7 gener efter en fødsel, som ingen fortæller dig om

Mange af os forbereder os grundigt til fødslen, men der er måske knapt så meget fokus på tiden efter. Og pludselig står vi der med hæmorider og …

Kvinde holder nyfødt baby

EN FØDSEL er hård for kroppen, og det tager tid, før den er helet.

© iStock

1 Efterveer


Av for filan, hvor kan de gøre ondt! Særligt flergangsfødende mærker dem, men alle kvinder får dem efter fødslen, og det er der en god grund til. Efterveer er kroppens naturlige måde at sikre sig mod blødning.

Når du har født, har du et stort åbent sår i livmoderen der, hvor moderkagen har siddet fast. Efterveerne får livmoderen til at trække sig sammen, så den klemmer af for de blodkar, der leder ud til det sted, hvor moderkagen sad. Smart!

Læs også: Terminsberegner: Beregn din termin her

2 Blod og brunligt udflåd


Apropos såret i livmoderen så er det normalt, at du bløder fra underlivet i de første par uger efter fødslen. Blødningen aftager gradvist og bliver erstattet af brunligt udflåd, der som regel forsvinder 6-8 uger efter, du har født.

Du skal reagere, hvis blødningen tiltager eller bliver svingende i styrke, eller hvis du får feber. Det kan være tegn på, at der sidder rester af fosterhinder eller moderkage i livmoderen.

3 Smerter fra bristningen


Hvis du har født vaginalt, er der stor sandsynlighed for, at du har fået en bristning. Du er derfor formentlig blevet syet, og det er helt normalt, at du vil være hævet og øm omkring skedeåbningen i de første uger efter. Trådene kan også klø og genere lidt. Det vigtige er, at smerterne gradvist aftager.

Selvom det kan være angstprovokerende at se sig selv mellem benene efter en fødsel, er det en rigtigt god idé. Dels er det sjældent så galt, som du tror, og samtidig kan du følge med i ophelingen og reagere, hvis syningen mod forventning skulle gå op igen.

4 Hæmorider


Hvad er det for en stor bums, du pludselig har mellem ballerne? Det er en hæmoride, og den er helt almindelig i forbindelse med en graviditet og fødsel.

En hæmoride er en udposning på en blodåre – en slags åreknude. Den opstår pga. et øget tryk i blodårerne, som kan skyldes flere ting.

Dels danner du mere blod i graviditeten, maven fylder og øger trykket i venerne, og det jerntilskud, du tager i graviditeten, gør dig måske også lidt forstoppet, så du presser, når du er på toilettet. Læg dertil pressefasen under en vaginal fødsel – intet under, at blodkarrene omkring endetarmen er udfordrede.

Hæmorider er ufarlige og behandles med creme eller stikpiller og regulering af afføringen.

Læs også: Forstoppelse? Sådan slipper du af med det

5 Humørsvingninger


En fødsel kan være lang og udmattende, og i den første tid med en lille ny får du måske ikke meget søvn. Læg dertil de ændringer i hormonniveauerne, der sker lige omkring fødslen, og den kæmpe omvæltning det er at blive mor – det er en kombination, der kan vælte de fleste af pinden. Det er derfor også helt normalt, at dit humør svinger, og at du har let til tårer (særligt på 4.-5. dagen efter fødslen).

Det er dog vigtigt, at du reagerer, hvis det bliver en mere permanent tilstand, eller hvis din partner eller andre omkring dig er bekymrede for, hvordan du har det. Tag fat i din læge eller sundhedsplejerske, for der er hjælp at hente – og måske er det ganske lidt, der skal til for at vende skuden.

6 Problemer med at holde tæt


Nogle kvinder oplever allerede i graviditeten problemer med at holde på urin og luft, men særligt efter en vaginal fødsel kan det være svært. Det er helt normalt. Bækkenbunden har været udsat for et stort pres, og det tager lidt tid at genvinde styrken.

Selvom det nok ikke er det, du har mest overskud til, når du ligger der med din nyfødte baby, så gør du dig selv en stor tjeneste ved at komme hurtigt i gang med knibeøvelser.

Hvis du har svært ved at holde på afføring, eller du ikke kan mærke, at du skal have afføring, så skal du reagere og kontakte egen læge eller fødestedet afhængigt af, hvor længe siden det er, du har født.
— Julie Helmer Nielsen, læge på gynækologisk-obstetrisk afdeling på Hvidovre Hospital

7 Sår på brystvorterne


Amning – er det ikke bare at lægge baby til, og så kører det? Gid, det var så vel. Mange kvinder, der gerne vil amme, oplever problemer i starten. En baby, der sutter konstant og med en lidt forkert teknik, er nok til at give dig sår på brystvorterne. Av!

Hiv fat i ammeambulatoriet på hospitalet eller din sundhedsplejerske, og få hjælp, hvis generne ikke bedres hurtigt. Amning skal ikke gøre ondt.