Skal man bare leve med appelsinhud?

Nok minder det om smilehuller, men appelsinhud på lår og bagdel får de færreste til at smile. Er det overhovedet muligt at komme af med cellulite, eller gælder det kontante citat “lev med det” også her?

En kvinde med tydelig appelsinhud på lår og bagdel.

APPELSINHUD – Alle kan få appelsinhud uanset vægt. Men her får du nogle råd som kan bremse cellulite.

Kan du også fange din krop i spejlet og tænke: ‘Hvorfor skal jeg trækkes med appelsinhud?’ Svaret kunne lyde: Fordi du er kvinde med hormoner, og fordi du ældes. Den bulede hud på de steder af kroppen, hvor fedtdepoterne sidder, er så udbredt, at tilstanden slet ikke kategoriseres som en sygdom.

Men vi kunne nu alligevel godt bruge nogle råd til, hvordan vi bedst holder huden på plads, så den ikke begynder at ligne skrællen af en appelsin. Selvom du ikke er herre over, om du får appelsinhud, kan du nemlig gøre en indsats for at mindske den. Ligesom der findes adskillige behandlinger, du kan købe dig til. Tjek, om nogle af dem er noget for dig.

1 Hvad er appelsinhud?


Betegnelsen appelsinhud – også kaldet cellulite – dækker over den ujævne hud, som kommer frem, når fedt i underhuden lægger sig i klumper og giver huden et bulet udseende. Det er en helt ufarlig og yderst udbredt hudtilstand, der ingen gener giver. Men pjattede med appelsinhuden er vi ikke. Mange opfatter den som et kosmetisk irritationsmoment.

Fordi appelsinhud er så almindeligt, og fordi der ingen gener er forbundet med det, så kategoriserer man inden for dermatologien ikke cellulite som en hudsygdom. Det er en normaltilstand.

2 Hvorfor får man appelsinhud?


Når cellulite opstår, berører det alle hudens tre øverste lag: overhuden, som du kan se og føle. Læderhuden, hvor bindevævsfibre dannes, som holder huden glat og spændstig. Og dybest nede fedtlaget i underhuden. Kvinders bindevævsfibre løber lodret ned igennem de tre lag. De steder, hvor fibrene sidder fast i huden, trækkes der nedad – ligesom på en madras med syninger.

Appelsinhud opstår, når bindevævsfibrene mister deres spændstighed, så fedtlaget kan poppe op i små hulrum. Fedtcellerne får mulighed for at svulme op, og bindevævsfibrene kan ikke holde dem tilbage.
Hos mænd løber bindevævsfibrene diagonalt og på tværs, så de danner et fintmasket net, som ikke efterlader hulrum til fedtcellerne. Derfor får herrerne ikke fornøjelsen af bulerne.

Forebyggelse af appelsinhud

UDEN CELLULITE

Kvinders bindevævsfibre løber lodret i forhold til huden. Når bindevævet – som her – er i stand til at holde det underlæggede fedtvæv på plads, fremstår huden glat.

Forebyggelse af appelsinhud

MED CELLULITE

Kvinders bindevævsfibre løber lodret i forhold til huden. Der, hvor fibrene sidder fast i huden, trækker de nedad. Når de underliggende fedtceller svulmer op, og bindevævsfibrene ikke længere kan holde dem tilbage, opstår den bulede appelsinhud.

3 Hvem får appelsinhud?


Det er hovedsageligt voksne kvinder, som får den bulede hud. Mænd er stort set appelsinfri. Hos mænd løber bindevævsfibrene diagonalt og på tværs, så de danner et fintmasket net, som ikke efterlader hulrum til fedtcellerne. Derfor får herrerne ikke fornøjelsen af bulerne.

Appelsinhud er ikke forbeholdt kvinder med et højt BMI. Også slanke kvinder får den bulede udsmykning. Faktisk får otte til ni ud af ti kvinder over 15 år appelsinhud. Synligheden af fedtudbulningerne stiger, jo ældre vi bliver, fordi bindevævet mister smidighed. Det er dog ikke ualmindeligt, at den første cellulite indfinder sig allerede i de tidlige teenageår. Mange nybagte mødre oplever også at få appelsinhud på lårene. Det skyldes den hurtige vægtøgning og de hormonelle ændringer

Læs også: Rosacea – hvad stiller du op med det røde udslæt?

4 Hvor sidder appelsinhuden?


Appelsinhud
© iStock

Det varierer fra person til person, hvor appelsinhuden opstår. Typisk er det på de mere velpolstrede dele af kroppen. For jo tykkere fedtlaget er, desto mere tryk vil der være på bindevævet. Derfor er det oftest lår, hofter og baller, der får buler. Men cellulite kan også vise sig på mave og overarme.

5 Hormonernes rolle i dannelsen af appelsinhud


Forskningen har endnu ikke fundet et entydigt svar på, hvad der rent fysiologisk sætter gang i dannelsen af appelsinhud. Men de fleste dermatologer er enige om, at det ud over hudens opbygning også er de kvindelige kønshormoner, der er årsagen. Når de kommer i ubalance, påvirker de nemlig huden på to måder:

  • Svækker bindevævet
    Hormonerne gør bindevævet mindre spændstigt og elastisk, så fedtcellerne bedre kan klumpe sig sammen og poppe op. Det giver den ujævne appelsinhud på overfladen.

  • Forringer blodcirkulationen
    Blodets opgave er at levere næringsstoffer og rensende lymfevæske til celler og væv. Men hormoner i ubalance hæmmer blodcirkulationen, så bindevævet svækkes, og urenheder ophober sig og appelsinhuden dannes.

6 Hvordan forebygger man appelsinhud?


Det er til dels ude af vores hænder, hvor meget kroppen skal udsmykkes med buler, smilehuller og appelsinhud. Naturen har i høj grad magten. Men noget kan vi dog godt gøre for at mindske månelandskabet på bagdelen. Overordnet set handler det om at holde hormonsystemet i balance og undgå det, som ælder huden og dens bindevæv før tid.

Det MINDSKER dannelsen af cellulite:

Sund kost - undgå appelsinhud

Sund kost, god søvn og en stressfri hverdag

... holder hormonerne i balance og bindevævet stærkt.

Motion - undgå appelsinhud

Motion mod appelsinhud

Motion øger mikrocirkulationen og holder bindevævet spændstigt. Muskler slører ujævnheder.

Sauna og dampbad - undgå appelsinhud

Sauna og dampbad mod appelsinhud

Sauna og dampbad virker på mange udrensende og stimulerer bindevævet ved at sætte gang i mikrocirkulationen.

Den slanke linje - undgå appelsinhud

Den slanke linje

Overvægt øger presset på bindevævet, så appelsinhud træder tydeligere frem.

Det ØGER dannelsen af cellulite:

Brug af p-piller - undgå appelsinhud

Brug af p-piller

... påvirker hormonbalancen, og en del oplever, at det forværrer appelsinhuden.

Rygning - undgå appelsinhud

Rygning

... accelererer hudens ældningsprocesser og gør bindevævet mere slapt, så fedtet lettere samler sig i klumper hvilket er med til at danne appelsinhuden.

Solens UV stråler - undgå appelsinhud

Solens UV-stråler

... nedbryder bindevævet, så det bliver dårligere til at holde huden jævn og appelsinhuden væk.

Hjerte- eller lungeproblemer - undgå appelsinhud

Hjerte- eller kredsløbsproblemer

... får huden til at binde mere væske, og det får appelsinhuden til at træde tydeligere frem.

7 Hvordan fjerner man appelsinhud?


Det vrimler med produkter og behandlinger, som lover at slette alle spor af appelsinhuden. Og det er let at lade ønsket om et endegyldigt farvel til bulerne overdøve en kritisk stillingtagen til tilbuddene. Sandheden er nemlig, at der ikke findes nogen metode, som helt kan fjerne cellulite. Når først der er kommet appelsinhud på lårene, så er de så godt som umulige at fjerne igen. Det bedste, du kan gøre, er derfor at slutte fred med den ujævne hud. Vi har den næsten allesammen.

Lidt håb er der dog for frustrerede indehavere af appelsinhud. Hvis du ruster dig med tålmodighed, vedholdenhed og en god portion realistiske forventninger, så kan det lykkes at mindske bulerne en smule.

LÆS OGSÅ: Nældefeber – få lægens gode råd til at slå kløen ned

Det kan du selv gøre


TRÆNING MOD APPELSINHUD

Den dårlige nyhed er, at selv den mest målrettede træning ikke kan få bugt med appelsinhud. Den gode nyhed er, at du kan have held med at sløre bulerne ved at spænde musklerne op under den bulede “fedtmadras”. Når du træner musklerne større og stærkere, så har du godt nok stadig cellulite, men den ligger oven på et spændstigt lag muskler, hvilket vil få huden til at se glattere ud. Ved at bevæge dig meget sætter du gang i lymfedræningen, så væskeansamlingerne i fedtvævet malkes ud. Det er med til at sløre celluliten.

Motion, der gør appelsinhuden mindre tydelig:

  • Løbeture – gerne i udfordrende terræn
  • Cykling med god fart
  • Svømning med høj intensitet
  • Øvelser som squats og lunges

HUDPLEJE MOD APPELSINHUD

Creme alene kan ikke trylle appelsinhud væk. Det kan dog være et supplement til kampen mod cellulite. Mindre dermatologiske studier har vist, at koffein og A-vitamin ser ud til at have en vis effekt. Koffein virker lymfedrænende og får fedtvævet til at trække sig sammen, så bulerne mindskes. Og A-vitamin forbedrer hudens struktur og tykkelse, hvilket gør celluliten mindre synlig. Effekten er dog ikke varig.

MASSAGE MOD APPELSINHUD

Du kan forsøge dig med massage i kampen mod bulerne og appelsinhuden. Der er sparsom videnskabelig dokumentation for virkningen, men især de dybdegående metoder som fx sugekopterapi menes at have en effekt. Du skal have fat i en massagesugekop, som kan købes hos materialisten. Sæt sugekoppen fast på huden, og træk den i opadgående bevægelser mod hjertet, indtil huden bliver let rødlig. Den vakuumeffekt, som suget skaber, skulle efter sigende stimulere bindevævet, så det bedre kan holde fedtlaget jævnt.

TØRBØRSTNING OG BODYSCRUB MOD APPELSINHUD

En omgang old school tørbørstning og brug af bodyscrub kan sætte gang i blodcirkulationen, så det celluliteramte fedtvæv renses og drænes mere effektivt for væske. Det fjerner måske ikke bulerne og appelsinhuden. Men huden bliver glattere og friskere at se på.

Det kan professionelle behandlere gøre


Der findes en række behandlingsformer, som sigter på at mindske appelsinhuden. Men der er meget sparsom forskning, som dokumenterer effekten. Du må derfor prøve dig frem og se, om en af metoderne virker for dig. Her er et par eksempler. Vær dog opmærksom på, at eventuelle effekter skal holdes ved lige løbende for at bibeholdes.

ENDERMOLOGI MOD APPELSINHUD

Dette er den professionelle version af sugekopterapi. Et håndtag med vakuum føres hen over huden for at stimulere bindevævet og øge blodtilførslen og dermed lymfevæsken, der kan rense fedtvævet for affaldsstoffer. Udføres på private klinikker.

FILLER MOD APPELSINHUD

Man kan også forsøge sig med at få sprøjtet filler ind i det appelsinhudsplagede område. Det skulle efter sigende få huden til at løfte sig indefra, så fedtbulerne camoufleres. Behandlingen foregår under lokalbedøvelse og udføres på privatklinikker.

CHOKBØLGETERAPI MOD APPELSINHUD

Her behandles cellulite med et særligt chokbølgeapparat, hvor højenergi-lydbølger sendes ned i huden ved hjælp af en “pistol”. Lydbølgerne skaber lette vibrationer, som stimulerer bindevævet og blodcirkulationen. Behandlingen udføres på privatklinikker

Undgå appelsinhud

CHOKBØLGETERAPI – Bruges til cellulite behandling som har til formål at mindske appelsinhuden.

© iStock

8 Er cellulite og cellulitis det samme?


Nej, slet ikke! De to tilstande har intet med hinanden at gøre. Cellulite – også kaldet appelsinhud – optræder hos næsten alle kvinder og er en harmløs hudtilstand, hvor fedtet klumper sig sammen og giver en ujævn hudoverflade. Cellulitis derimod er en alvorlig og akut betændelsestilstand i underhuden forårsaget af et stafylokok- eller streptokokangreb. Her bliver huden rød, hævet og brændende på det angrebne område. Cellulitis er en forholdsvis sjælden hudsygdom, som hurtigt skal behandles med medicin.

Kilde: Charlotte Bech Lund, læge, forfatter og foredragsholder

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 10/2022