Tandlægen: Sådan kommer du af med dårlig morgenånde
De fleste kender nok følelsen af at vågne om morgenen med kloakånde. Vi har fået en tandlæge til at hjælpe os med, hvordan du bliver dræberdunsten kvit.
De fleste kender nok følelsen af at vågne om morgenen med kloakånde. Vi har fået en tandlæge til at hjælpe os med, hvordan du bliver dræberdunsten kvit.
Det er helt normalt at have dårlig ånde om morgenen. Men det bliver det jo ikke mere lækkert af. Men der er faktisk nogle ting, du selv kan gøre for at forebygge den dårlige lugt.
Det vrimler med bakterier på dine tænder, tunge og i din mundhule. Faktisk så mange, at eksperter anslår, at vi hver især render rundt med omkring 700 bakterier i munden. Det er netop bakterierne, som oftest er skyld i din dårlige morgenånde. Det kan dog også skyldes andre ting, fortæller Christian Damgaard, tandlæge og lektor ved Københavns Universitet.
Dårlig ånde skyldes oftest svovlholdige luftarter, som stammer fra bakterier, du får ind via maden, fra kost som fx hvidløg eller betændelsesprocesser i munden eller de øvre dele af mave-tarmkanalen.
“I mundhulen skyldes den dårlige ånde oftest en dårlig mundhygiejne.”
Hvis bakterierne ikke bliver renset væk, så er der større risiko for at få parodontitis, caries eller mandelpropper. Men rygning, sult, kost og dårligt reguleret diabetes kan også forårsage dårlig ånde.
Bakterierne i din mund sidder blandt andet på og imellem tænderne, mens resten gemmer sig godt i furerne på tungen eller i små hulrum i mundhulen og mandlerne. De er vilde med dine madrester og døde celler, som de mæsker sig i. Når det sker, så nedbryder bakterierne proteinerne, og det danner nogle gasarter som indeholder svovl.
Og svovlgasser lugter simpelthen bare grimt.
Hvis din mund er tør, så har du formentlig også dårligere ånde. Dit spyt er nemlig det perfekte forsvar mod bakterierne, da det er med til at skylle nogle af dem væk. Bliver du for tør i munden giver du dem derimod grobund for at vokse sig store og stærke, siger tandlægen:
“Svovlholdige luftarter er vandopløselige, så spyt hjælper altså med at mindske bakterierne og den dårlige ånde. Når vi sover, så falder vores spytproduktion, og så bidrager spyttet ikke i samme grad til at rense mundhulens overflader, som når vi er vågne.”
Om natten går vi altså 6-8 timer uden at spise og drikke, og det er med til at tørre munden ud og mindske mundvandet. Endnu en grund til, at din ånde lugter en tand dårligere om morgenen end resten af dagen.
Selvom det er børnelærdom, at vi skal huske at børste tænderne morgen og aften, så kan det måske godt glippe i ny og næ. Men det er en dårlig idé at glemme tandbørstningen. Udover at holde Karius og Baktus fra døren, så hjælper børstningen også med at undgå en alt for grum morgenånde.
“Elektriske tandbørster kan være en god investering, idet de hjælper med effektivt at fjerne bakteriebelægninger, som bidrager til dårlig ånde”
Sidst men ikke mindst anbefaler Christian Damgaard dig at bruge tandtråd. Du har nok også hørt din egen tandlæge nævne det flere gange, men tandtråd er et vigtigt middel i kampen mod dårlig ånde. Du får nemlig fjernet nogle af de bakterier mellem tænderne, som ellers ville ligge og hygge sig med proteinerne fra din aftensmad natten lang. Resultatet? Drageånde næste morgen.
Læs også: Sådan slipper du af med dårlig ånde
Mundskyl med en skøn duft af pebermynte virker måske umiddelbart som en god idé, hvis du gerne vil trylle den grimme morgenånde væk, men faktisk har det kun en kortvarig effekt på din ånde.
Faktisk er der ingen evidens for, at den kosmetiske giver dig bedre ånde andet end et kort øjeblik efter, du har brugt den. Den kan derfor på ingen måde stå alene. Tandbørsten og tandtråden er vigtigst. Lidt ligesom det heller ikke hjælper at spraye deodorant på, hvis du i forvejen lugter af sved.
Men hvad så med den medicinske mundskyl, tænker du måske? Hvis det er bakterierne, der er skyld i den grimme lugt, hvorfor så ikke forsøge at dræbe dem? Faktisk anbefaler Tandlægeforeningen, at du holder dig fra medicinsk mundskyld, hvis du ellers er sund og rask. De indeholder nemlig antibakterielle stoffer, som i værste fald kan resultere i, at du bliver resistent overfor antibiotika.
Den medicinske mundskyld er kun fornuftig at bruge i situationer, hvor du for eksempel er blevet opereret i munden, og derfor ikke kan komme til at børste ordentligt. Men ellers er det simpelthen spild af penge og potentielt sundhedsskadeligt.
Kilde: Christian Damgaard