Karsprængninger – sådan forebygger og behandler du

Er der trådt fine forgreninger af synlige blodkar frem på dine ben eller i ansigtet, så er du muligvis på udkig efter en måde at få dem væk på. Den gode nyhed er, at du selv kan gøre noget for at sætte en dæmper på udviklingen af karsprængningerne, og de kan også behandles væk.

Ansigt med karsprængninger på kinderne

KARSPRÆNGNINGER I ANSIGTET – Når hudens mindste blodkar sprænger og kommer tæt på hudens overflade, kan de tydeligt ses. Det er heldigvis ganske ufarligt.

© iStock

Farlige er de heldigvis ikke. Men derfor er de nu sjældent særligt populære, de små forgreninger af blodårer, du kan se på hudens overflade. Karsprængninger kan titte frem både i ansigtet og andre steder på kroppen.

Arvelighed spiller en stor rolle i forhold til, om du får dem eller ej, men der er også ting, du selv kan gøre for at forebygge.

Endelig kan de behandles og helt fjernes, hvis du er interesseret i det. Her kan du blive klogere på fænomenet og få hudlægens råd.

1 Hvad er karsprængninger?


En karsprængning er en tilstand, hvor kapillærerne – altså de mindste, tynde blodkar i huden – udvider sig og kommer længere op mod hudoverfladen. Der opstår røde, lilla eller blå spindelvævslignende mønstre på huden. Det medicinske navn er telangiektasi. Karsprængninger varierer meget i størrelse. De optræder oftest i ansigtet eller på benene. De udvidede blodkar gør ikke ondt, men mange er trætte af dem rent kosmetisk.

Hvordan karsprængninger opstår

Her ses, hvordan nogle af kapillærerne – de mindste blodkar – er kommet på afveje og har placeret sig lige under hudoverfladen i hudlaget epidermis. Dermed kan de ses som forgreninger på huden.

2 Hvorfor får man karsprængninger?


Der er flere grunde til, at vi bliver udsmykket med spindelvævslignende tråde på huden. Her er de mest almindelige årsager til karsprængninger:

1. ARV
Den langt mest dominerende årsag til karsprængninger er arv. Hvis den ene eller begge dine forældre har karsprængninger, er der stor sandsynlighed for, at du også får dem.

2. ALDER
Med alderen producerer vi mindre collagen, og dermed mister vores blodkar elasticitet, så de får sværere ved at modstå tryk. Derfor får de fleste ældre mennesker små karsprængninger.

3. HORMONER
Under graviditet øges hormonet progesteron. Det gør blodkarrenes vægge skrøbelige, så de lettere udvider sig. Hormonelle ændringer i pubertet og overgangsalder kan også spille ind.

4. VIND OG VEJR
Sol, vind og kulde er hårdt for ansigtshuden. Og det udsatte liv nedbryder collagen, hvilket gør blodkarrene mere porøse, og så er det, at karsprængningerne indfinder sig.

5. SYGDOMME
Rosacea er en betændelsestilstand i ansigtshuden, som kan udvide de små blodkar. Forhøjet blodtryk, overvægt, sukkersyge og bindevævssygdomme som leddegigt, der påvirker immunforsvaret i huden, kan også føre til karsprængninger.

6. SLID OG SKADER
Skrappe scrubs og koncentreret kemisk eksfoliering irriterer huden og belaster kapillærerne, så karsprængninger fremprovokeres. Samme effekt har et dagligt tryk fra briller på næsen.

7. ALKOHOL OG CIGARETTER
Overforbrug af alkohol forhøjer blodtrykket, hvilket kan udvide blodkarrenes vægge. Rygning har samme effekt, da det forringer blodcirkulationen og svækker collagendannelsen.

3 Hvordan fjerner man karsprængninger?


Føler du dig hæmmet af tydelige blodkar? Så er det måske en idé at få karsprængningerne fjernet eller camoufleret. Behandlingsmetoderne mod karsprængninger er laser, sklerosering og camouflage.

Kvinde får laser mod karsprængninger

LASER

Til at fjerne de helt små og fine karsprængninger kan man bruge laserteknologi. Denne metode er også god til hud, der er plaget af rosacea. Et højenergilys rettes mod området. Laserlyset brænder karvæggen, så blodkarret falder sammen og lukker sig.

Laserbehandling er de senere år blevet meget udbredt, blandt andet fordi risikoen for ardannelse ved denne type indgreb er ganske lille. Indgrebet foretages hos privatpraktiserende hudlæger og på privathospitaler, og du skal selv betale for det, da det er en kosmetisk behandling.

  • Det koster ca. 1.000-2.500 kr. pr. laserbehandling, afhængigt af områdets størrelse.

SKLEROSERING

Sklerosering er en behandlingsmetode, som er bedst egnet til større karsprængninger på benene. Behandlingen foregår ved, at man med en tynd kanyle indsprøjter en vævsirriterende, sukkerholdig væske i de tydelige kar. Det får karvæggen til at klappe sammen, så blodtilførslen lukkes, og den forgrenede aftegning forsvinder. Man kan med et enkelt prik ramme et helt forgrenet netværk.

Effekten kan ses straks efter behandling, men du skal regne med 1-4 behandlinger med en måneds interval for at få et holdbart resultat. Behandlingen foretages hos privatpraktiserende hudlæger og på privathospitaler. Man kan ikke få tilskud til indgrebet fra sygesikringen.

  • Prisen pr. behandling ligger på ca. 2.500-4.500 kr., afhængigt af områdets størrelse.

CAMOUFLERING

Mange vil gerne undgå indgreb og nøjes med at dække karsprængningerne med makeup. Det er en fin strategi, især hvis du kun i begrænset omfang er plaget af de edderkoppeformede årer. Men for at få et godt resultat er det vigtigt at tage lidt farveteori med i baglommen, når du skal vælge dækkende makeup.

Vil du camouflere en rød plet, skal du som hovedregel bruge komplementærfarven til rød – altså den farve, som står i størst kontrast til rød. Det er grøn. De rødlige karsprængninger dækkes derfor bedst med en concealer eller foundation, der har en grønlig undertone. Har dine karsprængninger en mere blålig eller violet tone, så camoufleres de mest effektivt med makeup, der har en gullig eller ferskenfarvet nuance.

  • RØDLIGE BLODKAR
    Flydende concealer med grønt pigment, der neutraliserer og dækker de karsprængninger, som har en rødlig nuance.

  • MINDRE, BLÅLIGE BLODKAR
    Concealerstift i en gul nuance er god til at dække blålige og lilla karsprængninger. Den er let at påføre og skal tones ud med en fingerspids.

4 Hvordan forebygger man karsprængninger?


Det er selvsagt svært helt at undgå karsprængninger, hvis du i vuggegave har fået en arvelig disposition. Men der er dog en håndfuld råd, som du kan følge for at mindske karsprængninger og udsætte det tidspunkt, hvor de kommer. Her er, hvad du kan gøre:

  • Pas på solen
    Du kan mindske risikoen for karsprængninger – især dem, der kommer i ansigtet – ved at undgå solskader. Brug solcreme med høj faktor, tag hat på, og søg skygge, når solen står højt på himlen om sommeren.

  • Pak huden ind
    Når kulden bider, vælg da en mere fedtholdig creme end ellers, så huden er beskyttet mod frost og blæst.

  • Vær nænsom
    Hårdhændet behandling af huden kan fremprovokere karsprængninger. Vælg derfor en mild kemisk eksfoliering i stedet for grove scrubs, og lad i det hele taget være med at gnubbe på den sarte ansigtshud.

  • Skru ned for varmen
    Det kan belaste huden og de små kapillærer, hvis man vasker sig i for varmt vand. Brug i stedet lunt eller køligt vand.

  • Skod, og lad vinen stå
    Alkohol øger risikoen for karsprængninger, da den forhøjer blodtrykket, så blodkarrene udvider sig. Lad derfor vinen stå, og kvit også smøgerne, der gør dine blodkar skrøbelige.

Læs også: Hammertå – øvelser og behandling af krogede tæer

5 Er karsprængninger farlige?


Det kan sagtens være, at du er træt af at være udsmykket med de fint forgrenede kar. Og sidder de i ansigtet, er du måske klar til at gå langt for at camouflere dem. Men du kan trøste dig med, at der intet farligt er ved karsprængninger. Så du behøver ikke gå til lægen med dem.

6 Er karsprængninger og rosacea det samme?


Nej, rosacea og karsprængninger er ikke det samme. Men man kan sige, at karsprængninger er en følgevirkning af rosacea. Hudsygdommen rosacea er en kronisk og inflammatorisk tilstand, der giver små betændte knopper i ansigtet. Rosacea medfører desuden, at blodkarrene udvider sig, hvilket fremkalder rødmen og karsprængninger.

Læs også: Keratosis pilaris – kom af med knopper på armene

Rosacea

Karsprængninger

7 Hvad er forskellen på åreknuder og karsprængninger?


Både åreknuder og karsprængninger kommer på grund af udvidelser i blodkarrene. Men der stopper ligheden også. Karsprængninger sker i de små millimeterfine kapillærer tæt på overhuden. De udvider sig, og det giver tynde streger på huden, der ellers forbliver glat.

En åreknude derimod er en udvidelse af en af de større og dybereliggende blodårer på benene. Udvidelsen medfører, at der kommer en udposning på blodåren, og hudoverfladen buler derfor ud. Åreknuder giver øget risiko for blodpropper, mens karsprængninger er en ufarlig kosmetisk udfordring.

Kvinde ben med åreknuder på

ÅREKNUDER PÅ BEN – Åreknuder kommer fra blodårer, som ligger dybere end karsprængningerne.

© iStock

Kilde: Jørgen Esmann, speciallæge i hudsygdomme
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 01/2023