Misundelig på andres liv? Sådan tackler du følelsen

Det kan være skamfuldt og svært at være misundelig på andre. Men med de rigtige råd kan du lære at bruge følelsen konstruktivt. Få hjælp her.

En kvinde, der kigger over et plankeværk. Græsset er ikke altid grønnere hos naboen. Misundelse er en naturlig følelse.

MISUNDELSE - At være dybt misundelig på dine nære er en helt naturlig følelse, som du bør omfavne og ikke skamme dig over.

© iStock

Misundelse starter tidligt. De andre børn har længere fletninger. Bedre legetøj. De fleste forstår og accepterer, når børn bliver misundelige.

Men som voksne tages forståelsen fra os. Nu er det næsten skamfuldt at føle misundelse. Det bliver til noget, vi ikke vil indrømme.

Er du en af dem, der ofte mærker den brændende følelse af misundelse, så dyk ned i rådene her. De lærer dig at bruge følelsen konstruktivt.

Vil du dykke dybere ned i følelsen af misundelse og forstå de bagvedliggende årsager, kan du læse mere i artiklen herunder.

Acceptér det


Vi mennesker har alle mulige følelser, men vi har det med at rangordne dem. Vi må gerne være glade og elske, men vi må ikke være vrede eller misundelige. Men følelser er ikke sådan at styre, for vi mennesker lever livet gennem vores følelser. Prøv derfor at konstatere med dig selv: “Hov, nu har jeg en følelse af misundelse. Den er sat i gang af en oplevelse, jeg har lige nu. Det forstår jeg egentlig godt.” Så forsvinder noget af det farlige og forkerte ved følelsen.

Brug sårbarheden


Vi går glip af mulighederne i misundelse, når vi ikke accepterer det som en naturlig følelse. I sammenbragte familier kan der være misundelse mod partnerens særbarn, fordi det har en særlig plads i hans hjerte. Eller mod eksen, fordi din partner har et bedre forhold til hende, end du har til din eks. Dén følelse er naturlig, men smertefuld at gå med selv. Tag i stedet snakken med din partner, og sig ærligt: “I har noget, som jeg aldrig kommer til at have med dig.” Det kan føles ydmygende at indrømme, men prøv at se det som en chance for at udvikle jeres parforhold.

Vær selv forstående


Når du møder misundelse hos andre, så husk selv at gøre dit bedste for at rumme deres sårbarhed. Vi har det med hurtigt at lukke ned
for samtaler om misundelse, for vi har ikke den store træning i at kommunikere om det. Bliv bedre til at anerkende og rumme andres følelser uden at lave dem om og uden at overtage fortællingen. Vi skal have mindre: “Sikke noget pjat” og “det kender jeg godt”. Og mere: “Jeg anerkender din følelse og den oplevelse, du har, og jeg kan godt forstå, at du føler sådan.” Lægger du den stil, kan du bedre regne med selv at blive mødt af den.

Vær taknemmelig


Prøv at tage følelsen af misundelse ud i din hånd, og observér den nysgerrigt, for her er der virkelig gang i noget inde i dig. Din impuls er at slippe af med følelsen – for eksempel ved at forvandle den til nedsættende tanker om den anden. Vær i stedet taknemmelig for den udvikling, som misundelsen kan sætte i gang i dit eget liv.

Du kan øve dig i at se det positive i dit liv ved at skrive dagbog, blandt andet om det, du er taknemmelig over.
Læs også: Moodtracking – forstå metoden til at komme i bedre humør

Lær af andre


Hvis du er misundelig på andre, kan du overveje at lade dig inspirere i stedet for at føle dig mindre. De fleste mennesker vil gerne hjælpe. Så overvej at spørge personen: “Jeg kan se, at det går dig rigtig godt på jobbet. Hvordan gør du egentlig?” De fleste vil blive glade, sige tak for anerkendelsen og begynde at dele ud af deres erfaringer og gode råd, for der går jo ikke noget af os selv, fordi andre også bliver succesfulde.

Fodr det rigtige monster


Vi mennesker har en hjerne, der hele tiden kommenterer på os selv og andre. Som regel fodret af vores lave selvværd. Vi tænker negativt om andre, hvor vi i stedet burde tænke: “Nu kan jeg lige mærke min egen usikkerhed.” Misundelse handler meget om, hvilket monster vi fodrer i os selv. I stedet for at tale andre ned for det, de er gode til, så tænk på misundelse som et pejlemærke for, hvad du bør gøre mere af i dit eget liv. Stop op og mærk, om du skal ændre noget.

Få hjælp


Misundelse kan nogle gange fylde så meget, at det går ud over en relation, der ellers er vigtig for dig, som en søster eller en eks. Tanker og følelser om hævn og had født af misundelse kan stå i vejen for, at du kan have et normalt forhold til vedkommende. I de situationer kan det være en hjælp at gå til en terapeut, for det terapeutiske rum er et sikkert sted, hvor du kan sige ting højt, som andre ville blive forskrækkede over. Det kan give stor lettelse at dele de grimme tanker, fordi det bliver nemmere at acceptere sine følelser og slippe dem eller få dem til at fylde mindre.