Hvad betyder det, at noget er holistisk?

Mange akupunktører, osteopater og terapeuter arbejder holistisk, der i sin essens handler det om helhed og nysgerrighed. Men hvad vil det egentlig sige? Bliv klogere her.

kvinde, der modtager akupunktur. Akupunktør arbejder holistisk

HOLISTISK – er et lidt fremmed ord, men ikke svært at forstå. Akupunktørens nåle er muligvis bare et led i en mere holistisk behandling.

© iStock

Læs om holisme og holitisk tilgang her:

1 Hvad betyder holistisk?


Holisme kommer af det græske holos, som betyder helhed, så holistisk kan tilnærmelsesvis oversættes til at være helhedsorienteret.

Og hvad vil det så sige? Hvis du møder en behandler eller coach, der har en holistisk tilgang til sit fag, vil det som regel betyde, at vedkommende ikke ser isoleret på et enkelt symptom, men i stedet ser dig – og dine udfordringer – som en helhed.

2 Hvad er holistisk tilgang?


Bag den holistiske tilgang, er der holitiske grundtanker. Vi introducerer dig for nogle af dem her:

HOLISTISKE GRUNDTANKER

One size fits all findes ikke

Hvad der virker for én person, virker ikke nødvendigvis for en anden. Vi er alle forskellige.

Krop og sind hører sammen

Du kan næsten aldrig behandle det ene uden som minimum at forholde dig til det andet.

Kroppen er en medspiller

Lige fra barnsben lærer vi at sidde kroppens signaler overhørig – du skal spise op, selvom du er mæt, du skal kunne holde dig en hel køretur, selvom din blære er ved at sprænges, og du skal være stille, selvom hele din krop dirrer – men meget holistisk behandling tror på, at noget af det bedste, du kan gøre for dig selv, er at lære at lytte til din krop.

Nysgerrighed er vejen frem

At tænke holistisk er også at tænke nysgerrigt. Hvad prøver din træthed at fortælle dig? Hvad er meningen med de tankemønstre, du ikke kan slippe?

3 Hvad er holistisk behandling?


Hvis du fx gerne vil af med din sukkertrang, kigger vedkommende ikke bare på din kost, men også på, hvordan du har det. Hvis du har lyst til sukker, selvom du gør alt for at holde dit blodsukker stabilt, repræsenterer din søde tand så måske et tryghedsbehov eller et behov for ekstra omsorg? Eller hvis du er stresset, så snakker vedkommende ikke kun om stresshåndtering på job og i dagligdagen, men kigger også på, hvordan din krop kan understøtte din heling ud fra ideen om, at en krop i balance kan give en sjæl i balance og omvendt.

FÅ ET HOLISTISK OVERBLIK OVER DIN SUNDHED

Et spindelvævsdiagram kan give dig et fingerpeg om, hvordan du har det, hvis man tager alle de vigtigste parametre med. Det viste diagram er kun et eksempel, for du skal selv vælge, hvilke parametre det giver mening at måle på. Måske er det eksempelvis lige meget for dig at få frisk luft, men vigtigt for dig at høre musik dagligt.

Holistisk – Spindelvævsdiagram

Spindelvævsdiagram

Sådan bruger du diagrammet:

  • Hver ottekant repræsenterer et tal for, hvor godt du synes, det går. Jo tættere du er på centrum, jo dårligere går det.
  • Hvert hjørne af ottekanten repræsenterer et parameter, hvor du skal vælge, hvor godt det går.
  • Når du har vurderet hvert punkt, forbinder du de forskellige punkter med en streg, så du ender med at tegne en figur.
  • Størrelsen på din figur giver dig et fingerpeg om, hvordan det går. Jo større areal figuren dækker, desto bedre har helheden det.

4 Hvor findes der holisme henne?


Inden for sundhed vil du støde på det holistiske verdenssyn mange steder.

Går du til body-SDS, osteopati eller akupunktur, er du med al sandsynlighed blevet mødt af en person, der har en holistisk tilgang til behandling. Visse dermatologer, tandlæger og sågar dyrlæger har også en holistisk verdensanskuelse.

Holistisk læge

Faktisk vil langt de fleste traditionelle læger også have en helhedsorienteret tilgang til både diagnosticering og behandling – hvis du fx kommer ind med hjertebanken, vil det være helt standard, at lægen undersøger for stress – men de vil ikke nødvendigvis bruge ordet “holistisk” om det, de gør.

Omvendt kan du også møde holistisk, hvor “holistisk” er blevet fortolket lidt frit. En holistisk virksomhed eller en holistisk bager er fx begge eksempler på områder, hvor man måske smykker sig med lånte fjer.

Kilde: Mie Fabricius, holistisk stresscoach

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 10/2023