Dermatologens bedste råd til sund og smuk hud

Huden er vores største og samtidig et af de vigtigste organer. Den regulerer din temperatur og beskytter dig mod kemikalier, virus og bakterier. Men hvordan beskytter du den egentlig? Få dermatologens bedste råd her.

Glad ældre kvinde med rynker

PASSER DU GODT PÅ DIN HUD? Sådan får du en sund og smuk hud i balance!

© iStock

Passer du på din hud?

Huden kan være en sart størrelse, og mange oplever at have hudproblemer igennem livet.

Vi har udfrittet en dermatolog om alt fra rynker til røde næser, rosacea og renserutiner, så du kan få en sund og strålende smuk hud.

De 10 bedste råd finder du lige her!

Det siger dermatologen:

Kan din hud ånde, når du træner...

… eller føles det mere, som om den er lukket inde i en plastikpose? Så er din creme formentlig årsagen. Cremer kan som udgangspunkt være baseret på enten planteolier eller jordolier, som også hedder petrolatum.

Langt de fleste cremer indeholder petrolatum. Det lægger sig som en hinde på huden og holder på fugten. Det er godt, hvis du har tør hud, men langtfra en fordel, når du sveder.

Tip! Gå efter en planteolie eller en creme, der er baseret på planteolie, de dage du træner – så kan din hud bedre få vejret. Det gælder, uanset om du smører dig før eller efter træningen. En god planteolie kunne fx være arganolie. Husk, at det i reglen er nok at bruge et par dråber.

Tag billeder af dig selv...

for det er den eneste måde, hvorpå du kan se, om dine modermærker ændrer sig. Tag et par skud både forfra og bagfra, og supplér med nærbilleder af de pletter, som du vil holde ekstra øje med. Læg gerne en lineal ved siden af mærkerne på nærbillederne, så du bedre kan vurdere størrelsen fra gang til gang.

Pudser du tit næse...

… og vil du gøre noget for at undgå en rød og tør tryne, er et godt gammeldags lommetørklæde af stof det bedste, du kan ty til. Stof er meget mildere end krasse papirfibre. Supplér gerne med at smøre dig med lidt creme under næsen.

Har du urenheder...

… er det næsten umuligt at lade være med at pille. Bumser har klart bedst af, at du lader dem være i fred. Det kan godt være, du kan klemme noget af pudset ud, men du klemmer faktisk også noget ind.

Det vil sige, at du skubber urenhederne dybere ned i huden, så der kommer betændelse i dybden. Dermed tager det meget længere tid, før bumsen forsvinder, og der er langt større risiko for ar.

Du skal spise gulerødder som en kanin...

… hvis du har planer om at hive en sommerlig ansigtskulør ud af dem. Det er ikke besværet værd. Hvis du døjer med soleksem, kan det dog være en god idé at tage et tilskud af betacaroten, der er det stof, som farver rødderne gule.

I kapselform kan du nemmere få højere doser, og det vil hjælpe pigmenteringen på vej og opbygge et lille forsvar mod solens stråler. Begynd i slutningen af februar eller senest i begyndelsen af marts, hvis du vil være klar til solsæsonen.

3 myter

Der hersker mange myter, når det kommer til, hvad der gør og ikke gør huden sund.

Få afmystificeret et par stykker her!

Fed mad giver dig uren hud

Falsk: Fed mad kan ikke suse ud i huden og sætte sig som bumser.

Du får rynker af din sovestilling

Delvist sandt: Sover du altid på samme side, vil du hen ad vejen få flere rynker her, men der er mange andre ting, som er langt mere relevante at være opmærksom på, når det kommer til rynker, fx sol og rygning.

Du kan læse de vigtigste råd mod rynker her!

Huden bliver “afhængig” af creme

Falsk: Du kan ikke komme i en situation, hvor din hud pludselig ikke kan undvære creme.

Alle hudsygdomme forværres af stress...

for huden er på mange måder et spejl af, hvordan du har det. Det er dog ikke sådan, at du kan få en hudsygdom af at være presset. Men hvis du har en hudlidelse liggende latent i dine gener eller allerede døjer med fx akne, psoriasis eller rosacea, kan det blusse op, når du kører dig selv for hårdt.

LÆS OGSÅ: Nældefeber – få lægens gode råd til at slå kløen ned

Bader du i meget varmt vand...

… affedter du huden, så den bliver tør. Prøv at tænke på din opvask. Det er det varme vand, der bedst får bugt med fedtet på stegepanden, og det er præcis det samme, der sker med din hud under en skoldhed bruser.

Din hud har godt af fed fisk...

… for at kunne reparere og vedligeholde sig selv. Alle cellemembraner i din krop – inklusive dem i din hud – indeholder fedtstoffer, og derfor har huden brug for tilstrækkeligt af dem for at undgå at blive tør og trist.

Så hvis du ikke får nok fiskeolie gennem kosten, kan det være en god idé at snuppe et tilskud.

Læs mere om hudpleje og kosttilskud her.

Renser du for ivrigt...

… gør du mere skade end gavn. Er din hud fedtet, kan det være godt at vaske den med et renseprodukt to gange om dagen, men ellers er det bedst at nøjes med en enkelt.

Hvis du er i tvivl om, hvad din hud foretrækker, så mærk efter, hvordan huden føles og har det i en periode, hvor du dobbeltrenser, i forhold til en periode, hvor du lader det være ved en enkelt omgang.

Har du tendens til eksem...

… er din hud som en mur, der mangler sin mørtel. Det vil sige, at barrieren er i stykker, og derfor vil sådan noget som nikkel, parfume og tilsætningsstoffer nemmere kunne trænge ind i huden, så du udvikler allergi.

Hvis du fx har haft børneeksem, vil din hud resten af livet være mindre modstandsdygtig og mere modtagelig. Det er derfor en god idé at være ekstra opmærksom på ikke at udsætte dig selv for allergifremkaldende stoffer.

Faktisk får otte til ni ud af ti kvinder over 15 år appelsinhud. Læs mere om det her.

LÆS OGSÅ: Karsprængninger – sådan forebygger og behandler du

Kilde: Janne Touborg er speciallæge i dermatologi og arbejder som klinikchef hos Cutanea, som er en privatklinik for hudsygdomme.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 2/2020