt. Her får du svar på de mest almindelige spørgsmål om det aktive stof acetylsalicylsyre, som findes i Aspirin, Kodimagnyl, Magnyl og Treo.

FAQ om acetylsalicylsyre

Hvad kan jeg bruge acetylsalicylsyre mod?

  • Meget effektivt til: svage smerter og blodfortyndende.

  • Mindre effektivt mod: feber og inflammation.

Hvordan virker acetylsalicylsyre?

Acetylsalicylsyre hæmmer det såkaldte COX-enzym, som danner flere vigtige signalmolekyler, der regulerer kroppens funktioner. Uden COX-enzymet dannes der bl.a. færre prostaglandiner, som er ansvarlige for at sende smertesignaler til hjernen.

Hvor meget acetylsalicylsyre må jeg tage?

2 piller a 500 mg, maksimalt 3-4 gange om dagen.

Hvordan skal jeg tage acetylsalicylsyre?

Acetylsalicylsyre bør altid tages i forbindelse med et måltid eller som minimum med rigeligt vand.

Hvilke bivirkninger risikerer jeg ved at tage acetylsalicylsyre?

Ifm. indtagelse af acetylsalicylsyre kan du risikere kvalme og mavesmerter, som ved længere tids brug kan føre til blødende mavesår. Blødninger får ofte svært ved at stoppe.

Hvem skal undgå acetylsalicylsyre?

Personer, der har mavesår, astma eller svækket lever- og nyrefunktion, er gravide, ammer eller tager blodfortyndende medicin.

Kan acetylsalicylsyre tages med andre typer smertestillende?

Acetylsalicylsyre kan med fordel tages sammen med Kodein-produkter, herunder Kodein "DAK" og Kodimagnyl (som også indeholder acetylsalicylsyre). Undgå at tage acetylsalicylsyre sammen med Ibuprofen.