Gravid med forstoppelse? Få 4 effektive tips her

Selv om du normalt har en glimrende fordøjelse, kan der gå ged i det undervejs i din graviditet. Det er der flere årsager til. Bliv klogere på din forstoppelse her, og se, hvad du kan gøre for at sætte skub i sagerne.

Gravid kvinde med forstoppelse sidder på toilettet

GRAVID MED FORSTOPPELSE – Skaber du kø foran toilettet for tiden? Det skyldes dine hormoner, men via vand, kostfibre og motion kan du afhjælpe det værste.

© gettyimages

En-to-bum-færdig! Sådan skulle det helst være, når du går på toilettet, men for en del gravide kan en tur på tønden blive en lang og pinefuld affære. Forstoppelse som gravid kan der være mange årsager til, men heldigvis kan du selv gøre noget for at sætte skred i din fordøjelse.

Læs mere om at have forstoppelse som gravid her

1 Hvorfor får man forstoppelse som gravid?


Vi er ikke alle lige hyppige gæster på “det lille hus”. Nogen kommer af med afføring to gange om dagen, andre nøjes med hver anden dag. Uanset hyppigheden så har de fleste en rytme, som kroppen følger hver dag. Men under graviditet er der mange, som får rod i den rytme. De får forstoppelse.

Hvis du oplever, at afføringen kommer hver tredje dag eller sjældnere og er den hård, knoldet og svær at komme af med – så svær, at der måske kommer små rifter ved endetarmen, ja, så har du stiftet bekendtskab med en af de mest hyppige gener ved graviditet.

Der kan være flere årsager til, at du får forstoppelse. Når du er gravid, øges kroppens produktion af hormonet progesteron allerede fra starten af graviditeten. Det virker afslappende på livmoderens muskulatur og påvirker også tarmmusklerne, der bliver mindre aktive, så afføringen er længere tid om at komme ud i det fri. I slutningen af graviditeten fylder barn og moderkage desuden så meget, at de trykker på tarmene og hindrer fri passage.

Mange gravide spiser tilmed anderledes – især i begyndelsen af graviditeten, hvor kvalmen kan hærge. Det er ikke altid den sundeste mad, som du som gravid får trang til, og de usunde valg kan have en effekt på afføringen. Endelig kan årsagen til forstoppelsen også være det jerntilskud på 40-50 mg, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle gravide tager fra den 10. graviditetsuge. Jernkan nemlig have den bivirkning, at man får hård mave. Men du bør tage det alligevel, for fordelene opvejer i høj grad ulemperne.

Forstoppelsen forsvinder som regel efter fødslen. Dog er det almindeligt, at der går et par dage, før kroppen finder sin vanlige rytme, og afføringen bliver regelmæssig igen.

Forstoppelse er en af de mest hyppige gener ved graviditet – det forsvinder det som regel efter fødslen.

2 Er forstoppelse farlig for fosteret?


Nej, heldigvis ikke. Selvom forstoppelse kan være virkelig generende, gøre dig uoplagt og oppustet, så er det en ganske harmløs "bonuseffekt" ved graviditeten, der hverken skader dig eller fostret.

3 Hvordan kan man forebygge forstoppelse?


Forstoppelse er en af de knap så herlige bonusser ved graviditet. Og der er ikke rigtig noget at gøre ved de hormonelle ændringer, som gør maven træg. Men der er også livsstilsrelaterede faktorer, som påvirker din fordøjelse, og som du godt kan skrue på for at holde maven i gang. Her er, hvad du kan gøre for at mindske risikoen for forstoppelse.

4 forebyggende tips mod forstoppelse

Drik vand

Drik de anbefalede 2 liter vand om dagen. Det gør din afføring mindre hård og dermed lettere at komme af med.

Frem med fibrene

Spis fiberrig mad – fx grove kornprodukter, grøntsager og frugt. Det øger tarmens aktivitet, og afføringen bliver mindre hård. Tørret frugt er også godt.

Moderat motion

Det stimulerer også fordøjelsen at følge Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at gravide skal motionere med moderat intensitet mindst ½ time hver dag.

Læs også: Gravidtræning – sikker og sund onlinetræning med I FORM

Tid på tønden

For mange er toiletbesøg bare noget, der skal overstås i en fart. Men det kan få maven til at gå i kludder – især under graviditet. Prioritér tiden på toilettet. Kroppen skal have ro til at arbejde.

Flere råd mod forstoppelse generelt

4 Hvad kan man gøre ved forstoppelse?


Det bedste du kan gøre mod hård mave og forstoppelse under graviditeten, er at følge de fire forebyggende råd. Men går der alligevel tre dage eller mere mellem dine afføringer, så kan du forsøge at sætte gang i fordøjelsen sådan her:

3 tips til dig, der har fået forstoppelse

Tag magnesium mod forstoppelse

Magnesium er et uskadeligt mineral. Tager du magnesium som kosttilskud, vil kroppen udskille det, den ikke skal bruge i afføringen, hvilket gør den mere lind. Du bør dog tale med din læge, inden du tager magnesium som kosttilskud.

Skift jerntilskud

Er det jerntabletter, der er årsagen til forstoppelsen, så kan du forsøge at skifte mærke. Du bør ikke stoppe med at tage et jerntilskud. Mange oplever, at flydende jerntilskud er mindre hårdt ved maven end tabletter. Der skal dog en ret stor mængde til, før det er tilstrækkeligt. Du kan købe det hos materialisten og på apoteket.

Pas på syren

De syreneutraliserende midler, som nogle gravide tager mod sure opstød og halsbrand, kan give hård mave. Undersøg, om det gælder for det middel, du tager. Skrot det i så fald, og se, om mavesyren kan holdes væk fra halsen ved at sove med hovedet højt og undgå kaffe.

5 Må man tage afføringsmidler som gravid?


Er din mave stadig træg efter, at du har fulgt alle forebyggende anvisninger og gode husråd, så kontakt din læge for at få rådgivning om, hvorvidt afføringsmidler kan være en løsning for dig.

Det findes præparater, som du kan bruge under graviditet – både i helsekostforretninger, håndkøb på apoteket og på recept. Men nogle af de afførende præparater er vanedannende, og nogle kan hæmme optagelsen af vigtige vitaminer og mineraler, som du jo skal bruge til at give fostret næring.

Derfor er det vigtigt, at afføringsmidler kun bruges i yderste nødstilfælde.