Gravid med bækkensmerter? Tjek vores gode råd

Blødere led og en øget belastning fra den voksende mave giver smerter i bækkenet hos mange gravide. Se her, hvad du kan gøre for at forebygge smerter, og hvad du stiller op, hvis du allerede er plaget.

Gravid kvinde med bækkensmerter støtter sig til køkkenbord

BÆKKENSMERTER – Dine led bliver blødere, når du er gravid, og det kan mærkes – blandt andet i dit bækken. Den bedste forebyggelse er daglige øvelser gerne allerede før din graviditet.

© gettyimages

Graviditet er ikke en sygdom, siger man – og vi er helt enige. Men selv om du er 100 pct. rask, er det en rigtig god idé at tage lidt hensyn til din krop, der belastes flere steder af din voksende mave. Et af de udsatte områder er dit bækken.

Heldigvis kan du dog gøre noget for at forebygge bækkensmerter, ligesom du også kan begrænse smerterne, når du først har fået dem – fx ved at tænke over, hvordan du går, vender dig i sengen eller bærer dine tasker.

Læs mere om at have bækkensmerter som gravid

1 Hvordan føles bækkensmerter?


Du rejser dig op og mærker pludseligt et stikkende jag i ballen og hen over lænden eller over dit kønsben. Og det går ikke væk. Du har fået en trofast følgesvend. Smerterne kommer fra bækkenet. Og de kan stråle ud i lysken og ned på bagsiden eller indersiden af låret. Symptomerne kan komme pludseligt eller gradvist. Hos de fleste opstår smerterne mellem 5. og 8. graviditetsmåned, og de tager ofte til i styrke i løbet af dagen.

Bækkensmerter kan gøre rigtig ondt. Men det er ganske normalt at få dem – ca. halvdelen af alle gravide får denne gene. 16 pct. af dem får svære bækkensmerter, der påvirker hverdagen betragteligt.

Bækkensmerter kan gøre rigtig ondt. Men det er ganske normalt at få dem – ca. halvdelen af alle gravide får dem.

2 Hvorfor har jeg ondt i mit bækken?


Bækkensmerter fremkaldes af de hormonelle ændringer i kroppen. Graviditetshormonerne blødgør dine led, og det er nødvendigt for, at du kan udvide dig under fødslen. Men de bløde led har bare den ulempe, at de ikke giver bækkenet den stabile støtte, det har brug for. Og når så kropsholdningen ændres, og vægtbelastningen øges, så er det, at smerterne kan opstå.

Den gode nyhed er, at smerterne aftager i løbet af de første tre måneder efter, at du har født. Den dårlige nyhed er, at hvis du har haft bækkensmerter under din graviditet, så er der ca. 50% risiko for, at bækkensmerterne kommer igen ved senere graviditeter – og da ofte tidligere og i sværere grad.

3 Kan man forebygge bækkensmerter?


Den mest effektive måde at forebygge bækkensmerter på er at styrke kroppen og især at træne muskulaturen omkring dit bækken. Det er nærmere bestemt de nedre ryg-, mave- og ballemuskler, du skal have fat i, så du kan få et stærkt muskelkorset, som kan støtte bækkenet, når mavens vægt tynger.

Start med træningen så tidligt som muligt og meget gerne inden, du bliver gravid. Og fortsæt så med at styrke musklerne igennem hele graviditeten.

Læs også: Gravidtræning – sikker og sund onlinetræning med I FORM

4 Hvad kan man gøre mod bækkensmerter?


Har bækkensmerterne meldt deres uønskede ankomst, så er der heldigvis flere ting, du kan gøre for at mindske dem:

 • Smerten er et signal fra kroppen om, at bækkenet og musklerne omkring det, er overbelastede. Undgå så vidt muligt alle bevægelser, der gør ondt.
 • Sørg for, at vægten er ligeligt fordelt på begge ben og gå med korte skridt, så hvert ben ikke skal bære vægten alene så lang tid ad gangen.
 • Hold hofter, knæ og fødder i en lige linje – undgå vrid og krydsede ben, når du sidder ned.
 • Når du skal vende dig i sengen, så knib sammen i bækkenbunden, og drej dig rundt med benene samlet. Hav gerne en pude mellem knæene.
 • Hvis du skal bære en taske eller indkøb, så brug en rygsæk, eller hav vægten ligeligt fordelt i begge hænder.
 • Lav øvelser mod bækkensmerter (se herunder) – gerne dagligt.
 • Har du et fysisk krævende job, kan det være nødvendigt at blive skånet for opgaver eller helt at blive sygemeldt.

Lav daglige øvelser mod bækkensmerter

Lav gennem hele graviditeten øvelser, der styrker muskulaturen omkring bækkenet. Udfør øvelserne 1-2 gange dagligt. Er du heldig at slippe af med bækkensmerterne, så bliv alligevel ved med øvelserne, så plagen ikke kommer igen. Hvis nogle af øvelserne er smertefulde at udføre, skal du stoppe med dem og vælge alternative øvelser i stedet.

Oplever du plukkeveer under eller efter øvelserne, så rådfør dig med din læge eller jordemoder om, hvorvidt du skal fortsætte.

Øvelse 1 – Svaj og krum ryggen

 • Stå på alle fire.
 • Skift mellem at svaje og krumme ryggen.
 • Kig op i loftet, når du svajer, og kig ned mod navlen, når du krummer.
 • Hold hver position 10 sekunder.
 • Gentag 5-7 gange.

Øvelse 2 – Styrk ryggen

 • Stå på alle fire.
 • Knib sammen i bækkenbunden, og spænd den nederste del af maven.
 • Løft modsatte arm og ben og stræk dem uden at miste balancen.
 • Kom roligt tilbage til neutralstillingen.
 • Skift til modsatte side.
 • Gentag 10 gange på hver side.

Øvelse 3 – Stræk lårets forside

 • Stå på knæene.
 • Sæt den ene fod frem.
 • Læg vægten på det forreste ben, til du mærker et stræk på forsiden af det bagerste ben.
 • Hold stillingen i 4-5 dybe vejrtrækninger.
 • Gentag 2 gange på hvert ben.

Gå til fysioterapeut med bækkensmerter

Har du stadig bækkensmerter trods aflastning og øvelser, så gå til din læge og bed om en henvisning til en fysioterapeut. Der kan du få rådgivning, massage, udstrækning og et øvelsesprogram, der er specielt tilpasset dine udfordringer og som kan give dig en bedre kropsholdning og løfteteknik.

Nogle fysioterapeuter tilbyder også træning i varmtvandsbassin og akupunktur mod bækkensmerter.

5 Må man tage medicin mod bækkensmerter som gravid?


Det kan være tillokkende at dulme bækkensmerter med håndkøbsmedicin. Men Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide anvender så lidt medicin som muligt. Ved milde og kortvarige smerter bør du så vidt muligt vælge ikke-medicinsk behandling.

Er smerterne udtalte, kan du kortvarigt bruge smertestillende medicin med paracetamol. Men er der behov for smertelindring i længere tid end nogle få dage, bør du altid rådføre dig med egen læge.