Gravid med blærebetændelse? Derfor skal det behandles

Blærebetændelse kan være farlig for dit foster. Læs om symptomer, og hvorfor gravide er ekstra udsatte.

Urinprøve fra gravid til tjek for blærebetændelse

URINTJEK FOR GRAVIDE | Blærebetændelse skal opdages og behandles så hurtigt som muligt. Så overhold de faste kontroller hos lægen, hvor du få tjekket din urin – og hellere en gang for meget end en gang for lidt.

© gettyimages

Av-av-av! Svier det, når du tisser? Så har du nok fået blærebetændelse, hvilket rigtigt mange gravide bliver ramt af. Ud over, at det kan være ret ubehageligt, er det heller ikke uden risiko for dit foster, så tag endelig imod lægens faste rutinetjek.

Læs mere om at være gravid med blærebetændelse her

1 Hvorfor får man blærebetændelse?


Måske starter det med et konstant ræs frem og tilbage til toilettet. Du føler, at du skal tisse hele tiden. Og så begynder det at svie. Ja, den er god nok – du har fået blærebetændelse. Det er der en del gravide, som får. Forekomsten af blærebetændelse er højere blandt gravide end blandt ikke-gravide kvinder.

Det er en cocktail af anatomiske forandringer og ændringerne i hormonbalancen, som gør, at gravide er mere udsatte for at få blærebetændelse. Livmoderen trykker på urinlederne og gør det sværere end ellers at tømme blæren for urin. Derfor skylles bakterier ikke så effektivt ud. Samtidig gør graviditetshormonerne, at lukkemusklen ved urinrøret bliver slappere, så der lettere slipper bakterier ind.

Alle gravide screenes for bakterier i urinen. Det er vigtigt, for gravide lider langt fra altid af de beskrevne symptomer. De kan være meget mildere, og en del har ingen symptomer overhovedet. Screeningerne gør det muligt at fange alle tilfælde og sætte tidligt ind med behandling.

GRAVIDE FÅR I HØJERE GRAD BLÆREBETÆNDELSE – Det er en blanding af anatomiske forandringer og ændringerne i hormonbalancen, som forårsager det. Og det er vigtigt at blive behandlet for det hurtigst muligt!

© gettyimages

2 Er det farligt at have blærebetændelse, når man er gravid?


Ja, blærebetændelse kan være farlig og skal derfor helst slås ned hurtigt. Tilstanden giver en let øget risiko for infektion i livmoderslimhinden, lav fødselsvægt og for tidlig fødsel. Men det er også vigtigt at bide mærke i, at bliver blærebetændelse behandlet hurtigt, så vil den hverken påvirke din graviditet eller baby.

Hvis blærebetændelse ikke behandles, kan det sprede sig til nyrebækkenbetændelse. Det sker hyppigere for gravide end for ikke-gravide. Nyrebækkenbetændelse øger risikoen for fosterpåvirkning og for tidlig fødsel.

Det kan være farligt at have ubehandlet blærebetændelse som gravid, da det kan give en lille øget risiko for bl.a. infektion i livmoderslimhinden, lav fødselsvægt og for tidlig fødsel.

3 Hvordan kan man forebygge blærebetændelse?


Fordi det er graviditetens kropslige og hormonelle ændringer, der øger risikoen for blærebetændelse, er det begrænset, hvad du selv kan stille op for at holde bakterierne væk fra urinrøret. Du kan dog forsøge dig med disse husråd. Men lad os være helt ærlige – der er ikke videnskabeligt belæg for, at de hindrer blærebetændelse ved graviditet.

Husråd mod blærebetændelse

Drik rigeligt med væske

Når du drikker meget vand, bliver din blære lettere skyllet igennem. Det hjælper dig med at komme af med de uønskede bakterier.

Undgå sukker

Bakterier er vilde med sukker. Det får dem til at overleve og formere sig. Så sørg for at lukke festen ved at skære ned på dit sukkerindtag.

Tis efter samleje

Der kan let snige sig en masse bakterier op i urinrøret under en kærlighedsseance. Så smut ud på tønden og tis en tår lige efter sex.

Drik tranebærjuice

Forskerne har delte meninger om tranebærs forebyggende effekt på blærebetændelse. Men uanset hvad, skader det ikke med et glas tranebærjuice.

Læs mere om blærebetændelse generelt

4 Hvad kan man gøre ved blærebetændelse som gravid?


Dit vigtigste våben mod blærebetændelse er at tage imod de kontroller af urinen, du tilbydes i løbet af graviditeten. Og mærker du optakt til infektion i form af symptomer som hyppig vandladning, feber, svien og brænden, når du tisser, så lad være med at forsøge selv at slå det ned.

Gå til lægen og få tjekket urinen – hellere en gang for meget end en gang for lidt. Tiltagende plukkeveer kan også være tegn på urinvejsinfektion.

5 Må man tage medicin mod blærebetændelse som gravdid?


Viser en urinprøve, at der er infektion, er det vigtigt, at du tager imod medicinsk behandling, så infektionen slås hurtigt ned og ikke får lov til at udvikle sig til en nyrebækkenbetændelse. Du bør også tage imod behandling, selvom infektionen ikke giver dig symptomer.

Lægen vil ordinere en type antibiotika, som kan bruges under graviditet. Det er som regel en en kur, der varer 5-7 dage. Og den virker effektivt, så generne forsvinder hurtigt.