Gravid med blærebetændelse? Derfor skal det behandles
Blærebetændelse kan være farlig for dit foster. Læs om symptomer, og hvorfor gravide er ekstra udsatte.
Blærebetændelse kan være farlig for dit foster. Læs om symptomer, og hvorfor gravide er ekstra udsatte.
Av-av-av! Svier det, når du tisser? Så har du nok fået blærebetændelse, hvilket rigtigt mange gravide bliver ramt af. Ud over, at det kan være ret ubehageligt, er det heller ikke uden risiko for dit foster, så tag endelig imod lægens faste rutinetjek.
Måske starter det med et konstant ræs frem og tilbage til toilettet. Du føler, at du skal tisse hele tiden. Og så begynder det at svie. Ja, den er god nok – du har fået blærebetændelse. Det er der en del gravide, som får. Forekomsten af blærebetændelse er højere blandt gravide end blandt ikke-gravide kvinder.
Det er en cocktail af anatomiske forandringer og ændringerne i hormonbalancen, som gør, at gravide er mere udsatte for at få blærebetændelse. Livmoderen trykker på urinlederne og gør det sværere end ellers at tømme blæren for urin. Derfor skylles bakterier ikke så effektivt ud. Samtidig gør graviditetshormonerne, at lukkemusklen ved urinrøret bliver slappere, så der lettere slipper bakterier ind.
Alle gravide screenes for bakterier i urinen. Det er vigtigt, for gravide lider langt fra altid af de beskrevne symptomer. De kan være meget mildere, og en del har ingen symptomer overhovedet. Screeningerne gør det muligt at fange alle tilfælde og sætte tidligt ind med behandling.
Ja, blærebetændelse kan være farlig og skal derfor helst slås ned hurtigt. Tilstanden giver en let øget risiko for infektion i livmoderslimhinden, lav fødselsvægt og for tidlig fødsel. Men det er også vigtigt at bide mærke i, at bliver blærebetændelse behandlet hurtigt, så vil den hverken påvirke din graviditet eller baby.
Hvis blærebetændelse ikke behandles, kan det sprede sig til nyrebækkenbetændelse. Det sker hyppigere for gravide end for ikke-gravide. Nyrebækkenbetændelse øger risikoen for fosterpåvirkning og for tidlig fødsel.
Det kan være farligt at have ubehandlet blærebetændelse som gravid, da det kan give en lille øget risiko for bl.a. infektion i livmoderslimhinden, lav fødselsvægt og for tidlig fødsel.
Fordi det er graviditetens kropslige og hormonelle ændringer, der øger risikoen for blærebetændelse, er det begrænset, hvad du selv kan stille op for at holde bakterierne væk fra urinrøret. Du kan dog forsøge dig med disse husråd. Men lad os være helt ærlige – der er ikke videnskabeligt belæg for, at de hindrer blærebetændelse ved graviditet.
Dit vigtigste våben mod blærebetændelse er at tage imod de kontroller af urinen, du tilbydes i løbet af graviditeten. Og mærker du optakt til infektion i form af symptomer som hyppig vandladning, feber, svien og brænden, når du tisser, så lad være med at forsøge selv at slå det ned.
Gå til lægen og få tjekket urinen – hellere en gang for meget end en gang for lidt. Tiltagende plukkeveer kan også være tegn på urinvejsinfektion.
Viser en urinprøve, at der er infektion, er det vigtigt, at du tager imod medicinsk behandling, så infektionen slås hurtigt ned og ikke får lov til at udvikle sig til en nyrebækkenbetændelse. Du bør også tage imod behandling, selvom infektionen ikke giver dig symptomer.
Lægen vil ordinere en type antibiotika, som kan bruges under graviditet. Det er som regel en en kur, der varer 5-7 dage. Og den virker effektivt, så generne forsvinder hurtigt.
Kilde: Mette Holm, jordemoder