Gravid med bækkensmerter? Tjek vores gode råd
Blødere led og en øget belastning fra den voksende mave giver smerter i bækkenet hos mange gravide. Se her, hvad du kan gøre for at forebygge smerter, og hvad du stiller op, hvis du allerede er plaget.
Blødere led og en øget belastning fra den voksende mave giver smerter i bækkenet hos mange gravide. Se her, hvad du kan gøre for at forebygge smerter, og hvad du stiller op, hvis du allerede er plaget.
Graviditet er ikke en sygdom, siger man – og vi er helt enige. Men selv om du er 100 pct. rask, er det en rigtig god idé at tage lidt hensyn til din krop, der belastes flere steder af din voksende mave. Et af de udsatte områder er dit bækken.
Heldigvis kan du dog gøre noget for at forebygge bækkensmerter, ligesom du også kan begrænse smerterne, når du først har fået dem – fx ved at tænke over, hvordan du går, vender dig i sengen eller bærer dine tasker.
Du rejser dig op og mærker pludseligt et stikkende jag i ballen og hen over lænden eller over dit kønsben. Og det går ikke væk. Du har fået en trofast følgesvend. Smerterne kommer fra bækkenet. Og de kan stråle ud i lysken og ned på bagsiden eller indersiden af låret. Symptomerne kan komme pludseligt eller gradvist. Hos de fleste opstår smerterne mellem 5. og 8. graviditetsmåned, og de tager ofte til i styrke i løbet af dagen.
Bækkensmerter kan gøre rigtig ondt. Men det er ganske normalt at få dem – ca. halvdelen af alle gravide får denne gene. 16 pct. af dem får svære bækkensmerter, der påvirker hverdagen betragteligt.
Bækkensmerter kan gøre rigtig ondt. Men det er ganske normalt at få dem – ca. halvdelen af alle gravide får dem.
Bækkensmerter fremkaldes af de hormonelle ændringer i kroppen. Graviditetshormonerne blødgør dine led, og det er nødvendigt for, at du kan udvide dig under fødslen. Men de bløde led har bare den ulempe, at de ikke giver bækkenet den stabile støtte, det har brug for. Og når så kropsholdningen ændres, og vægtbelastningen øges, så er det, at smerterne kan opstå.
Den gode nyhed er, at smerterne aftager i løbet af de første tre måneder efter, at du har født. Den dårlige nyhed er, at hvis du har haft bækkensmerter under din graviditet, så er der ca. 50% risiko for, at bækkensmerterne kommer igen ved senere graviditeter – og da ofte tidligere og i sværere grad.
Den mest effektive måde at forebygge bækkensmerter på er at styrke kroppen og især at træne muskulaturen omkring dit bækken. Det er nærmere bestemt de nedre ryg-, mave- og ballemuskler, du skal have fat i, så du kan få et stærkt muskelkorset, som kan støtte bækkenet, når mavens vægt tynger.
Start med træningen så tidligt som muligt og meget gerne inden, du bliver gravid. Og fortsæt så med at styrke musklerne igennem hele graviditeten.
Læs også: Gravidtræning – sikker og sund onlinetræning med I FORM
Har bækkensmerterne meldt deres uønskede ankomst, så er der heldigvis flere ting, du kan gøre for at mindske dem:
Det kan være tillokkende at dulme bækkensmerter med håndkøbsmedicin. Men Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide anvender så lidt medicin som muligt. Ved milde og kortvarige smerter bør du så vidt muligt vælge ikke-medicinsk behandling.
Er smerterne udtalte, kan du kortvarigt bruge smertestillende medicin med paracetamol. Men er der behov for smertelindring i længere tid end nogle få dage, bør du altid rådføre dig med egen læge.
Kilde: Mette Holm, jordemoder