Hvad er sundest: At gå i overgangsalder tidligt eller sent?

Afhængigt af, hvornår du går i overgangsalder, har du øget risiko for forskellige sygdomme. Få listen her og forklaringen bag.

En moden kvinde køler sig med en elektrisk blæser.

OVERGANGSALDER – Med overgangsalderen ændres risikobilledet for at få forskellige sygdomme.

© iStock

Mange vil straks tænke på hedeture og humørsvingninger, når talen falder på overgangsalder og ophør af menstruation. Færre ved, at risikoen for diverse sygdomme påvirkes af, om vi har en kort eller lang årrække med blødninger.

“Antallet af år med menstruationer har betydning for udvikling af sygdomme. Det har betydning, hvor mange år vi har haft kvindelige kønshormoner, der ræser rundt i kroppen,” siger Kasper Aaboe, cheflæge på Afdeling for kvindesygdomme på Rigshospitalet.

Østrogen øger sygdomsrisiko

En kvinde, der har sin sidste menstruation i slutningen af 50’erne, har altså haft et markant højere østrogenniveau i flere år end kvinden, der kan smide de sidste menstruationsbind i skraldespanden som 42-årig. Og det er ikke ubetinget sundt.

Læs også: Livmoderkræft – hvilke symptomer skal jeg være opmærksom på?

“Mange år med højt niveau af østrogen øger risikoen for visse sygdomme. Der, hvor man har set de tydeligste sammenhænge med østrogenproduktion, er ved brystkræft, æggestokkræft og kræft i livmoderen,” siger Kasper Aaboe.

0,15 % Så meget øges den gennemsnitlige risiko for kræft i livmoderen for hvert år man har menstruation længere end 25 år.
— Acta Obstetricia et gynecologicia Scandinavica, 2018

Fordele ved sen overgangsalder

Billedet er dog ikke sort/hvidt. Der er nemlig også fordele ved at gå sent i overgangsalder, når man skeler til risiko for sygdomme.

“Omvendt ved man, at østrogen beskytter mod hjerte-kar-sygdomme, så kvinder, der har menstruation i mange år, har lavere risiko for at blive ramt,” siger Kasper Aaboe.

Til listen over fordele kan også skrives lavere risiko for at få knogleskørhed.

“Kvinder med mange år med menstruation har knogler med højt niveau af kalk – højere end kvinder, hvis menstruation holder op tidligt.”

Så når regnskabet skal gøres op, er det så sundest at gå tidligt eller sent i overgangsalder?

“Det kan man ikke entydigt sige, for der er fordele og ulemper ved begge dele. Min holdning er, at man skal holde sig sund og så lade naturen gå sin gang. Man går i overgangsalder, når kroppen er klar til det,” slutter Kasper Aaboe.