8 råd til at holde humøret oppe i skadespausen

Vi har været forbi fysioterapeutens klinik for at spørge, hvad du selv kan gøre for bedst muligt at holde ventetiden ud og blive klar til at træne igen.

En kvinde med en skade får behandling af en fysioterapeut, så hun kan komme over sin skadespause.

GENOPTRÆNING – Jo hurtigere du kommer i gang med genoptræning, jo bedre er prognosen.

© iStock

F... må man ikke sige.

Men du får sikkert lyst til det, når skaden er sket og du ikke kan træne, som du plejer. Kroppen bliver rastløs, og uvisheden om, hvornår du bliver klar igen, er svær at sluge.

Her får du fysioterapeutens opmuntrende råd.

8 råd til at holde humøret oppe i skadepausen

Nu var du lige så godt i gang, og så bliver du fældet af en skade! Det kan være mildest talt vanskeligt at acceptere, når en forvridning eller et knækket korsbånd sætter en kæp i hjulet på din træning.

Men inden du graver dig helt ned i selvynk, så tag lige og læs, hvad fysioterapeuten med speciale i skadeshåndtering har at sige. For faktisk kan du arbejde med både fysikken og det mentale.

Rigtig god bedring!

Få vurderet skaden

Du kan måske selv mærke, om din skade er større end “den går nok over af sig selv”-typen. En fysioterapeut derimod kan vurdere, hvad der er galt, og hvordan du kommer videre. Afsted med dig!

Husk at fejre fremskridt

Især ved store skader er det drænende, hvis du kun fokuserer på endemålet, når du fx kan løbe igen om et halvt år. Så del processen op i mindre bidder, og glæd dig over de små sejre undervejs, fx at kunne gå 2 km.

Det må godt gøre lidt ondt

Du må normalt godt bevæge dig trods milde smerter. Bevægelse øger blodcirkulationen og giver næring til det skadede område. Bare husk at bruge kroppens efterfølgende reaktion til at skrue op eller ned for niveauet af belastning.

Lyt til din krop

Din krop gør alt, hvad den kan, for at fortælle, hvad den har brug for. Men det kræver, at du lytter. Hvis du ignorerer og bare klør på, selvom det gør rigtig ondt, kan du forværre eller forlænge skaden.

Hold fast i fællesskabet

Går du til fodbold, i en løbeklub eller på et fast yogahold, kan det være et ekstra slag at undvære det sociale. Tag derfor initiativ til at ses med dine holdkammerater, selvom du ikke træner med.

Find alternativ til din træning

I din frustration over ikke at kunne dyrke den motion og på det niveau, du plejer, overser du måske alternative veje til bevægelse. Gå efter træning, der ikke belaster det skadede område. Har du ondt i armene, så træn benene osv.

Vær ekstra sund

Sørg for at give kroppen de bedste forudsætninger for at hele. Den har brug for søvn – måske mere end normalt – væske og sund kost. Så undgår du også, at vægten tager himmelflugten.

Spørg om hjælp

Det er svært, men du kan godt. Altså bede om aflastning til de opgaver, du plejer at have på job eller derhjemme, som gør ondt nu, hvor du er skadet.

Kilde: Thomas Flindt, fysioterapeut

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 13/2022